Pieţele Unirii şi Ferdinand vor fi refăcute din temelii. Primarul Ilie Bolojan a anunţat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că Electrocentrale şi Compania de Apă Oradea vor demara la începutul lunii august lucrările de înlocuirea a reţelelor de termoficare din Piaţa Unirii.

Pieţe de milioane

"Luna viitoare vom demara lucrările de înlocuire şi reabilitare a reţelelor de termoficare, apă şi canalizare în zona pietonală astfel încât în primăvara anului următor să începem amenajarea părţii de pavaj finanţată din fonduri europene", a spus primarul Ilie Bolojan.

Primăria a câştigat o finanţare de circa cinci milioane de euro din fonduri europene pentru reamenajarea Pieţelor Unirii şi Ferdinand şi urmează să treacă la semnarea contractului cu finanţatorul în toamna acestui an. Pentru ca reamenajarea celor două pieţe să poată demara la începutul anului viitor, municipalitatea este nevoită să rezolve până atunci toate problemele legate de infrastructură astfel încât, după pavarea celor două pieţe, să nu mai fie nevoită să facă săpături pentru a remedia defecţiuni la reţele.

Alecsandri va fi termoficat

Prima etapă a lucrărilor de infrastructură vizează porţiunea dinspre Pasajul Vulturul Negru, strada Vasile Alecsandri şi Biserica cu Lună, pe partea strângă axului de circulaţie dinspre centru spre Universitate. "Toate reţelele vor fi înlocuite şi toate cablurile de pe clădiri vor fi mutate într-un canal tehnic din subterant. Când lucrările vor fi terminate vom acoperi totul la loc dar nu vom asfalta deasupra pentru că anul viitor urmează să punem pavaj", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Cu ocazia lucrărilor, parcările din strada Vasile Alecsandri vor fi desfiinţate. Constructorul va avea nevoie de spaţiu pentru prelungirea reţelei de termoficare pentru că parte din stradă se încălzeşte şi acum cu sobe pe lemne. După finalizarea lucrărilor, strada va deveni arteră pietonală.

Primarul Ilie Bolojan şi-a cerut scuze de la comercianţii care îşi desfăşoară activitatea în zonă şi vor fi afectaţi de lucrări, dar spune că acestea vor fi în folosul lor. "Am întârziat demararea lucrărilor tocmai pentru a nu afecta foarte mult comercianţii de pe strada Vasile Alecsandri, dar nu mai putem amâna", a adăugat Bolojan.

Din bază sportivă, parcare...

Cea de-a doua etapă a investiţiei, care vizează reamenajarea zonei din Piaţa Unirii dinspre statuia voievodului Mihai Viteazul, va demara în vara anului viitor. Lucrările au fost împărţite pe tronsoane pentru a nu bloca circulaţia în întreg centrul oraşului.

La fel, amenajarea Pieţei Ferdinand va demara abia în toamna anului 2012 după ce municipalitatea va fi rezolvat problema locurilor de parcare. Bolojan a anunţat că Primăria va relua pentru a treia oară licitaţia pentru desemnarea unui investitor dispus să construiască patru terenuri de tenis de câmp în continuarea fostei baze Repcon din Ioşia. În cazul în care nu va reuşi să atragă un asociat, municipalitatea va construi terenurile din fonduri publice. "După construirea celor patru terenuri de tenis în Ioşia baza sportivă Voinţa va fi desfiinţată, iar aici va fi amenajată o parcare, întâi la sol, iar apoi supraterană, care va deservi întreaga zonă inclusiv Inspectoratul Şcolar şi Colegiul Mihai Eminescu", a spus primarul.

Lucrările de reamenajare a Pieţei Ferdinand vor începe abia după finalizarea parcării de la baza sportivă Voinţa pentru ca şoferii să aibă unde îşi parca maşinile în zona centrală.