Constructorii au început marţi primele lucrări la Palatul Episcopal distrus de incendiul din 25 august. Muncitorii au montat la începutul săptămânii o macara pe latura clădirii dinspre strada Episcop Mihai Pavel.

Se degajează molozul

Angajaţii firmei Selina au început degajarea bucăţilor de moloz şi a grinzilor distruse din palatul avariat. Lucrările vizează punerea în siguranţă a clădirii şi vor fi urmate de expertiza de rezistenţă, care va stabili părţile care urmează să fie demolate pentru că nu mai prezintă siguranţă, precum şi părțile care vor fi consolidate din edificiu.

În următoarele etape, muncitorii vor consolida imobilul, inclusiv acoperişul acestuia, şi vor trece la reabilitarea şi refuncţionalizarea palatului.

Intenţia municipalităţii, care a preluat clădirea în administrare pentru minim 20 de ani, este de a reuşi să acopere imobilul înainte de venirea iernii, pentru a preveni distrugerea acestuia de către intemperii.

Potrivit înţelegerii încheiate la sfârşitul lunii august cu Episcopia Unită cu Roma Greco – Catolică, în urma lucrărilor de reabilitare, care vor dura circa trei ani, municipalitatea va pune la dispoziţia Episcopiei o treime din clădire cu destinaţia de sediu al curiei episcopale, diferenţa urmând să rămână la dispoziţia orădenilor, cu destinaţia de centru cultural şi spaţiu expoziţional.

Campania continuă

În cadrul campaniei de strângere de fonduri iniţiată de municipalitate şi Episcopia Greco-Catoică pentru reabilitarea clădirii, până pe 11 septembrie s-au strâns 28.700 euro.

Orădenii pot face în continuare donaţii pentru reabilitarea clădirii prin conturile deschise de Fundaţie şi Episcopie, dar şi prin casieriile obiectivelor turistice din oraş cum ar fi Turnul Primăriei, Sinagoga Zion şi Cetatea Oradea, de marţi până vineri între orele 10 – 17, precum şi la ghişeele de plată din Primărie, de luni până joi între orele 10 – 17 iar vineri între orele 7:30 – 15:30.

La fel, cei care doresc să ajute la reabilitarea palatului pot face donaţii de luni până vineri între orele 8 – 16 la sediul Episcopiei Greco-Catolice din strada Mihai Pavel 4, precum şi prin intermediul tuturor parohiilor greco-catolice din Oradea.