Pe 7 octombrie, Poliţia anunţa arestarea unei femei de 43 ani din Baia Mare, acuzată că sub o identitate falsă a înşelat cinci bihoreni de la care a încasat peste 300.000 lei în schimbul unor servicii sau produse niciodată livrate.

În spatele comunicatului sec se ascunde o poveste incredibilă, care bate orice scenariu de film. Escroaca, Agneta Micu, era urmărită internaţional din 2006 pentru înşelăciuni şi fals, iar ca să scape de pedeapsă şi-a procurat un act de identitate din Ungaria cu care s-a ascuns în Bihor, unde, fără să-i pese că ar putea fi găsită, şi-a continuat "tunurile".

BIHOREANUL a descoperit că a făcut-o în stil mare, cea mai tare escrocherie fiind comisă în vara lui 2014 când, în numele fundaţiei pe care o patrona, a organizat un bal caritabil simandicos pentru "lumea bună" a Oradiei, într-una din cele mai elegante săli de evenimente, invitaţii fiind prostiţi să sponsorizeze case de copii şi aziluri de bătrâni inventate!

Dispăruţi fără urmă

Agneta Micu şi soţul ei, Ioan Micu, sunt de loc din Baia Mare, judeţul Maramureş. Doi escroci, au concluzionat procurorii şi poliţiştii, care la începutul anilor 2000 i-au şi trimis în judecată în mai multe dosare de înşelăciuni şi falsuri, infracţiuni pentru care, în iulie 2006, s-au şi ales fiecare cu câte 3 ani de închisoare cu executare. Între timp, însă, cei doi şi-au luat tălpăşiţa şi s-au făcut nevăzuţi, motiv pentru care, trei luni mai târziu, pe 5 octombrie 2006, au fost daţi în urmărire internaţională printr-o dispoziţie a Judecătoriei Baia Mare.

Dacă i-a căutat cineva nu este clar. Cert e doar că nu au fost găsiţi, reapărând în Maramureş abia în 2014, când nu mai puteau fi încarceraţi. Motivul? Trecuseră 8 ani de la condamnare şi, potrivit legii, intervenise prescripţia răspunderii penale pentru faptele de care erau acuzaţi. De altfel, la solicitarea soţilor Micu, instanţa le-a şi eliberat o decizie în care constata "prescripţia executării pedepselor", iar imediat după aceea au şi fost scoşi din evidenţele Poliţiei, unde încă apăreau ca urmăriţi internaţional.

Hoţul neprins, escroc cinstit

Cum au reuşit să se ascundă cei doi vreme de 8 ani? Metoda a fost simplă, dar în acelaşi timp atât de eficientă încât i-ar face invidioşi pe cei mai versaţi interlopi: soţii Micu au dispărut doar cu numele! În realitate, au rămas în ţară, stabilindu-se în Oradea, într-o vilă cochetă închiriată în cartierul rezidenţial Grigorescu, doar că sub identitatea unor... cetăţeni străini.

Agneta s-a "transformat" în Peringerne Molnar Gyorgyi, din Ungaria, nume sub care şi-a şi înfiinţat la Oradea o firmă profilată pe transport de mărfuri şi servicii de mutare, Leoni Team (2012), ba chiar şi o fundaţie, Asociaţia Tinerilor Agricoli din Transilvania (2013), având ca scop declarat sprijinirea tinerilor fermieri, deschizându-şi totodată şi un magazin cu produse bio în Oradea Shopping City.

În timp ce firma a strâns datorii de 1,5 milioane lei în decurs de un an, în numele fundaţiei femeia a comis cel puţin 6 înşelăciuni. Concret, Micu a încasat 240.310 lei de la cinci oameni de afaceri cărora le-a promis că, în schimbul banilor, le va întocmi proiecte pentru obţinerea unor fonduri nerambursabile, iar de la un altul a luat 64.678 lei ca avans pentru furnizarea unui TIR cu vin. Cea din urmă victimă, după cum a aflat BIHOREANUL, este chiar milionarul Florin Panea, patronul companiei Leonardo, care voia să vândă băutura în magazinul "Stock House" din Era Park.

"Mi-a băgat microbul"

Primul care a reclamat-o, însă, a fost patronul unui mic atelier de reparaţii auto, pe care femeia l-a amăgit că-l va ajuta să întocmească un proiect pentru extinderea atelierului din fonduri nerambursabile.

"Soţia mea a lucrat o scurtă perioadă de timp la firma individei, iar aceasta avea o dubiţă pe care i-am reparat-o. Venea cu soţul, care se prezenta Giacomo şi zicea că-i italian, şi se dădea femeie serioasă. Plătea întotdeauna. La un moment dat, mi-a zis că ar trebui să mă extind, că mă poate ajuta să obţin fonduri, că ea cu asta se ocupă. Mi-a băgat microbul în cap şi, în final, am cedat", a povestit BIHOREANULUI bărbatul.

Mecanicul i-a dat Agnetei Micu 2.000 lei, sumă pe care n-a mai primit-o niciodată înapoi dar care păleşte, totuşi, pe lângă cei 6.000 euro plătiţi escroacei de un amic de-al său. "După o jumătate de an în care m-a tot minţit, m-am dus la Poliţie. I-am povestit şi unui amic despre cum am luat ţeapă. Când a auzit, a început să ţipe, nu se putea opri. După ce s-a calmat, am aflat că suntem "tovarăşi", că fusese şi el înşelat. I-am spus să meargă să o denunţe", spune patronul.

De la bal...

De departe, cea mai "tare" lovitură Agneta Micu a dat-o în iunie 2014 când, tot în numele Asociaţiei Tinerilor Agricoli din Transilvania, a strâns sponsorizări de la mai mulţi afacerişti bihoreni cu dare de mână şi a organizat un bal caritabil în eleganta sală de petreceri Ambasador din OSC.

Petrecerea a fost cu ştaif, după cum a aflat BIHOREANUL, "unguroaica" invitându-şi nu doar victimele înşelate deja, dar şi pe alţi oameni de afaceri, avocaţi, notari din Bihor, Arad şi chiar din străinătate, după cum le-a declarat chiar ea ziariştilor, chemaţi să mediatizeze evenimentul.

Scopul balului? "Strângerea de donaţii pentru câte o casă pentru copiii orfani şi câte un azil de bătrâni în judeţele Arad şi Bihor", au anunţat organizatorii. Aşezăminte care, evident, nu s-au realizat niciodată, căci banii au fost băgaţi în buzunar de Micu.

În arest

Cum era de aşteptat, petrecăreţii care au făcut donaţii nu s-au mai interesat de soarta banilor şi, ca atare, n-au ştiut că au fost înşelaţi, motiv pentru care numele lor nu apare în dosarul penal deschis escroacei. Declanşată anul trecut, ancheta a pornit iniţial pe numele Peringerne Molnar Gyorgyi, însă în momentul în care poliţiştii au căutat persoana cu pricina au descoperit că aceasta nu părăsise, de fapt, niciodată teritoriul Ungariei şi, deci, nu avea nicio legătură cu cele întâmplate.

Cum au aflat numele real al impostoarei, anchetatorii n-au dezvăluit deocamdată. Cert e că femeia a fost reţinută pe 6 octombrie, iar o zi mai târziu prezentată judecătorilor de la Judecătoria Oradea, unde a fost arestată pentru o perioadă de 30 de zile, sub acuzaţia de fals privind identitatea şi 6 infracţiuni de înşelăciune. Ancheta realizată de ofiţerii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice (SICE) Bihor, sub supravegherea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, nu s-a terminat şi, deci, nu e exclus ca lista păgubiţilor şi a acuzaţiilor să crească.

Nu de alta dar, după cum a descoperit BIHOREANUL, femeia nu şi-a plătit de luni bune angajaţii şi a lăsat o "gaură" de peste 83.000 lei pentru spaţiul din OSC în care i-a funcţionat magazinul, datorie pentru care a şi fost acţionată în judecată. Cum însă fundaţia este una fantomă, în final cazul va ajunge tot pe masa poliţiştilor. Doar că de data asta, aflându-se deja după gratii, Agneta Micu nu se mai poate face nevăzută...


TUPEU DE BORFAŞĂ
În război cu poliţiştii

Agneta Micu s-a folosit de identitatea falsă chiar şi în faţa şefilor Poliţiei Bihor. În februarie 2016, când ofiţerii SICE i-au făcut o vizită la magazin, pentru a-i verifica facturile de achiziţie, femeia s-a prezentat în audienţă la şefii Inspectoratului, unde i-a reclamat, dând şi o declaraţie în care descria "abuzul" la care fusese supusă.

"Era foarte insistentă, ameninţa pe toată lumea. Noi i-am spus să facă ce doreşte dar, până una-alta, să ne prezinte documentele pentru produsele pe care le vinde. La vremea respectivă încă nu aveam informaţii că trăieşte sub identitate falsă, doar bănuieli de evaziune fiscală şi înşelăciune", povesteşte unul dintre poliţiştii implicaţi în caz.

Mai mult, ca să se răzbune pe oamenii legii, Micu a făcut afiş cu fotografiile ofiţerilor SICE care i-au călcat magazinul şi l-a postat pe vitrina magazinului, cu precizarea că "Sunt poliţişti răi, abuzivi". "Afişul a stat luni de zile în vitrina magazinului", îşi aduce aminte poliţistul.