Zeci de hectare de pădure din Bihor au dispărut în ultimii ani. Se fură ziua, noaptea, în zilele de sărbătoare, se fură tot timpul. Chiar şi reprezentanţii Direcţiei Silvice recunosc faptul că situaţia le-a scăpat de sub control şi că nu pot ţine piept hoţilor, care acţionează mână-n mână cu pădurarii şi poliţiştii.

Dovada neputinţei autorităţilor în faţa mafiei lemnului e faptul că în Bihor există un singur dosar penal de amploare privind delicte silvice, şi acela soluţionat în dorul lelii. E vorba de dispariţia a peste 1.000 de fagi şi goruni din pădurile Ocolului Silvic Dobreşti, pentru care, în lipsă de probe împotriva hoţilor, unicul vinovat a fost găsit pădurarul!

S-a defrişat muntele

În urmă cu două săptămâni, investitorii americani ai satului de vacanţă New Vista - un proiect turistic de 7 milioane de dolari care se desfăşoară în Valea Aleului, comuna Pietroasa - s-au plâns preşedintelui CJ Bihor, Radu Ţîrle, că hoţii de lemne au ras copacii de pe un versant întreg de munte şi că au abandonat resturile în albia râurilor Aleu şi Sebeş.

Nemulţumirea americanilor e cu atât mai mare cu cât, deşi anunţaţi, reprezentanţii Direcţiei Silvice, ai Inspectoratului Teritorial pentru Regim Silvic şi Vânătoare, precum şi ai Poliţiei i-au pasat reciproc, refuzând să intervină. Asta pentru că zona e administrată de Ocolul Şoimi, cel mai mare din judeţ, patronat de un personaj cu protecţie: Cătălin Gavrilă, soţul preşedintei Judecătoriei Beiuş, Ancuţa Gavrilă. "Sper că putem conta pe un răspuns imediat privind obligaţia Poliţiei de a aresta tăietorii ilegali din zona văilor Sebişel şi Aleu", se arată în scrisoarea lui Donald Lothrop, reprezentantul investitorilor americani. Deocamdată, însă, n-a fost arestat nimeni.

Metode şi metode

Şi totuşi e un fapt arhicunoscut că mii de metri cubi de lemn sunt tăiaţi ilegal, anual, din pădurile Bihorului. Cum se fură? Prin marcări ilegale, tăieri în plus sau "accidentale" - fiindcă, vezi Doamne, "a trăsnit în copaci" ori TAF-urile nu şi-au găsit alt drum decât peste cei mai frumoşi arbori.

Reprezentanţii Direcţiei Silvice susţin că cele mai mari nereguli le comit patronii ocoalelor private, care decimează pădurile în baza unor aşa-numite amenajamente silvice, falsificate. Documentul este obligatoriu pentru autorizarea ocoalelor private şi descrie lucrările ce se pot executa în următorii 10 ani, specifică vârsta arborilor şi starea lor de sănătate. Însă datele înscrise în act nu sunt întotdeauna conforme cu realitatea. "Se falsifică vârsta lemnului. Dacă, de pildă, fagul are 70 ani, în amenajament se trece 110-120 ani, vârsta permisă pentru tăiere. Falsul e aşa grosolan încât adesea oricine îşi poate da seama dacă face o verificare în teren", a explicat BIHOREANULUI, sub protecţia anonimatului, unul din specialiştii DS Bihor.

Afacere rantabilă

Până în prezent, în Bihor, nimeni nu a fost pus sub acuzare pentru astfel de falsuri. La fel cum nu s-a "identificat" nici măcar o firmă care cumpără dreptul de a tăia 100 de metri cubi şi rade dublu.

"Cine să îi controleze? Poliţiştii sunt mână în mână cu ei şi închid ochii contra cost. Firmele plătesc, pentru că e o afacere bănoasă şi au nevoie de protecţie. Lemnul a devenit în ultimii ani un obiect de contrabandă profitabil. Un camion cu cinci buşteni de fag de calitate, pentru mobilă, adică cinci arbori tăiaţi într-o oră de muncă, se vinde cu 4.000 euro", explică specialistul.

"Taxe" pentru frontieră

12 Catalin Simut.jpgLemnele tăiate ilegal se transportă cu acte fictive, expirate ori refolosite. În unele cazuri, se completează cu cerneală simpatică, înainte ca mijlocul de transport să fie oprit pentru control. Un astfel de caz a fost descoperit în februarie de poliţiştii de frontieră. "Şoferul care transporta 20 mc de lemne avea aviz completat cu cerneală specială, care ulterior putea fi ştearsă", arăta purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Bihor, subinspectorul Cătălin Simuţ (foto).

Captura s-a făcut în Borş, punct ocolit de regulă de exportatori, care preferă să iasă prin Salonta ori Valea lui Mihai. Nu de alta, dar aici există deja tarife împământenite printre frontierişti. Potrivit surselor BIHOREANULUI, în Salonta primele "taxe" se plătesc frontieriştilor care fac rondul în oraş, de regulă pe strada Sarkady: câte 50 de lei pentru fiecare dubă sau maşină mică, 100 de lei pentru maşinile mari. Apoi, până la graniţă îşi face apariţia şi jeep-ul patrulei de la Inspectoratul Poliţiei de Frontieră, care le ia "taxa dublă", pentru ca, în final, la trecere să se achite "taxa de plecare": 5.000 de forinţi. În aceste condiţii, e de mirare că, în acest an, Sectorul Poliţiei de Frontieră Salonta nu a anunţat nici o captură de lemne?

Pădurea decimată

Cea mai revoltătoare dovadă a faptului că "oamenii legii" închid ochii la devalizarea pădurilor e că singurul dosar penal de amploare privind un delict silvic a fost soluţionat în bătaie de joc.

Cazul priveşte dispariţia a peste 1.000 de fagi şi goruni din pădurile Ocolului Dobreşti, fiind descoperit în vara anului 2009. Verificările, făcute de o echipă a Ministerului Mediului, au pornit în urma unei sesizări făcute în 2008 de un patronul unui restaurant din zonă, intrigat de numărul mare al camioanelor ce coborau noaptea din păduri. Omul spunea că noapte de noapte, între 2 şi 5 dimineaţa, câte 20-30 de camioane încărcate cu buşteni coborau din codri şi se îndreptau spre Oradea.

În prima fază, ancheta "amănunţită" a poliţiştilor de la Postul Dobreşti şi cele dispuse de Sorin Silaghi, şeful de atunci al Ocolului comunal, au decretat că "informaţiile nu se confirmă". "La controlul de fond efectuat în perioada octombrie 2008 s-au descoperit 4 cioate nemarcate", se arată în raportul întocmit pe genunchi de Cristian Ban, reprezentantul Ocolului Dobreşti.

Unii cu afacerile...

Realitatea avea să iasă la iveală în iunie 2009. Verificând câteva zone aleatoriu, echipa de control de la Bucureşti a găsit rămăşiţele a circa 1.000 de copaci. Hoţii au ales arbori cu valoare economică mare, iar pentru ca furturile să nu fie descoperite, i-au tăiat razant, la nivelul solului, apoi au acoperit cioatele rămase cu pământ, le-au incendiat ori le-au vopsit, pentru a nu se şti când au fost tăiate. Imediat după finalizarea controlului, în august 2009, pădurarul Ioan Corb a fost reclamat pentru neglijenţă în serviciu.

Deşi era evident că omul nu putea tăia singur ditamai pădurea, procurorii Parchetului Beiuş nu au despicat iţele afacerii. Asta cu toate că în Dobreşti era notoriu faptul că afacerile ilicite cu lemne se făceau sub patronajul fostului şef de ocol, Sorin Silaghi, schimbat din funcţie imediat după control, şi culmea, singurul proprietar, din tot judeţul, al unui utilaj care permitea extragerea arborelui cu rădăcină şi, deci, furtul fără urme. Printre firmele cu care lucra Silaghi se număra una patronată de un personaj controversat, Mihăiţă Teleptean, asociat cu o altă "vedetă", Viorel Ştiube, evazionist celebru din lumea alcoolului şi a petrolului.

"Teleptean transporta buşteni, folosind ca antemergător la maşini un fin de-al său, poliţist la Rutieră, acum mutat disciplinar la un post comunal. După controlul din 2009, când a fost demis Silaghi, s-a retras, nu a mai exploatat nimic în zona Dobreşti. S-au demarat cercetări împotriva lui, dar nu a putut fi dovedit furtul. Acum e anchetat pentru înşelăciune", spun surse judiciare.

... altul ţap ispăşitor

Una peste alta, în lipsă de probe, după doi ani în care nu s-a făcut mai nimic, unicul vinovat a fost găsit pădurarul. Ce-i drept, nu e nici el fără pată, după cum o demonstrează declaraţiile unor localnici cărora, după controlul Romsilva, Ioan Corb le-a întocmit retroactiv procese verbale de sancţionare, pentru unii punând chiar el banii de amenzi.

"Din declaraţiile unora reiese că au fost surprinşi tăind arbori în ianuarie-martie 2009, însă doar în luna iunie 2009 au fost sancţionaţi. Alţii au declarat că nu au tăiat ilegal arbori, însă la solicitarea învinuitului au acceptat să li se întocmească procese verbale şi au plătit valoarea pagubelor cu bani daţi chiar de învinuit", se arată în rechizitoriul procurorilor care, luna trecută, l-au trimis în judecată şi îi impută întreaga pagubă, de peste 250.000 lei. Încă un acar Păun, într-o ţară de tot râsul-plânsul...


VOR DOTĂRI
Poliţia face posturi fixe

În 2010, poliţiştii bihoreni au întocmit 187 dosare pentru delicte silvice, dintre care 52 înaintate instanţelor de judecată. Totodată, au confiscat peste 2.300 mc de material lemnos, în valoare de 402.000 lei. În acest an, doar în primele trei luni, s-au confiscat peste 500 mc de lemn, în valoare de 114.000 lei, şi s-au întocmit 101 dosare penale, în 23 propunându-se trimiterea în judecată. Ultimul caz a fost înregistrat chiar săptămâna trecută, în noaptea de vineri spre sâmbătă, când o bandă de hoţi a fost prinsă în pădurea din Surduc, încărcând lemnele tăiate într-un camion.

12 Adrian Bucur.jpgÎncepând de luni, conducerea Poliţiei Bihor a decis înfiinţarea de posturi fixe în zonele cu trafic de lemne, unde, împreună cu inspectorii silvici, vor supraveghea îndeaproape activitatea tăietorilor.

"Cea mai mare problemă e în zonele Beiuş, Pietroasa, Valea Aleului, Padiş. Am solicitat Consiliului Judeţean şi Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică să ne pună la dispoziţie ATV-uri mari, ca să ne putem deplasa şi în zonele necirculabile, unde se efectuează defrişări, pentru a verifica legalitatea acestora", spune şeful Poliţiei Bihor, comisarul şef Adrian Bucur (foto).