Consiliul Local a ieftinit abonamentele lunare din parcarea supraterană. Aleşii orădenilor au hotărât joi, la propunerea Administraţiei Imobiliare Oradea, reducerea cu 28% de la 90 lei la 65 lei, a preţului abonamentului lunar pentru parcarea supraetajată din spatele Palatului de Justiţie. Acesta va fi chiar mai ieftin decât abonamentul lunar de parcare pe marcaj alb, care va creşte de anul viitor la 70 lei.

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, măsura este menită să determine şoferii să îşi mute autovehiculele de pe carosabil în parcarea supraterană din Parcul Traian, lăsând astfel mai mult loc pietonilor.

"Una dintre măsurile prin care oraşul Sibiu, de exemplu, a încurajat dezvoltarea turismului, a fost că a interzis accesul auto în zona centrală, iar pietonii se pot plimba în voie. Desigur, o astfel de hotărâre nu poate fi adoptată identic în Oradea, dar se pot lua măsuri de lărgire a pietonalului", a declarat primarul Ilie Bolojan în cadrul unei conferinţe de presă care a precedat şedinţa de Consiliu Local.

Într-o etapă ulterioară, municipalitatea pregăteşte reducerea numărului de locuri de pe carosabil şi extinderea spaţiilor verzi în zona centrală. La fel, AIO intenţionează să interzică dascălilor de la instituţiile şcolare din zona centrală să mai parcheze în curţile şcolilor punând astfel copiii în pericol. Profesorii vor fi determinaţi să îşi lase maşinile în parcarea supraterană.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, consilierii locali au mai aprobat reducerea abonamentului lunar de parcare pentru riverani de la 50 lei la 40 lei şi introducerea unui abonament mixt valabil atât în parcarea supraterană cât şi pe locurile cu marcaj alb în valoare de 90 lei.