Poliţia Locală a încheiat anul acesta 1.625 de procese verbale de constatare a contravenţiilor şi a aplicat amenzi de 312.000 lei deţinătorilor de terenuri insalubre din Oradea, majoritatea infestate cu ambrozie.
Amenzi pentru ambrozie
"Încă de la începutul anului poliţiştii locali au identificat şi sancţionat toţi proprietarii de terenuri infestate cu această plantă alergenă, pe toată raza municipiului Oradea. Astfel, au fost aplicate sancţiuni şi ca urmare a sesizărilor primite din mediul online, fiind prevăzute termene de salubrizare a acestor terenuri de 24 ore şi maximum 2 zile", se menţionează într-un comunicat al Primăriei.
Potrivit comunicatului, poliţiştii locali au aplicat 11 sancţiuni contravenţionale în valoare de 3.300 lei deţinătorilor de terenuri din Cartierul Soarelui, au sancţionat cu 4.000 lei proprietarul terenului din strada Tudor Vladimirescu (lângă magazinul Kaufland), cu 2.000 de lei proprietarii terenului situat pe str. Calea Aradului, lângă Cartierul Luceafărul, au amendat cu 1.500 lei deţinătorul terenului din strada Chimiei 3 şi cu câte 1.000 lei trei proprietari de terenuri din strada Ogorului, respectiv cu 3.000 lei deţinătorul unui amplasament din strada Peţei.
În plus, Poliţia Locală a somat, iar apoi amendat cu 7.000 lei Compania Naţională de Căi Ferate, pentru că nu şi-a curăţat de ambrozie terenurile din străzile Bihorului, Uzinelor şi Căii Ferate.
"Menţionăm că în urma demersurilor prezentate mai sus, un procent de aproximativ 70% din proprietari s-au conformat în ceea ce priveşte salubrizarea terenurilor", se menţionează în comunicat.
Poliţia Locală le recomandă deţinătorilor de terenuri populate cu ambrozie să ia măsuri pentru eradicarea plantei, pentru a evita să fie sancţionaţi cu amenzi între 200 şi 2.500 lei.
Salubrizaţi!
În paralel, poliţiştii locali împreună cu reprezentanţii Direcţiei Tehnice au inventariat terenurile cu ambrozie aflate în proprietatea municipalităţii, acestea urmând să fie salubrizate până la sfârşitul săptămânii viitoare.
În Oradea, terenurile publice cum ar fi parcurile, scuarurile şi străzile sunt salubrizate de către DirecţiaTehnică a Primăriei prin intermediul societăţii Profi Garden SRL, iar terenurile aflate în proprietatea publică sau privată a oraşului sunt gestionate de Direcţia Patrimoniu Imobiliar care le tunde de două ori pe an în lunile mai-iunie şi septembrie.
"Întrucât anul 2018 se încadrează într-un an atipic din punct de vedere al condiţiilor meteo (multe ploi în cursul verii), vegetaţia a crescut foarte mult. De aceea s-a efectuat tunderea vegetaţiei mai repede, respectiv începând cu luna august", se menţionează în comunicatul Poliţiei Locale.
Potrivit evidenţelor municipalităţii, anul acesta au fost transmise prestatorului de servicii 14 comenzi pentru cosit, însumând o suprafaţa totală de 174.269 mp teren, în zone precum Cartierul Tineretului, Cartierul Veteranilor sau străzile Ceyrat, Meiului, Ovid Densuşianu precum şi în zona Lotus Center.