Dosar exploziv la DNA Alba, unde mai mulţi oameni de afaceri şi poliţişti din judeţul Alba, inclusiv şeful Inspectoratului Judeţean Alba, dar şi un ofiţer DGA, sunt inculpaţi, după ce ar fi făcut presiuni asupra a doi poliţişti incomozi să închidă ochii la transporturile ilegale de material lemnos. Iar pentru că aceştia au refuzat, au ajuns cercetaţi disciplinar şi mutaţi fără bază legală.

Poliţiştii cu mita şi abuzurile

Potrivit unui comunicat transmis joi de Biroul de presă al DNA, între inculpaţi se numără comisarul-şef Florin Constantin Dogaru, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Alba, acuzat de abuz în serviciu, comisarul-şef Dan Toma, şeful Poliţiei Rurale Câmpeni, căruia i se impută luare de mită, participație improprie la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, compromiterea intereselor justiției, influențarea declarațiilor, mărturie mincinoasă.

Tot inculpaţi sunt subcomisarul Ioan George Moşneag de la Biroul control intern al IPJ Alba, acuzat de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice şi abuz în serviciu, Ilie Dan Ciucur, ofiţer în cadrul DGA Alba, pentru comiterea infracțiunii de complicitate morală la ultraj, și Alexandra Ioana Creţ, agent în cadrul IPJ Alba - Poliţia rurală Câmpeni, pentru cumpărare de influență, trafic de influență, complicitate morală la ultraj, instigare la ultraj, inducere în eroare a organelor judiciare, instigare la divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, în formă continuată.

Afaceriştii cu instigarea

Procurorii DNA Alba au pus sub inculpare şi trei oameni de afaceri. Primul, Ş.I., e acuzat de cumpărare de influență, trafic de influență, complicitate morală la ultraj, instigare la ultraj, inducere în eroare a organelor judiciare, instigare la divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, în formă continuată. Cel de-al doilea, F.M.I., este chemat să răspundă pentru două fapte de cumpărare de influență, divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, în formă continuată, iar cel din urmă, N.C.G, administrator al SC Vlad&Andrei Forest SRL, pentru dare de mită, cumpărare de influență, două infracţiuni de ultraj, furt de arbori, mărturie mincinoasă, două fapte de braconaj, dintre care una în formă continuată, participație improprie la tăierea fără drept de arbori din fondul forestier naţional, indiferent de forma de proprietate şi furt material lemnos.

Firma Vlad&Andrei Forest SRL este şi ea inculpată, pentru tăierea, fără drept, de arbori din fondul forestier naţional, indiferent de forma de proprietate, furt de arbori.

Incomozii de la BOS

În documentul transmis de DNA se arată că, între 2021 şi 2022, poliţiştii inculpaţi i-au protejat afaceriştii cu care acum au ajuns colegi de dosar penal. În acea perioadă, ei desfășurau activități de exploatare de material lemnos, „prin aceea că și-ar fi exercitat în mod defectuos atribuțiile de serviciu în ceea ce-i privește pe doi agenți de poliție, din cadrul IPJ Alba și din Brigada de Operațiuni Speciale (BOS) Alba-Iulia, care ar fi interferat, prin munca de poliție desfășurată, cu cea a oamenilor de afaceri”.

Cei doi poliţişti făcuseră controale în zonă care au deranjat, iar la insistenţele afaceriştilor şi ca urmare a unor şpăgi oferite şefului Poliţiei Rurale Câmpeni, Dan Toma, protectorii lor din Poliţie au pus în mişcare un mecanism halucinant în urma căruia agenţii BOS au ajuns cercetaţi disciplinar şi mutaţi fără bază legală.

Concret, oamenii de afaceri au fost informaţi despre programul de muncă al celor doi agenţi de Poliţie, iar patronul firmei Vlad&Andrei Forest SRL i-ar fi urmărit, fotografiat şi filmat, atât la domiciliu, cât şi la locul de muncă, dar şi în alte locuri pe care le frecventau.

Presat să plece

Asupra poliţiştilor s-au făcut presiuni repetate din partea şefului IPJ Alba şi a şefului Poliţiei Câmpeni ca să-şi schimbe locul de muncă, în speranţa că, astfel, „protejaţii” lor din Mafia lemnului vor putea lucra fără probleme.

Unul dintre agenţi, care lucrase la Postul de Poliţie Sohodol şi care a refuzat mutarea, a fost delegat pentru o perioadă de 60 de zile la Postul de Poliție Hopârta „în interes de serviciu” şi, pentru că a refuzat să se mute definitiv, i-a fost „înscenată” o cercetare disciplinară, în urma căreia a fost sancționat, în septembrie 2021, cu diminuarea salariului cu 10% pe o perioadă de trei luni. Asta în condiţiile în care, „obiectul cercetării prealabile care s-a finalizat cu măsura menționată anterior era același cu cel al unui dosar penal, în care procurorii au dispus, ulterior soluționării cercetării prealabile, soluția clasării constatând că faptele reținute în sarcina agentului nu există”, scrie în comunicatul DNA.

Preţul liniştii: 5.000 euro

În final, presiunile şi-au atins scopul căci, în 2021, polițistul a fost mutat „în interes de serviciu” la Postul de Poliție Vidra.

Aceeaşi tactică de intimidare a fost aplicată, ulterior, în cazul unui agent al Brigăzii Operaţiuni Speciale Alba, detaşat la Câmpeni pentru supravegherea transporturilor de material lemnos. Cum reprezenta un pericol, patronul firmei Vlad&Andrei Forest SRL şi ceilalţi doi afacerişti au găsit o altă soluţie: i-au promis unei persoane, martor în cauză, 5.000 euro, „pentru a-și trafica o presupusă influență pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o asupra unor funcționari din conducerea Poliţiei Române și că-i va determina pe aceștia să-l transfere pe celălalt agent într-o altă subunitate de poliție”.

Cert e că în dosar se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane, iar cazul a provocat un „cutremur” la nivelul IPJ Alba. Miercuri, 19 iunie 2024, șeful IPJ Alba, comisarul-șef Florin Dogaru, a fost demis și pus la dispoziție prin ordin al șefului IGPR.

În cauză, procurorii DNA Alba beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Direcției de Operațiuni Speciale.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!