Prima fântână arteziană din Piaţa Unirii a ajuns la Oradea. Piesele de marmură din care se va ansambla prima dintre cele patru fântâni de la extremităţile viitorului platou oval din piaţa centrală au fost descărcate luni dintr-un TIR în prezenţa viceprimarului Mircea Mălan. Componentele, din marmură masivă, au fost prelucrate în Italia şi vor fi montate de o echipă de meşteri italieni.

"Montarea pieselor va începe în zilele viitoare, urmând ca pe măsură ce componentele vor fi asamblate, să fie aduse şi celelalte piese. Fiecare fântână arteziană este realizată din elemente de piatră masivă, cu beton pe dinăuntru. Între cele patru fântâni va exista un platou pietonal", a spus Mălan.

Lucrările de reamenajare a Pieţei Unirii, în valoare de 18,9 milioane lei, au termen de predare data de 31 decembrie şi sunt realizate de o asociere de firme reprezentată de Drumuri Orăşeneşti, Electro Construct Sildac, Porfido Edarte Conzortio Stabile, Europorfidi, Imsaurisa şi Gardener.

Acestea implică printre altele transformarea în zonă pietonală a spaţiului delimitat de străzile Primăriei şi Alecsandri, devierea traficului auto prin faţa Palatului Episcopal Greco-Catolic, pavarea cu porfir a întregii zone, lărgirea pietonalului cu circa 10.000 metri pătraţi şi mutarea staţiilor de tramvai faţă în faţă, în dreptul Podului Sfântul Ladislau.

Proiectul mai prevede modernizarea sistemului de iluminat prin montarea a 56 de stâlpi cu corpuri de iluminat economicoase de tip LED, înlocuirea a 39 de bănci, 22 coşuri de gunoi şi două rastele pentru biciclete, remodelarea spaţiilor verzi şi a vegetaţiei, introducerea în canale tehnice a cablurilor care acoperă în prezent faţadele clădirilor şi restaurarea elementelor artistice ale ansamblului arhitectural-sculptural proiectat de arhitectul Duiliu Marcu în 1926.