Politicienii încep să devină mafioţi sadea: nu se mai mulţumesc să fure, ci îi şi iau la pumni pe cei care încearcă să-i oprească. E şi cazul primăriţei PSD din Brusturi, Livia Bîrlău, cunoscută pentru dărnicia cu care plăteşte asistaţii social, şi al soţului acesteia, Petre Bîrlău, acuzat că a ajuns să aplice „corecţii fizice” reprezentanţilor opoziţiei.

La 74 de ani, consilierul ALDE Ioan Roşu a fost bătut în curtea propriei case pentru că a îndrăznit să ceară socoteală primăriţei despre atribuirea „la secret” a unor lucrări făcute în bătaie de joc şi să sesizeze o instituţie a statului pentru jefuirea pădurii comunale.

Noaptea, ca hoţii

Ioan Roşu e un „expirat”. Nu din cauza vârstei, ci a gândirii „depăşite”. „Eu am candidat la Consiliu ca să apăr interesele oamenilor, nu să mă întovărăşesc cu hoţii”, zice bărbatul care la sfârşitul lunii trecute s-a ales cu o bătaie de ţinut minte.

Pe 27 octombrie, seara pe la 10, a auzit că cineva îl striga din stradă să iasă la poartă. S-a dus, a deschis, a apucat să vadă că afară era o maşină cu un bărbat la volan şi lângă ea încă trei gealaţi. Au năvălit peste el în curte şi l-au lovit sălbatic, mai ales la cap şi la faţă. „Noroc cu câinii”, spune bătrânul: la un moment dat au sărit din ogradă, punând agresorii pe fugă.

După ce şi-a revenit, a sunat la 112 şi apoi la un prieten, care l-a dus la Centrul Medical de Permanenţă, cu gura spartă şi sânge şiroind din tâmple. Între timp, la faţa locului a venit un echipaj al Poliţiei, ca să cerceteze locul.

Momit cu bani

Om la locul lui, bătrânul n-a avut vreodată un duşman. Şi-a făcut, fără voia sa, de doi ani încoace, de când comuna o are primăriţă pe PSD-ista Livia Bîrlău (foto). O „clientă” a BIHOREANULUI, care astă-vară recunoştea că vrea să aibă cât mai mulţi asistaţi social.

Femeii nu-i e pe plac că Roşu îşi ia în serios rolul de consilier. „Am văzut că în comună s-a lucrat ceva la podeţe şi şanţuri, dar de atunci bălteşte apa în ele, iar primăriţa a refuzat să spună cum a angajat firma şi cât i-a plătit”. Mai mult, bărbatul a criticat jefuirea pădurii comunale, după ce anul trecut, la iniţiativa primăriţei şi cu voturile aleşilor PSD, majoritari, Consiliul Local a reziliat contractul de administrare cu un ocol silvic de stat şi l-a dat în „grija” unui ocol privat.

Primăriţa a vrut atunci să obţină şi votul său. „I-am spus că nu pot fi de acord şi mi-a zis să nu-mi fac griji, că o să am bani până la sfârşitul mandatului”. Întâmplare sau nu, după câteva zile i-au fost sparte cu pietre toate geamurile dinspre stradă ale casei.

Şeful paralel

Presimţirile lui Roşu privind furtul pădurii s-au adeverit. Scriptic, şef peste cele 893 hectare a fost pus un consilier PSD, Emil Furiş, intrat astfel în conflict de interese, dar adevăratul boss a devenit soţul primăriţei, Petre Bîrlău, proprietar de depozit de cherestea şi fost pădurar în zona Marghita, dat afară după ce a fost găsit cu sute de cioate de copaci a căror dispariţie n-a putut-o justifica.

Deşi nu e angajat al ocolului, Bîrlău se ocupă personal de tăierea şi transportarea lemnelor din pădure, cu cele două tractoare ale sale. „Consiliul a votat că fiecare sătean are dreptul să cumpere maximum 3 metri cubi de lemne pe an, cu 240 lei/mc. El ia de la oameni 900 lei în loc de 720, fără chitanţe”, acuză Roşu.

Ameninţat în amiaza mare

Recent, câţiva consilieri au descoperit că au dispărut sute de arbori, iar un reprezentant PNL a cerut primăriţei o informare, fără a primi însă, ca de obicei, nicio lămurire. Mai hotărât, Roşu a sesizat Garda Forestieră, motiv pentru care s-a şi ales cu bătaia. Pe 23 octombrie, când au venit comisarii Gărzii în comună, era la o cafea pe o terasă din centrul satului. „De faţă cu o mulţime de oameni, soţul primăriţei m-a înjurat în toate felurile şi mi-a promis că „mă rezolvă” pentru asta”, zice consilierul.

Câteva ceasuri mai încolo, la volanul jeep-ului, cu nevasta alături, Bîrlău a făcut manevre la intimidare. „A trebuit să sar în şanţ ca să nu mă lovească”. După două zile, l-a mai ameninţat încă o dată, iar după încă două, sâmbătă, 27 octombrie, pare să se fi ţinut de cuvânt. „Nu m-au bătut nişte străini, fără niciun interes. Eu bănuiesc nişte gealaţi de-ai lui, pe care îi plăteşte la negru să taie copaci”, spune Roşu.

Mă deranjaţi!

Ca un făcut, deşi comuna are iluminat public şi locuinţa lui Roşu e la doi paşi de Primărie, în seara agresiunii n-a funcţionat, la fel cum s-a întâmplat şi anul trecut, când i-au fost sparte geamurile. Acum, omul se teme pentru viaţa sa. A făcut plângere la Poliţie, dar dacă atunci nu s-a descoperit făptaşul, nici de data asta nu-şi pune speranţe prea mari în oamenii legii.

BIHOREANUL a vrut să afle şi versiunea lui Bîrlău, pe care a încercat să-l contacteze prin consoarta edil-şef. „Mă deranjaţi!”, a refuzat însă aceasta, cu tupeu, deşi reporterul i-a explicat clar motivul. O sfidare deloc întâmplătoare din partea unei „politiciene” care astă-vară felicita pe Facebook jandarmii pentru corecţia aplicată participanţilor la mitingul din 10 august.

Până la urmă, nimic nu-i întâmplător: la aşa bărbat, aşa femeie!...