O nouă escrocherie imobiliară, care în anii 2000 provocase Oradiei un prejudiciu de 1,5 milioane de euro, a fost denunţată de primarul Ilie Bolojan şi a ajuns în faţa instanţei.

Protagonista e o controversată neguţătoare de pământuri din Sânmartin, Viorica Luca, judecată deja pentru înşelăciuni de peste 3 milioane de euro după ce s-a împroprietărit prin falsuri pe mai multe terenuri preţioase, atât din proprietatea privată, cât şi din cea publică.

În noul dosar, păgubită e doar municipalitatea, de la care Luca a furat 4,4 hectare alese pe sprânceană, în zonele cele mai scumpe. Femeia a avut drept complice o fostă funcţionară de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Eugenia Pop, în prezent referentă în cadrul Primăriei Oradea, suspendată însă din funcţie...

Iau aici, pun acolo

Despre Viorica Luca, patroana fabricii de materiale de construcţii Eurobeton, BIHOREANUL a mai scris în 2010, când a fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului Oradea după ce, folosind documente false, s-a "împroprietărit" pe terenul unui cetăţean grec, Pedros Ciobanidis, precum şi pe alte două suprafeţe din domeniul public al oraşului, situate în zone rezidenţiale, pe care mai apoi le-a parcelat şi revândut.

Procurorii descoperiseră că femeia a utilizat o reţetă ingenioasă: a cumpărat suprafeţe ieftine, şi, în baza unor falsuri, le-a "multiplicat" în scripte, mutându-le în CF-urile unor zone mult mai scumpe. Concret, folosind un titlu de proprietate emis pentru un teren de 1,8 hectare din pădurea Ciheiului, Luca s-a mai împroprietărit pe încă alte două terenuri, fiecare de aceeaşi întindere...

Promoţie: 3 la preţ de 1

La prima parcelă, cu ajutorul topografului Calamar Francisc, a întocmit documentaţii false şi a "multiplicat" terenul din pădure şi lângă şoseaua Oradea-Sânmartin. A doua oară s-a folosit de o copie a aceluiaşi titlu de proprietate, în care a inserat de-a dreptul numărul cadastral al unei parcele tot de 1,8 hectare, din zona CET II, ochită în spatele firmei Eurobeton, patronate de ea şi de soţul ei, Liviu Luca.

Aşa s-a ajuns în situaţia în care, cu un titlu de proprietate emis pentru un teren extravilan de 1,8 hectare şi cu o valoare infimă, de doar 12.000 lei, Luca să se întăbuleze pe trei terenuri, totalizând 5,4 hectare, din care două terenuri - de 3,6 hectare - aveau o valoare imensă. Doar suprafaţa din spatele Eurobeton, de pildă, a fost revândută apoi unor dezvoltatori imobiliari cu 1,6 milioane de euro!

Aceeaşi reţetă, alte loturi

Escrocheriile ajunse în atenţia Judecătoriei Oradea s-au dovedit, însă, doar o parte a manevrelor afaceristei din Sânmartin. Doi ani mai târziu, în 2012, primarul Ilie Bolojan reclama noi "operaţiuni ilegale cu terenuri aflate la dispoziţia Comisiei locale de fond funciar, realizate între anii 2000-2005". Suspecta principală? Aceeaşi Viorica Luca. Aceasta ar fi folosit încă o dată reţeta brevetată în dosarul Ciobanidis, pentru a cumpăra trei terenuri ieftine în Oradea, pe care apoi le-a dublat, în apropierea Aeorportului, străzii Nojoridului şi în cartierul Grigorescu, întăbulându-se pe ele, parcelându-le şi în final revânzându-le.

Falsurile au fost descoperite în urmă cu doi ani, când edilul a şi reclamat frauda, dosarul fiind înregistrat întâi la Parchetul Oradea. De aici, însă, pe 15 februarie 2012 a fost trimis procurorilor DNA Oradea, în a căror competenţă intră anchetarea unor astfel de cazuri.

După nicio săptămână, pe 21 februarie, Viorica Luca scăpa de probleme. Fără să se uite măcar pe documente, DNA a clasat cazul, prin "neînceperea urmăririi penale". Vinovată nu era Luca, spuneau anchetatorii, ci doi mandatari ai proprietarilor terenurilor cumpărate de aceasta, Papp Silvia şi Virgil Horgoş, care au fost de rea-credinţă şi au făcut declaraţii false în faţa notarului, vânzând de două ori aceeaşi suprafaţă de teren.

La loc comanda

Soluţia nu reflecta totuşi realitatea, motiv pentru care, nemulţumiţi, juriştii Primăriei au şi atacat-o în instanţă. Un an mai târziu, Tribunalul Bihor le-a dat dreptate, dispunând ca DNA să reia ancheta. "Din ansamblul probelor administrate rezultă fără echivoc că suprafeţele au fost înscrise a doua oară în CF, în mod nelegal, prin mijloace frauduloase. Mai mult, cea de a doua întăbulare s-a făcut în zone căutate de posibili cumpărători şi în care preţul era mai ridicat", atrăgeau atenţia judecătorii.

Reluate, investigaţiile au arătat că suspiciunile erau pe deplin întemeiate. Luca achiziţionase trei terenuri, totalizând 4,4 hectare, după care, folosindu-se de falsuri, s-a întăbulat pe o suprafaţă dublă, de 8,8 hectare. Procurorii au descoperit, totodată, că a avut şi un complice, o funcţionară din OCPI Bihor, responsabilă peste compartimentele Arhivă şi Titlurile de proprietate - Eugenia Pop.

Individa i-a furnizat Vioricăi Luca documente din arhiva instituţiei, unde aceasta venea ca acasă (chit că, în mod normal, accesul în încăpere este interzis străinilor), măsluind apoi mai multe acte prin schimbarea amplasamentului terenurilor. Altfel spus, "muta" şi concomitent dubla terenurile din zonele ieftine în altele, scumpe.

Mâţa moartă...

Chemată să răspundă la noile acuzaţii, Luca a negat orice responsabilitate, aruncând vina pe vânzători, pe notari şi pe funcţionari. Când a fost pusă însă în faţa actelor falsificate, a refuzat să mai dea declaraţii. Femeia a cerut expertize peste expertize, iar când acestea au fost finalizate a cerut altele, pe motiv că specialistul a fost subiectiv, "iar concluziile de natură să avantajeze partea vătămată", adică Comisia locală de aplicare a legilor fondului funciar.

Cât despre complicea de la OCPI care a ajutat-o, Pop a recunoscut doar că aceasta "a corectat şi semnat" unele documente. Funcţionara, care din 2011 este referent la Compartimentul de fond funciar din Primăria Oradea, a negat până şi că ar cunoaşte-o pe Luca. "Modul cum a făcut-o şi atitudinea sa, dar şi depoziţiile martorilor, au demonstrat contrariul", au arătat procurorii în rechizitoriul prin  care le-au trimis în judecată pe ambele femei. Pe Luca pentru înşelăciune şi spălare de bani, ambele în formă continuată, iar pe Pop pentru complicitate la înşelăciune, în cazul falsurilor faptele fiind prescrise.

Dosarul a fost înaintat Tribunalului Bihor, unde primele termene de judecată au fost deocamdată amânate, strategie de altfel aplicată cu succes de Luca şi în procesul care i-a fost deschis în 2010 şi care, până acum, a fost deja amânat de 56 de ori. Doar, doar va scăpa...


PEDEAPSĂ DIVINĂ
Szentivanyi a murit după gratii

09_szentivanyi_bihoreanul.jpgViorica Luca nu e singura escroacă de nivel mare care s-a folosit de falsuri pentru a pune mâna pe terenurile oraşului. BIHOREANUL a scris pe larg despre cazul orădencei Szentivanyi Urbanovics Erzsebet (foto), condamnată în 2011 la 5 ani de închisoare după ce s-a întăbulat fraudulos pe 23 de hectare ale primăriilor Oradea şi Borş.

Femeia studia dosare din Arhivele Naţionale pentru a găsi acte de proprietate ale unor persoane cu nume similare celor purtate de persoanele pe care ea le cunoştea. Apoi, falsifica documentele pentru ca datele să coincidă cât mai mult, iar în final solicita comisiilor de fond funciar din Borş şi Oradea să-i restituie terenuri.

Femeia, care fugise din ţară înainte de pronunţarea sentinţei, a fost prinsă în Ungaria şi încarcerată, dar a murit luna trecută, în timp ce-şi executa pedeapsa după gratii.