Celebrul luptător de sumo Akebono a murit la vârsta de 54 de ani în capitala Japoniei, din cauza unei insuficienţe cardiace.

Potrivit site-ului Euronews.ro, care citează presa internaţională, anunţul cu privire la decesul luptătorului a fost făcut joi de forțele armate americane din Japonia. 

Pe numele său real Chad George Ha'aheo Rowan, luptătorul s-a născut în Hawaii şi a fost primul american care a obţinut titlul de yokozuna, adică cel mai înalt grad profesional în sumo wrestling.

Acesta a jucat baschet în colegiu, iar apoi a fost recrutat într-un club de sumo al cărui preşedinte a fost tot un hawaiian. El avea o statură impunătoare fiind înalt de 2,03 metri şi cântărind 233 de kilograme.

În 1988 s-a mutat în Japonia şi a debutat în sumo. La câţiva ani după, în ianuarie 1993, la doar 23 de ani, a devenit yokozuna, fiind cel de-al 64-lea yokozuna din era modernă a acestui sport.

Ulterior, americanul a devenit cetăţean japonez şi a luat numele de Taro Akebono, mai scrie sursa citată.

De-a lungul carierei sale el a obţinut 11 titluri de campion, motiv pentru care s-a clasat pe locul 10 pe lista luptătorilor sumo cu cele mai multe trofee.

Akebono a apărut frecvent la diverse emisiuni ale televiziunii japoneze, iar după ce s-a retras din sumo, în 2001, a luptat în diferite concursuri de arte marţiale mixte (MMA) şi wrestling.

În 2017, el a fost internat în spital din cauza unei boli cardiace, în urma căreia a rămas cu sechele motrice şi a suferit pierderi de memorie. Anul acesta a ajuns din nou în spital, în Tokyo, unde a și decedat din cauza unei insuficienţe cardiace. 

Akebono era căsătorit şi avea trei copii, o fată şi doi băieţi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!