Președintele în exercițiu Emmanuel Macron a câștigat detașat alegerile prezidențiale din Franța în fața candidatei de extremă dreapta Marine Le Pen, după cum arată primele estimări, și a devenit primul președinte reales în funcție de poporul francez în ultimele două decenii.

58% vs. 42%

Primele rezultatelor anunțate de institutele de sondare Ifop, Elabe, Opinionway și Ipsos îl dau pe Macron (candidatul partidului de centru Republica în Mișcare) câștigător cu o marjă confortabilă, de 57,6% - 58,2% din voturi. Le Pen, candidata partidului Reuniunea naţională (fostul Front naţional) este creditată în schimb cu 41,8% până la 42,4% din sufragii.

Ultimele urne s-au închis în orașele mari din Franța la ora locală 20 (ora României 21), în timp ce în restul țării la ora locală 19. Primele rezultate anunțate sunt estimări făcute pe baza primelor buletine de vot numărate după închiderea mai devreme a secțiilor din mediul rural și orașele mici.

Urmează ca scorul să fie confirmat de rezultatele oficiale, dar estimările sunt în general destul de precise în Franța.

În urmă cu 5 ani, Macron a câștigat în faţa lui Le Pen cu 66,10% din voturi. Rezultatul de acum este mai slab, dar președintele poate fi totuși mulțumit, după ce în ultimele săptămâni s-a discutat mult despre posibila victorie a candidatei care, printre alte măsuri contradictorii cu valorile UE, a promis și interzicerea vălului islamic.

Le Pen: „O victorie strălucită”

După publicarea acestor rezultate, Marine Le Pen a spus că acest scor este „o victorie strălucită” și că lansează acum lupta pentru alegerilor parlamentare, care vor avea loc în Franța peste câteva săptămâni. 

Aceasta a făcut apel la toți opozanții lui Macron pentru a se coaliza în lupta pentru parlamentare. „Scorul istoric ne pune într-o poziție bună de a obține numeroși deputați în iunie”, a spus Le Pen, adăugând că este cel mai bun scor obținut vreodată de formațiunea politică din care face parte.

UPDATE: Mesajul lui Macron pentru francezi

Aproape de ora locală 22, Macron a ieșit în fața susținătorilor săi, în piața Champs de Mars, și le-a mulțumit pentru sprijin tuturor celor care l-au votat.

„Știu că mulți în această seară au votat pentru mine pentru a bloca extrema dreaptă și vreau să le mulțumesc și lor și să le transmit că înțeleg datoria care vine odată cu acest vot”, a spus președintele reales, adăugând și că a înțeles și tăcerea celor care au absentat de la vot.

„Colegi, compatrioți, ați ales azi un proiect care este un proiect social, verde, bazat pe muncă, creație, un proiect care va elibera forțele noastre culturale, pe cele din educație, pe cele profesionale. Acest proiect este unul cu care voi construi cu muncă asiduă în următorii ani. În fiecare zi mă voi asigura că respect pe fiecare și vom construi o societate bazată pe egalitate între femei și bărbați”, a declarat Macron, citat de g4media.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!