Criza generală, nepriceperea sau reaua-voinţă? Toate la un loc sunt motivele pentru care, spun trei patroni din Oradea, un partener cu care au făcut afaceri le-a dat "găuri" în conturi.

Cine e personajul? Probabil nu există orădeni care să nu fi auzit de el: italianul care, în urmă cu patru ani, bătea palma cu Primăria, cerându-i şi primind terenuri în zona Silvaş în schimbul construirii unui pod care să lege zona Dragoş Vodă de partea de vest a oraşului, printr-un drum mai scurt decât cel prin centru, pe marginea Dealului Viilor, pe strada Ecaterina Teodoroiu, până în bulevardul Ştefan cel Mare şi Episcopia Bihorului.

"Am avut încredere în el, am fost şi prieteni, dar m-a lovit când îmi era mai greu", spune arhitectul Călin Mircea Lungu despre patronul firmei Macio, Massimo Burtet.

Reciproc avantajos

În 2009, Macio încheia cu Primăria unul din cele mai interesante contracte de parteneriat public-privat. Potrivit înţelegerii, SRL-ul închiria de la municipalitate, pe 15 ani, un teren de 6.951 metri pătraţi în zona străzii Făcliei, la un preţ de 132.000 lei pe an, cu posibilitatea ca ulterior să-l cumpere. Compania urma să se extindă pe această suprafaţă de pe parcelele pe care deja le deţinea în aceeaşi zonă, pentru a realiza două proiecte în valoare de 8 milioane euro: unul pentru un centru de afaceri regional, celălalt pentru un centru de agrement, cu hotel, facilităţi SPA, terenuri de sport şi plajă pe malul Crişului.

În schimb, Macio se obliga să ridice un pod care să fluidizeze circulaţia între Velenţa şi Dragoş Vodă pe de o parte, respectiv Rogerius şi Episcopia Bihor pe de alta, scoţând o parte din trafic din centrul oraşului, de pe Republicii şi Magheru. Ca semn de seriozitate, patronul Macio, Massimo Burtet, s-a obligat faţă de municipalitate să constituie o garanţie bancară de o jumătate de milion de euro.

Combinaţia a dat chix însă în 2011, când s-a aflat că italianul nu putea finanţa construirea podului, încredinţată firmei Construcţii Bihor, aparţinând fostului prefect Gavrilă Ghilea. Rezultatul? Administraţia Imobiliară Oradea a pus sechestru pe pământurile închiriate către Macio, în contul redevenţei de 70.000 lei neplătite de aceasta. Un an mai târziu se descoperea că italianul nu şi-a plătit nici consultanţii, nici proiectanţii şi constructorii, dar şi că, pentru a scăpa de aceştia, şi-a cerut insolvenţa.

Primăria s-a trezit prejudiciată şi cu cei 500.000 de euro pe care nici AIO, nici Direcţia Tehnică şi nici Direcţia Juridică n-au avut grijă să verifice dacă Burtet i-a pus în cont ca garanţie bancară. Altă pagubă, aproape triplă, o suferise Construcţii Bihor, care lucrase pe banii proprii şi nu-i mai putea recupera, aşa că a dat firma Macio în judecată. În urma procesului, a fost inclusă pe aşa numita listă a creditorilor, adică a firmelor către care italianul avea datorii. BIHOREANUL a descoperit că nu este, însă, singura care are de recuperat bani de la Burtet...

În inimă

03 Calin Lungu.jpg"Cu Massimo am fost prieten de ani întregi, ieşeam împreună, ne înţelegeam foarte bine, dar m-a lovit când îmi era mai greu", spune arhitectul Călin Mircea Lungu (foto). Până în 2009, îi făcuse patronului Macio şase proiecte pentru diverse lucrări în Oradea şi în judeţ. În luna februarie a acelui an, au încheiat alte două contracte, pentru proiectarea centrului de afaceri (în valoare de 14.000 euro) şi pentru cea a hotelului (de 17.000 euro), fără ca arhitectul să prevadă că urma să ia plasă.

"În 2010, din cauză că avea probleme cu banii, Massimo m-a rugat să accept că va amâna proiectul hotelului, iar avansul pe care mi l-a dat în acest scop să fie considerat rată pentru proiectul centrului de afaceri", zice Lungu. Buna sa credinţă nu a primit însă răsplată. "Potrivit înţelegerii, Massimo urma să-mi achite onorariul când semna acordul de finanţare pentru a primi din fonduri europene 8 milioane euro pentru susţinerea proiectului. Am aflat că a semnat acordul de finanţare, deci i s-au aprobat banii, abia după opt luni. El nu îmi spusese nimic", spune arhitectul. Prietenia atunci s-a stricat, mai ales că în acea vreme Lungu avea nevoie de o operaţie dificilă şi costisitoare la inimă.

Cert e că, văzând cum stau lucrurile, a dat şi el în judecată Macio pentru neplata datoriilor, ajunse cu tot cu penalităţi la 91.000 euro, şi a câştigat, adăugându-se astfel listei de creditori care au de recuperat bani de la italian.

Fără scrupule

03 Dacian Meza1.jpgO altă firmă care a păţit-o cu Massimo Burtet este Mezamim SRL, al cărei reprezentant, Dacian Meza, afirmă că a fost lăsat cu ochii-n soare după ce a furnizat plasme altui SRL al italianului, Monterosso, în numele căreia acesta deţine, împreună cu un conaţional, reţeaua Liu Jo, cu magazine outlet în Oradea (cel dintre Praktiker şi Selgros), Timişoara, Cluj şi Bucureşti.

"La un moment dat, când trebuia să achite marfa, Massimo mi-a zis că are greutăţi cu banii, dar nu era aşa strâmtorat cum se pretindea, o ducea chiar bine", spune Meza. Purtat cu vorba mai bine de un an, a decis să-i pună poprire pe conturi, pentru a-şi recupera 11.500 lei, dar s-a lovit tot de reaua-credinţă a italianului. "Când am mers cu executorul la el, mi-a râs în nas că n-am ce să-i fac, pentru că şi-a băgat firma în insolvenţă. L-am dat în judecată, iar acum aştept, ca alţii, să-mi văd banii când o să decidă administratorul special numit de Judecătorie".

O pagubă mai mare a înregistrat de pe urma afacerilor cu Massimo Burtet o agenţie de publicitate, care are de încasat 30.000 de euro. "Aş fi înţeles că are greutăţi, pentru toată lumea e criză, dar italianul este fără scrupule. Ca să scape de firmele la care are datorii, a blocat sistemul de plăţi electronic şi face doar încasări cash, în aşa fel încât oricâţi bani i-ar trece prin mâini, să nu trebuiască să-i dea creditorilor", spune patronul agenţiei. "Vreau să ştie şi alţii, să n-o mai păţească cu el, pentru că a avut tupeul să-şi bată joc inclusiv de un angajat de-al lui. Şi-a trecut una din firme pe numele respectivului, care nu ştia că era plină de datorii, iar omul, căruia i-a murit un copil într-un accident de maşină, a rămas acum şi fără casă", zice el.

Aşa că, aviz tuturor, cam ăsta ne e "omul cu podul"!


FĂRĂ VINĂ
"Vă spune avocatul"

Ca să scape de "tracasările" orădenilor cărora nu le-a plătit mărfurile ori serviciile, de aproximativ un an, Massimo Burtet stă mai mult în Bucureşti şi în oraşul natal din Italia. Solicitat telefonic de BIHOREANUL să-şi spună propria versiune, în prima fază acesta a vrut să evite orice discuţie. "Nu mă interesează", a răspuns el.

Ulterior, după insistenţele reporterului, a afirmat că-i va da în judecată pe cei care îl "calomniază" şi le va face plângeri penale, pentru că aceştia ar fi în realitate vinovaţi. "Agenţia de publicitate şi firma de arhitectură nu şi-au onorat obligaţiile contractuale faţă de mine", a spus Burtet, fără a da însă alte amănunte şi, mai ales, fără a explica cum se face, în acest caz, că firmele respective au câştigat totuşi procesele intentate împotriva sa.

Cât despre paguba adusă Primăriei şi, de fapt, unui oraş întreg, lăsat cu un pod "în aer", afaceristul afirmă că "asta este o poveste foarte lungă", pe care a promis că o va explica avocatul său. "O să vă contacteze şi o să vă spună", a promis italianul, fără să se ţină însă de cuvânt. Încă un semn de seriozitate...