Federaţia Română de Judo îşi va alege săptămâna viitoare, miercuri, conducerea pentru următorii patru ani. Se anunţă însă alegeri cu scântei la o federaţie ce a avut de-a lungul ultimilor ani diferiţi conducători care au fost acuzaţi de cheltuieli nejustificate, chiar devalizări de fonduri, sau că au patronat un sistem în care s-au petrecut nepotisme, nedreptăţi şi abuzuri împotriva sportivilor, culminând cu procese judiciare şi conturi blocate, totul în detrimentul performanţei.

De această dată, pentru funcţia de preşedinte se confruntă trei candidaţi, dar bătălia pare a se da în doi, între Cozmin Guşă şi George Teşeleanu, în jurul cărora s-au format două tabere, care se luptă deja în campanie. Aripa conservatoare îl susţine pe actualul preşedinte, iar cea reformatoare e coagulată în jurul omului de afaceri constănţean. Centru important pe harta judo-ului românesc, Oradea are şi ea candidaţii ei, pentru funcţia de vicepreşedinte.

Care pe care

Alegerile pentru următorul mandat de patru ani la conducerea FR Judo vor avea loc miercuri, 24 februarie, la Poiana Braşov, unde este programată Adunarea Generală a FRJ. Se vor alege preşedintele, vicepreşedinţii, membrii Comitetului Director, directorii de Euroregiune, membrii Comisiei de Cenzori şi cei ai Comisiei de Apel.

Pentru cea mai importantă funcţie, cea de preşedinte, sunt trei candidaţi: Cozmin Guşă (foto mijloc - actualul preşedinte, mai cunoscut pentru activitatea din media şi activismul politic), George Teşeleanu (fost consul onorific la Ancona) şi Augustin Marian Paul (fost arbitru internaţional).

Între cei care se luptă pentru funcţia de vicepreşedinte se află şi doi orădeni, Emil Ioan Morar (foto dreapta) şi Alexandru Chirilă (foto stânga), fiecare însă în tabără separată. Astfel, dacă antrenorul Emil Morar, care şi el, la rându-i, este vicepreşedinte în funcţie din 2019, îl susţine pe cel cu care colaborează în prezent, Cozmin Guşă, Chirilă face parte din echipa omului de afaceri constănţean Teşeleanu. Aceasta e sprijinită şi de foşti mari sportivi precum Alina Dumitru, medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de la Beijing, Mircea Frățică, primul medaliat olimpic din istoria judo-ului românesc, sau Iulian Surlă, multimedaliat la judo kata.

"Guşă este un ticălos"

Lupta între cele două tabere este acerbă. Dacă cei din echipa lui Guşă îl apreciază pe acesta, Emil Morar considerând că "lucrurile se mişcă spre bine", în schimb cealaltă tabără îl consideră pe actualul preşedinte un fel de dictator, care, în 2017, când a fost ales, era văzut ca un om care poate schimba lucrurile, dar care a dezamăgit.

"Cozmin Guşă este un ticălos, care patru ani nu a făcut nimic, iar acum, precum un veritabil politician, vrea să cumpere încrederea alegătorilor. De patru zile, un tir cu saltele şi o mie de kimonouri se plimbă prin ţară, pentru a se împărţi cluburilor, precum împărţeau politicienii uleiul şi zahărul în campaniile electorale", susţine Alexandru Chirilă.

De altfel, cunoscutul om de sport orădean este unul dintre cei mai vehemenţi critici ai lui Guşă, pe blogul Budo Blog Ac, postând de-a lungul timpului diferite mesaje prin care îşi exprimă nemulţumirile.

Cea mai mare durere a lui Chirilă este faptul că Federaţia Română de Judo i-a suspendat clubul, CS Gym Oradea, "pentru faptul că nu s-a prezentat la o finală de Campionat Naţional", măsură cu adevărat exagerată şi fără precedent.

Omul care poate aduce schimbarea

Chirilă speră însă ca la alegerile de miercuri să apară o schimbare, fiind convins că cel pe care-l susţine, "omul de afaceri devean, dar căsătorit în Constanţa", cum îi place să spună, George Teşeleanu (foto), este "cel care poate aduce schimbarea în bine, o reformă în Federaţia Română de Judo".

"Este un om de cuvânt, care ce a promis a făcut, care spre exemplu, la Venus, la 50 de metri de ţărm, a realizat o bază de forţă cu cele mai bune condiţii, iar de 5 ani organizează timp de o săptămână un stagiu, la care, pe lângă un japonez, aduce tot felul de personalităţi sportive din lumea judo-ului internaţional şi lectori de clasă", spune Chirilă.

Conducătorul clubului Gym Oradea acuză, de altfel, Federaţia şi de decăderea judo-ului orădean şi mai ales de pierderea antrenorului Aurelian Fleisz şi a sportivei Larisa Florian.

Fleisz acuză

Aurelian Fleisz (foto)  are şi el numai cuvinte de critică la adresa actualei conduceri a FRJ. "Am fost forţat de actuala conducere să demisionez pe parcursul anului 2017, deşi aveam cele mai bune rezultate internaţionale. Obiectivele pe care le-am avut ca antrenor coordonator la lotul olimpic de tineret masculin le îndeplinisem, plus că pregăteam şi la nivel de club (Judo Club Liberty Oradea) echipa de fete care obţinea frecvent rezultate internaţionale. De fapt, întreg sabotajul a început cu mulţi ani în urmă, protagonist fiind antrenorul coordonator de la lotul de fete, Florin Bercean, deoarece eram o concurenţă pentru Centrul de la Cluj, deranjam pentru că sportivele pe care le pregăteam confirmau constant în competiţiile internaţionale", spune Fleisz.

Dezavantajarea sportivilor orădeni şi obstrucţionarea planificării procesului de pregătire au dus la până acolo încât antrenorul orădean şi eleva sa au trebuit să-şi caute refugiul în străinătate şi să concureze sub alte drapeluri. Dar şi acolo au ajuns după multe piedici...

Piedici după piedici

Cel care a pregătit-o pe Larisa Florian (foto), sportivă care a fost desemnată ani la rând cea mai bună sportivă a judeţului Bihor, a explicat şi cum a ajuns să antreneze în Azerbaidjan, arătând cu degetul către actuala conducere a FRJ.

"Au fost oferte pe care le refuzasem cu câţiva ani înainte, deoarece credeam că lucrurile se vor îmbunătăţi. Am tot sperat ca sistemul mediocru, lipsit de vreo viziune sau strategie, să se schimbe într-un sistem transparent, corect, bazat pe criterii valorice. În 2018 am dat curs naturalizării Emiratelor Arabe Unite, dar din păcate acest transfer nu s-a mai efectuat până la urmă, deoarece conducerea FRJ l-a stopat, invocând tot felul de motive. Ne-au ţinut blocaţi până când nu am mai putut reîncepe procesul de calificare la Jocurile Olimpice pentru o altă ţară. Transferul spre Emirate nu s-a mai făcut, iar apoi am primit o propunere de la federaţia din Azerbaidjan. Dreptul de luptă l-am primit însă abia în martie 2019, la 15 luni după ce am anunţat Federaţia de intenţia noastră de a colabora cu altă ţară", adaugă tehnicianul, care promite să facă şi alte dezvăluiri în viitorul apropiat în social media.

Nu e de mirare că Fleisz se numără printre cei care îşi doresc schimbarea la cârma Federaţiei Române de Judo, prezentându-se ca fiind "antrenorul care a plecat din cauza minciunilor lui Guşă Cozmin, sabotajul lui Bercean Florin şi hoţiei lui Morar Emil".

Verdict final

Aşadar, săbiile în cele două tabere sunt ascuţite, iar confruntarea se simte şi pe plan local. La alegerile de săptămâna viitoare, şase structuri sportive din Bihor vor avea drept de vot - CSM Oradea, LPS Bihorul, CS Crişul, JC Liberty, Viitorul Borş şi Asociaţia Judeţeană de Judo -, fiecare cu propria opţiune.

Ce se va întâmpla rămâne de văzut miercuri, 24 februarie, când vor avea loc noile alegeri. Important este ca, după acest moment, indiferent de tabăra învingătoare, cei care vor conduce destinele judo-ului românesc să schimbe în bine imaginea acestui sport din România, să creeze o structură transparentă şi eficientă, de pe urma căreia să apară şi rezultatele sportivilor noştri în competiţiile internaţionale.