Dumnezeu să-i ierte şi să-i odihnească! De Ziua Morților, mii de orădeni au luat marţi drumul Cimitirului Municipal, pentru a aduce un omagiu celor dragi, trecuţi la cele veşnice.

La ora 13, intrarea principală în cimitirul Rulikowski era plină de lume. Veniţi pe jos, cu autobuzul sau maşina personală, orădenii veneau în valuri purtând coroane, jerbe şi buchete de flori.

Un buchet de crizanteme costa undeva la 5 lei, dar vânzătorii de la tarabele din staţia de autobuz îmbiau clienţii şi cu oferte de trei buchete la 10 lei, numai să îşi vadă marfa vândută.

Cei veniţi fără lumânări sau candele îşi puteau cumpăra la preţuri începând de la 3 lei (cele mici) până la 10 lei, sau chiar peste, pentru cele mari în formă de felinar sau crucifix.

În ciuda valurilor de vizitatori care au trecut constant poarta cimitirului, producătorii şi comercianţii de flori, mulţi veniţi din judeţele vecine, au fost vizibil nemulţumiţi. "N-a fost niciodată atât de puţină lume peste zi. Degeaba e vreme frumoasă dacă nu vine lumea", a spus o vânzătoare.

Valuri de vizitatori

Și totuși, potrivit evidenţelor administraţiei cimitirului municipal, până la ora prânzului trecuseră deja de poartă undeva la o mie de persoane. "Sunt mult mai puţini decât în alţi ani. Cum Ziua morţilor a căzut într-o zi lucrătoare, tinerii sunt la lucru şi vor veni abia spre seară, iar pentru că micuţii sunt în vacanţă probabil că bunicii, care altădată la ora asta umpleau aleile, au rămas să aibă grijă de ei", a declarat Teodor Vaida, administratorul cimitirului municipal.

Administratorul s-a așteptat ca, până la ora 22, ora închiderii cimitirului, numărul vizitatorilor să crească de circa zece ori. "Duminică a fost plin. Au intrat undeva la 4.000 de maşini, ceea ce înseamnă peste 10.000 de vizitatori. Ne aşteptăm ca şi astăzi să vină cam tot atâta lume", a spus Vaida.

Pe fondul valului de vizitatori, pentru evitarea ambuteiajelor şi accidentelor, marţi conducerea cimitirului a permis accesul în incintă doar maşinilor aparţinând persoanelor cu handicap.

Ca o măsură compensatorie, pentru a facilita accesul la toate zonele cimitirului, pe lângă intrarea principală, s-a putut intra în incintă atât dinspre strada Umbrei, din vecinătatea cartierului Europa, cât şi dinspre strada Ceyrat, pe lângă barăcile meşterilor pietrari.

"Dă şi mie un leu!"

Mulţi orădeni au ales intrările secundare în cimitir pentru că aşa le-a fost mai uşor să găsească un loc de parcare liber şi au putut scăpa de cerşetorii care agasau vizitatorii încă din staţia de autobuz.

"Dă şi mie un leu, să-ţi ierte Dumnezeu răposatu!", cerşea un grup de copii supravegheat îndeaproape de un grup de femei cu fuste înflorate.

La fel ca în anii trecuţi, pentru a proteja intimitatea bihorenilor veniţi la mormintele celor dragi, cerşetorii au fost ţinuţi în afara cimitirului cu ajutorul agenţilor de pază care au patrulat toată ziua aleile.

Tot un fel de cerşetorie făceau şi bărbaţii bruneţi cu hârleţe şi mături care abordau trecătorii încă de pe aleea principală. "Curăţăm morminte. Nu vreţi să vă ajutăm?", îşi aborda potenţiala clientelă un brunet în salopetă.

Vizitatorii, în marea majoritate femei, îl evitau de departe. "Du-te mă de aici, n-am nevoie de hoţi!", i-a replicat usturător un bărbat.

Meşterii de ocazie cereau pentru curăţirea unui mormânt de buruieni, lucru de câteva minute, între 10 şi 30 de lei, după cum îşi puteau prosti clientela.

"Au fost şi duminică, dar i-am scos afară cu Poliţia. Nu vrem să le facă probleme persoanelor în vârstă", a spus Teodor Vaida. De altfel, administraţia cimitirului punea la dispoziţia orădenilor, cu titlu gratuit, hârleţe, greble, lopeţi şi mături de nuiele pentru a putea face curăţenie la morminte.

O mare de lumină...

Celtică la origine, Ziua Morţilor sau Luminaţia a fost introdusă în spiritualitatea creştină de Biserica Romano-Catolică de unde a fost împrumutată de-a lungul anilor şi de ortodocşii, luteranii, calvinii ori unitarienii din Transilvania, Banat şi Maramureş.

Luminaţia se sărbătoreşte încă din Evul Mediu, când, pe 1 Noiembrie, după liturghia consacrată Zilei tuturor sfinţilor, oamenii îşi petreceau după-amiaza în cimitire, rugându-se pentru sufletele răposaţilor.

Legenda spune că în noaptea Luminaţiei porţile celor două lumi se deschid, iar sufletele celor răposaţi îi pot vizita pe cei vii. Acesta este şi motivul pentru care de Ziua morţilor credincioşii merg la mormintele celor dragi unde se roagă, pun flori şi aprind candele şi lumânări inundând cimitirele în lumină. Pentru a lumina calea celor plecaţi la cele veşnice...