Piaţa Unirii va fi luminată pe bază de tehnologie led. Primul stâlp de iluminat a fost montat miercuri în piaţa centrală şi pus în funcţiune pe timp de noapte.

Fabricat în Budapesta, corpul de iluminat de culoare închisă, are două braţe din care unul construit în linie clasică, amintind de un felinar, va ilumina zona carosabilă, iar cel de-al doilea, aplicat într-o manieră modernă perpendicular pe corpul stâlpului, va fi destinat iluminării zonei pietonale.

Cele două lămpi cu led au fost testate în timpul nopţii. "Am verificat împreună cu executantul lucrărilor şi arhitectul modul în care funcţionează, iar lumina care cade pe carosabil este prea intensă. Nu este nevoie de corpuri de iluminat atât de puternice", a declarat BIHOREANULUI viceprimarul Mircea Mălan.

Potrivit viceprimarului, corpurile de iluminat comandate au o perioadă de funcţionare garantată de 100.000 de ore, iar stâlpii au fost dotaţi cu prize la care să poată fi conectate peste iarnă instalaţiile de iluminat pentru sărbători. "Soclul din beton al stâlpilor pentru iluminat va fi placat cu granit auriu, ca la rigole şi borduri şi va avea un model sculptat în piatră, inspirat de cel folosit tot în zona centrală de arhitectul Vago", a spus Mălan.

Întâi pietruiri...

După luni de săpături, lucrările la Piaţa Unirii au ieşit din pământ în cursul zilei de joi, odată cu îngroparea celor două cămine tehnice de mari dimensiuni care vor adăposti instalaţiile electrice. "Mai sunt câteva lucrări la reţele, dar nu vor mai exista săpături de amploare", a spus Mălan.

De altfel, începând de luni, în funcţie de starea vremii, constructorul va începe turnarea plăcii de beton pe porţiunea delimitată de străzile Vasile Alecsandri şi Traian Moşoiu. Ulterior, întreaga zonă va fi acoperită cu dale după modelul dinspre clădirea fostului Palat episcopal greco-catolic.

Până în prezent, muncitorii au pietruit doar jumătate din suprafaţa de 23.000 de metri pătraţi, fiind obligaţi să aştepte finalizarea lucrărilor din subteran, dar odată cu eliberarea frontului de lucru vor fi nevoiţi să grăbească. "Am vorbit cu patronii firmelor italiene şi vor suplimenta numărul de muncitori care montează piatră, astfel încât lucrările să fie urgentate", a spus edilul.

...apoi plantări

Tot luna viitoare va începe şi montarea celor patru fântâni arteziene din faţa PalatuluI Vulturul Negru. "Două fântâni au fost deja executate şi pot fi montate, iar alte două sunt în lucru", a spus viceprimarul.

Lucrările la fântâni se vor desfăşura în paralel cu plantarea celor circa 140 de copaci din 83 de specii diferite. "Copacii au fost deja comandaţi şi urmează să fie plantaţi. După plantările din luna octombrie, în noiembrie, în funcţie de stadiul lucrărilor va începe să fie adus şi montat mobiliereul urban", a declarat Mălan.

În Piaţa Unirii vor fi montaţi 56 de stâlpi cu corpuri de iluminat economicoase de tip led şi vor fi amplasate 39 de bănci, 22 coşuri de gunoi şi două rastele de biciclete.

Pregătesc reluarea circulaţiei tramvaielor

În ceea ce priveşte lucrările din strada Independenţei, viceprimarul spune că trotuarul va fi pietruit până dincolo de limita Palatului Vulturul Negru, în dreptul intersecţiei cu strada Mihai Viteazul, pentru a da zonei un aspect unitar.

Vineri, muncitorii se pregăteau de reluarea circulaţiei tramvaielor prin faţa Primăriei. Muncitorii au tras deja pe stâlpii montaţi săptămâna trecută firele electrice pentru alimentarea tramvaielor şi lucrează la amenjarea unei staţii de tramvai provizorii în vecinătatea bisericii Sfântul Ladislau. Angajaţii firmei vor lucra cu program prelungit, astfel încât linia să poată fi probată sub trafic în cursul zilei de duminică.

De altfel, pe majoritatea şantierelor municipalitatea a obligat constructorii să lucreze peste program, pentru a termina la timp. Viceprimarul Mălan a anunţat pe reţelele de socializare că pe bulevardul Magheru muncitorii au lucrat inclusiv peste noapte, pentru ca şanţurile să poată fi acoperite, iar restricţiile de trafic eliminate, odată cu deschiderea noului an şcolar.