Aproape o mie de şomeri orădeni şi-ar putea găsi de lucru înainte chiar de sfârşitul anului. Vestea bună vine din parcul industrial Eurobusiness, până de curând un loc viran din Şoseaua Borşului, vânat doar de speculanţii imobiliari...

Firma sud-coreană Shinheung Electronics România, prima care şi-a ridicat o fabrică în parc, a făcut deja 200 de angajări şi vrea să îşi extindă producţia. BIHOREANUL vă prezintă primele semne încurajatoare pentru economia oraşului după prăbuşirea dramatică din ultimul an.

Contra-cronometru

12 Jai U Lee 1.jpgConstrucţia fabricii a început prin luna martie şi a durat mai puţin de jumătate de an. La începutul lui iulie, coreenii de la Shinheung Electronics aveau deja 140 de angajaţi care lucrau fie la birouri, fie la prima din cele 16 linii de ansamblare a produselor electronice pe care vor să le pună în funcţiune. "Avem în plan să ajungem la 800-1.000 de salariaţi încă din acest an, în funcţie de volumul producţiei. Angajările se vor face în valuri, pe măsură ce vom dezvolta afacerea", a declarat în exclusivitate BIHOREANULUI Jay U Lee (foto), preşedintele Shinheung Electronics România.

În fabrica din Şoseaua Borşului se asamblează deja de două săptămâni DVD-uri Blue-ray "Made in Oradea" care vor fi livrate firmei Samsung. Coreenii sunt mulţumiţi de angajaţi. "Românii au câteva puncte foarte bune. Comunicăm foarte bine, pentru că ştiu limbi străine, şi sunt foarte prietenoşi", zice Bruce Lee, directorul de marketing pe România al companiei. Punctele slabe nu le spune. Se vor corecta din mers...

Fabricat în România

Investiţia în fabrica de la Oradea, cu teren, avize, fabrică, utilaje şi tot, se ridică la 30 milioane de euro, aşa că investitorii nu au timp de pierdut. Vor să ajungă cât mai rapid la capacitatea maximă de producţie. "Până în august vom da drumul la secţia de injecţie mase plastice, cel târziu în septembrie la cea de presare piese metalice, după care în octombrie vom face inaugurarea oficială", spune preşedintele Jay U Lee.

Shinheung va produce la Oradea DVD-uri Blue-Ray, instalaţii home-cinema şi receivere de satelit. Toate vor fi livrate gigatului Samsung cu marca Made in Romania. "Anul viitor vom înfiinţa inclusiv un atelier de design al echipamentelor", completează Jay U Lee.

La o asemenea capacitate de producţie, firma are nevoie de angajaţi pe măsură. "Căutăm specialişti în special în electronică. Avem nevoie de personal calificat şi, dacă se poate, cu experienţă în domeniu", spune preşedintele. Dacă la asamblat piese, producătorul poate folosi angajaţi cu studii medii, pe care îi "califică" la locul de muncă, la injecţii mase plastice şi presă are nevoie de specialişti. Pe care nu prea are de unde îi scoate, deocamdată...

Specializăm!

Viitoarele generaţii de meseriaşi vor creşte odată cu parcul industrial. "Am obţinut 1,2 milioane de euro finanţare europeană pentru dotarea cu echipamente a atelierelor Grupului Şcolar Andrei Şaguna. Aici vor învăţa elevii meserii ca electrician, sudor, matriţer şi altele care vor avea căutare odată cu dezvoltarea zonei industriale", a declarat pentru BIHOREANUL Marcel Boloş, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din Primărie.

12 Cornel Antal.jpgLa fel, rectorul Cornel Antal (foto), spune că Universitatea Oradea va adapta specializările după cererile pieţei. "Suntem deschişi oricărui parteneriat. Aşa cum fac practică la Celestica, studenţii noşti vor putea face practică la orice altă firmă". Antal a discutat cu reprezentanţii Federaţiei Patronilor aşteptările pe care investitorii le au de la absolvenţi.

"Le-am cerut să îmi spună tot ce nu le place la studenţii noştri, ca să ştim ce schimbări să facem în programă şi să ne indice specializările care ar avea mai mare căutare". Întâlnirea nu a avut efectul scontat pentru simplul fapt că, pe fondul crizei economice, nici măcar antreprenorii nu mai ştiu ce domenii vor supravieţui recesiunii, dar a întărit convingerea că piaţa muncii caută mai curând tehnicieni cu înclinaţii practice decât teoreticieni absolvenţi de ştiinţe umaniste.

Parcul Babel

12 Delia Ungur.jpgDelia Ungur (foto), administratorul Eurobusiness Park, spune că primele 18 firme, de toate naţionalităţile, care şi-au concesionat teren în parcul industrial vor avea nevoie de circa 1.500 de angajaţi. Aceştia vor lucra în domenii ca producţia de electronice pentru coreenii de la Shinheung, de piese auto la firmele spaniole Decoletaje şi Auxim, de aparatură de telecomunicaţii pentru italienii de la Microrom sau de echipamente de înaltă tehnologie pentru americanii de la Plexus, care vor şi ei să concesioneze o parcelă în parc.

Furnizori pentru Bosch, spaniolii au început de două săptămâni construcţia halelor şi vor să îşi lanseze producţia cel târziu în martie 2011. Iar ritmul dezvotării parcului se va accelera. "În prezent avem ocupată cam 20% din suprafaţa totală, dar sunt convinsă că în 3-5 ani toate parcelele vor fi deja concesionate", spune Delia Ungur. Afirmaţia se bazează pe faptul că municipalitatea e pe cale să semneze contractul de finanţare pentru un proiect în valoare de 20 milioane de euro privind introducerea reţelelor de apă, gaz, canalizare, energie electrică şi termică în parcul industrial. Lucrările vor începe în 2011 şi vor dura circa doi ani.

Odată pusă la punct infrastructura, se speră ca dezvoltarea zonei industriale să aducă relansarea oraşului. Pentru că în prezent, în lipsa industriei, orădenii câştigă cu 25% mai puţin decât locuitorii marilor oraşe din judeţele vecine. Şi cu siguranţă ar merita mai mult...


"Pentru noi criza economică constituie un avantaj fiindcă încurajează firmele puternice să vină la Oradea. Pentru companiile mari acum e momentul ideal să investească, căci pot construi ieftin  şi pot angaja rapid oameni competenţi rămaşi pe drumuri"

Delia Ungur


BANI PENTRU BUGET
400.000
lei au plătit coreenii Primăriei numai taxa pentru autorizaţia de construire a fabricii


ADEVĂRURI MINCINOASE
Scade şomajul!

12 Doru Draghici.jpgSpecialiştii spun că dezvoltarea parcului industrial este vitală pentru Oradea care, la o populaţie de 206.000 de locuitori, are nu mai puţin de 16.000 de şomeri. "Orice loc de muncă creat trebuie sprijinit prin toate mijloacele", spune Doru Drăghici (foto), directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Oficial, rata şomajului în Bihor este undeva la 6%, în scădere de la 6,5%, ceea ce aparent ar arăta o revenire a economiei locale. Dar nu e aşa! "Şomajul nu scade datorită relansării economiei, ci pentru că bihorenii disponibilizaţi anul trecut de firmele private ies din plată şi sunt şterşi din evidenţe", spune Drăghici.

În acest context, angajările anunţate de coreenii de la Shinheung Electronics sunt privite ca o mană cerească. "Să fie 800 de oameni angajaţi, nu 1.000, şi tot e vorba de o scădere a ratei şomajului cu o jumătate de procent, iar asta în mod real, nu pe hârtie ca până acum", precizează Drăghici.