Patrupezi bolnavi sau răniţi, abandonaţi în cuşti mizere, lăsaţi nemâncaţi ca să se sfârtece între ei sau eutanasiaţi cu substanţe interzise, care au făcut animalele să moară în chinuri. În rechizitoriul întocmit în dosarul abuzurilor comise de angajaţii Adăpostului pentru câini fără stăpân Grivei, cruzimea faţă de animale e demascată în toată goliciunea ei sordidă.

Inculpaţi în primul proces judecat în Bihor sub această acuză sunt medicul veterinar Cosmin Şimonca, învinuit de cruzime şi abuz în serviciu, respectiv fostul administrator, Florentin Anton, căruia i se impută că a închis ochii la nelegiuirile medicului...

În anchetă

Scandalul de la Adăpostul Grivei a fost declanşat la o lună după preluarea acestuia de către Administraţia Domeniului Public, în noiembrie 2012, când fotografia unui patruped cărat în braţe de un îngrijitor, cu burta spintecată şi intestinele atârnate pe afară, devenea virală pe internet. Conducerea ADP a emis un comunicat în care susţinea că maidanezul fusese sterilizat, ţinut 2 zile la izolator, dar după depunerea în ţarc i s-a desfăcut operaţia, ulterior fiind dezinfectat, cusut din nou şi însănătoşit.

Iubitorii de animale au reclamat însă măcelul la Parchetul Oradea, depunând zece plângeri penale şi o petiţie semnată de 700 de persoane ce solicitau măsuri împotriva vinovaţilor. Aşa a început, în decembrie 2012, în forţă, prima anchetă din istoria Parchetului local sub acuzaţia de cruzime faţă de animale. Pe 7 decembrie, anchetatorii descindeau în percheziţii la locuinţa medicului veterinar şi la adăpost, ridicând registre şi calculatoare, şi verificând cabinetul veterinar, precum şi ţarcurile cu animale.

Apoi au început audierile. În total, până la finalizarea investigaţiei, pe 14 august anul trecut, au fost ascultaţi toţi angajaţii adăpostului, voluntarii organizaţiei Happy Dogs and Other Animals şi iubitorii de animale care au vizitat stabilimentul, iar declaraţiile, prezentate în rechizitoriul consultat de BIHOREANUL, sunt cutremurătoare, descriind în amănunt chinurile la care au fost supuşi maidanezii chiar de cel care trebuia să-i îngrijească: medicul veterinar Cosmin Şimonca.

Omorâţi în chinuri

Rechizitoriul scoate la iveală nereguli grave în activitatea adăpostului. Deşi aceasta ar fi trebuit coordonată de administratorul Florentin Anton, numit din 1 septembrie 2013, jupânul era, de fapt, veterinarul. La rându-i, Şimonca avea sarcini clare - să urmărească modul în care erau cazaţi câinii, să-i trieze şi să-i trateze pe cei bolnavi, şi să-i eutanasieze personal pe cei incurabili - dar le-a neglijat pe toate, pasându-le hingherilor, îngrijitorilor şi tehnicianului veterinar. Până şi procedurile de eutanasiere, la care ajuta doar cu umplerea seringilor cu otravă...

Potrivit legii în vigoare atunci, eutanasierea se putea face numai cu sedative injectate intravenos. La Adăpostul Grivei, însă, câinii erau ucişi prin injectare intracardiacă cu sulfat de magneziu, medicament folosit în cazul unor tulburări renale care, în doze mai mari, provoacă paralizia sistemului respirator şi decesul. Folosirea lui este interzisă, după cum au precizat reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică, iar injectarea substanţei în inimă provoca animalelor o agonie prelungită.

Execuţiile aveau loc în spatele cabinetului lui Şimonca, departe de ochii vizitatorilor, unde câinii erau adormiţi şi apoi ucişi cu substanţa pregătită de medic. "Procedura s-a realizat cu sulfat de magneziu pentru că aşa a zis medicul, că e mai ieftin. Dar moartea se produce mai lent, chiar şi în 10 minute, iar câinele suferă, chiar dacă e anesteziat. Sedativele provoacă moartea în 2-4 minute. În medie erau eutanasiaţi zilnic 3 câini, deci peste 100 de câini în total", a explicat procurorilor tehnicianul veterinar Şanta Hunor.

Muribund dat cu spray

Lui Şimonca i se mai impută că nu a luat măsuri pentru a separa câinii bolnavi de râie de celelalte patrupede, că a lăsat femelele cu pui împreună cu alţi câini maturi, care i-au omorât, dar şi că a refuzat să trateze ori - dacă asta nu mai era posibil - să eutanasieze animalele bolnave, nici măcar atunci când sesizările veneau de la vizitatori.

Procurorii au reţinut cazurile unor câini cu răni superficiale, care ar fi necesitat o simplă dezinfecţie, dar şi unele grave, cu animale ţinute cu ochii scoşi ori cu maţele atârnând. Un exemplu elocvent priveşte modul în care veterinarul a abandonat un câine lovit de o maşină şi adus în adăpost de un orădean. "Avea trei răni deschise şi nu se putea ridica. Şimonca a spus îngrijitorilor să-l dea cu un spray, că poate avea hemoragie internă, cerându-le să-l pună într-o cuşcă, iar dacă va trăi va vedea ce va face cu el. A fost eutanasiat după o săptămână, după ce un vizitator a făcut scandal", a dezvăluit tehnicinul Şanta Hunor.

Alt caz revoltător e al unui patruped adus la adăpost cu piciorul tăiat de tren, ţinut zile întregi într-o cuşcă prea mică, fără apă şi hrană, în propriile excremente. "Avea o rană deschisă, plină de muşte şi de puroi, şi osul ieşit, dar Şimonca mi-a spus că eu nu sunt medic ca să-i dau indicaţii", a declarat Teger Ildiko, cunoscută militantă pentru drepturile animalelor.

Câini în congelator

Un alt angajat al adăpostului, îngrijitorul Pfeifer Norbert, a dezvăluit că unii câini muribunzi erau aruncaţi, fără să mai fie eutanasiaţi, într-o cameră frigorifică unde erau ţinute cadavrele pregătite pentru a fi predate spre incinerare. "Medicul spunea că se vor eutanasia ei singuri până dimineaţă", se precizează în declaraţia lui Pfeifer.

Comportamentul medicului, uneori jignitor la adresa unor vizitatori, e demonstrat de un incident relatat de Monica Matei, o orădeancă ce găsise în zona Universităţii 9 căţei, dintre care unul în stare gravă. Puii au fost depuşi în izolator, iar o zi mai târziu tânăra a venit să-i viziteze. Cel bolnav era aproape mort, iar pentru că a îndrăznit să-l atenţioneze, medicul s-a răzbunat. Puiul a fost lăsat să moară, iar ei i s-a interzis accesul în adăpost. "Mi-a spus că asta e pentru că mi-am permis să-i dau indicaţii".

Judecat cu fostul şef

Luat la întrebări, veterinarul a respins acuzaţiile, susţinând că şi-a respectat sarcinile de serviciu. Iar despre eutanasierile ilegale, Şimonca a pretins că nu ştiuse că folosirea sulfatul de magneziu era interzisă şi că a utilizat substanţa doar pentru nu i s-au dat sedative, refuzând, însă, nominalizarea persoanelor cărora le-ar fi cerut acest lucru.

Procurorul a fost, totuşi, de altă părere. "Cu ştiinţă şi constant nu şi-a îndeplinit corespunzător atribuţiile din fişa postului, provocând suferinţe animalelor, iar actele sale de cruzime, dar şi alte acţiuni şi inacţiuni, au avut efecte negative asupra activităţii adăpostului", concluzionează rechizitoriul.

05_florentin_anton_bihoreanul.jpgParchetul l-a trimis în faţa instanţei şi pe fostul şef al adăpostului, Florentin Anton (foto), destituit imediat după începerea anchetei (dar mutat şef peste Ştrandul municipal), sub acuzaţia de neglijenţă în serviciu, fiindcă a tolerat abuzurile veterinarului. "Învinuitul a declarat că nu a ştiut cum se făceau eutanasierile, apărare ce se impune a fi înlăturată. Neştiinţa, în acest caz, echivalează cu o nepăsare", a motivat anchetatoarea.

Adăpost sub lupă

Potrivit rechizitoriului, neregulile au continuat şi după declanşarea cercetărilor, când mai multe poze cu hoituri şi un filmuleţ cu patrupede care se sfâşiau între ele au fost difuzate pe internet de foşti voluntari ai fundaţiei Happy Dogs and Other Animals, cu explicaţia că maidanezii se mâncau din cauza înfometării la care ar fi fost supuşi. Ca urmare, a fost chemat la interogatoriu şi noul administrator, Călin Ardelean, care, însă, a demonstrat că a luat măsuri pentru a remedia situaţia şi că a cerut ADP sancţionarea veterinarului. Astfel, a scăpat doar o amendă administrativă de 1.000 lei.

Tot amendat, cu 600 lei, a fost şi hingherul Francisc Birta, reclamat de trei orădeni care l-au surprins în decembrie 2012 târând aproape 100 de metri un câine bătrân şi tranchilizat, aproape să-l sugrume. Deşi muncitorul s-a apărat susţinând că a tras câinele cu crosa deoarece era agresiv chiar şi după tranchilizare, procurorul a considerat că minte, fotografiile realizate de reclamanţi indicând contrariul.

La judecată

Procesul lui Cosmin Şimonca şi Florentin Anton a început săptămâna trecută cu o amânare, instanţa urmând să decidă dacă va admite organizaţia Happy Dogs and Other  Animals ca parte vătămată. "Eu sper ca instanţa să vadă că acuzaţiile aduse clientului meu sunt nejustificate. I se reproşează că o parte din tratamentele aplicate nu ar corespunde procedurilor legale. Concret, e vorba de două cazuri, însă pentru ambele situaţii există justificări: cel în care unui câine i s-a desfăcut operaţia, unde a intervenit imediat, şi un alt caz, semnalat în timp ce el era plecat într-o delegaţie", spune apărătorul lui Şimonca, avocatul Bogdan Bodea.

Întârzierea cu care a început procesul s-a datorat şi faptului că veterinarul a solicitat strămutarea lui. Motivul? Existenţa unei presiuni din partea presei şi a ONG-urilor, care i-ar putea influenţa "buna desfăşurare", precum şi faptul că unul din procurori ar fi fost părtinitor, adoptând un maidanez chiar în timpul anchetei. "Există toate garanţiile necesare pentru o normală şi corectă soluţionare a cauzei, în deplină legalitate şi cu obiectivitate", au decis, însă, magistraţii Curţii de Apel, lăsându-l pe câinosul veterinar pe mâinile colegilor de la Judecătoria Oradea. Să le explice acestora ce s-a întâmplat cu compasiunea şi mila faţă de nişte fiinţe fără apărare...


SCANDAL
Eutanasieri în masă

Procesul declanşat pentru cruzimi a avut meritul de a pune capăt haosului din Adăpostul Grivei. În urma anchetei, stabilimentul a fost modernizat, Primăria investind 60.000 lei, printre altele pentru pietruirea ţarcurilor, supraînălţarea gardurilor, realizarea unor boxe izolator pentru căţelele cu pui, dotarea cabinetului cu instrumentar performant şi cu o masă de operaţii. De asemenea, pentru a proteja câinii de intemperii sau arşiţă au fost reamenajate toate umbrarele, iar în adăpost s-au plantat 69 de arbori.

Pe de altă parte, municipalitatea şi-a atras înverşunarea militanţilor pentru drepturile animalelor după ce a decis aplicarea Legii 258/2013, intrată în vigoare în luna aprilie a acestui an, care permite eutanasierea oricărui câine dintr-un adăpost public după 14 zile. De atunci, din cei 137 de câini aflaţi în adăpost au fost eliminaţi cel puţin 50, scopul fiind, după spusele primarului Ilie Bolojan, reducerea cheltuielilor de 350 lei/animal/lună.