Firma Luxten, care se ocupă de administrarea iluminatului public orădean, a preluat Distrigaz Vest, principalul furnizor de servicii de alimenare cu gaze naturale din municipiu.

Consiliul Local a aprobat joi cu majoritate de voturi majorarea capitalului social al Distrigaz cu 15,1 milioane lei prin emisiunea a 167.870 acţiuni noi la un preţ de 90 lei bucata. Singurul consilier local care s-a abţinut de la vot a fost Călin Gal, fost director Distrigaz Vest.

Deşi Consiliul Local, în calitate de acţionar în cadrul firmei, avea drept de preemţiune la cumpărarea de acţiuni, deliberativul a preferat să nu se implice. Noile acţiuni au fost cumpărate de firma Luxten, care va deţine la finalizarea tranzacţiei 56% din Distrigaz şi controlul deplin asupra companiei.

Perfectarea aceastei tranzacţii are ca scop realizarea unei infuzii de capital în societatea furnizoare de gaze naturale, în vederea relansării activităţii. În acţionariatul celor două firme se regăseşte acelaşi Claudiu Rădulescu, deţinătorul unui pachet consistent de acţiuni în cadrul Luxten Lighting.

Firma Luxten este cunoscută pentru contractele de iluminat public încheiate pe 15 ani cu Primăria Bucureşti, dar şi cu principalele municipalităţi din ţară, precum şi pentru contractul încheiat în 2004, pentru 10 ani, cu cel mai ieftin producător local de energie, Hidroelectrica.

Contractul încheiat cu producătorul de energie electrică i-a permis companiei să cumpere curent la un preţ mic şi să îl revândă ulterior la preţul stabilit de piaţa liberă. Această tranzacţie i-a înscris pe acţionarii Luxten în clubul restrâns şi extrem de profitabil al "băieţilor deştepţi" din energie.