În anii '90, ca mulţi alţi italieni, Nunzio Insinna se stabilea în România pentru afaceri, crezând că aici nu exista concurenţa acerbă din ţara sa. Curând realiza cât s-a înşelat. Mai exact, cât l-au înşelat alţii.

În boomul imobiliar al anilor 2000, când cumpăra terenuri pentru a le revinde cu profit, a luat o ditamai "ţeapă", pământul cumpărat de el fiind revândut după patru ani altor persoane, de către bărbatul căruia i-l plătise. Fapta ar fi părut o simplă înşelare a noilor cumpărători dacă Insinna nu afla că aceştia, înainte să ia terenul, ştiau că-i aparţinea lui. Plănuiau, însă, să rezolve problema cu ajutorul unor funcţionari de la Cadastru, aflaţi pe-o mână cu escrocii imobiliari, care le-au furnizat acte ca unor cumpărători cinstiţi şi de bună credinţă.

Pe la spate...

În primăvara lui 2005, Nunzio Insinna l-a cunoscut prin mica publicitate pe orădeanul Szeghalmi Attila, care scotea la vânzare jumătate din terenul de aproape 2 hectare primit prin Legea 18/1991 de tatăl său, Szeghalmi Jozsef, şi de sora acestuia, Gizella, în zona străzii Uzinelor. Pentru că femeia n-a vrut să se vândă şi partea sa, italianul a cumpărat de la Jozsef, cu 20.000 euro, 9.500 mp din terenul deţinut în comun de cei doi bătrâni. La semnarea actelor a cerut şi titlurile de proprietate, pentru a nu avea surpriza că, mai târziu, terenurile erau vândute a doua oară. Apoi, pentru delimitarea celor două jumătăţi şi pentru a se intabula pe partea cumpărată, a deschis un proces pentru ieşirea din indiviziune.

Între timp, însă, italianul a aflat că terenul său, dar şi jumătatea lui Gizella, erau vânate şi de alţii, pe care avea să-i cunoască ulterior: un medic pe nume Matiuţă Hunyadi Mircea, Petru Vidican (asociat în firma Tera Imobiliare cu Radu Perţ, fratele unui angajat OCPI, Liviu Perţ) şi Florian Jurcuţ, unul din cei mai versaţi afacerişti imobiliari, care era "creierul" operaţiunilor. Povestea ce urmează a fost descoperită pas cu pas de Insinna şi e demnă de un roman poliţist, incluzând şi suspiciunea unei crime.

O moarte suspectă

Italianul povesteşte că încă în 2006, la un an după ce cumpărase terenul, fiul lui Szeghalmi Jozsef, Attila, era contactat de Jurcuţ, oferindu-i o recompensă dacă îşi convingea mătuşa să-i vândă terenul ei. "Pentru că femeia a refuzat, Jurcuţ i-a propus lui Attila s-o declare lipsită de discernământ, iar curatorul stabilit de instanţă din familie să vândă terenul unei persoane indicate de el, fiindcă nu voia ca numele lui să apară în acte. Jurcuţ l-a dus pe Attila la o avocată care să se ocupe de problemă şi pe care a plătit-o el", povesteşte italianul.

După un an, fiindcă bătrâna nu se lăsa dusă la expertiza psihiatrică, Attila l-a înştiinţat pe Jurcuţ că renunţă la plan. "S-a răzgândit, pentru că autoritatea tutelară a Primăriei l-a considerat pe Szeghalmi Jozsef nepotrivit să fie curatorul Gizellei, fiind el însuşi bătrân".

Eşecul nu l-a descurajat pe Jurcuţ, care a schimbat tactica. "În primăvara lui 2007, Jurcuţ l-a trimis pe Matiuţă acasă la Attila, care îi fusese coleg de şcoală. L-a luat pe acesta, pe o anume Racz Elisabeta, cu care Gizella vindea legume în piaţă, şi pe fratele lui Florian Jurcuţ, Octavian, şi i-a dus pe toţi la el acasă". Aici, Matiuţă a scos o hârtie scrisă de mână şi datată în 2004, cum că Gizella i-a vândut casa şi terenul lui Racz, punându-i pe ceilalţi să semneze ca martori. Scopul avea să se vadă curând: Racz, având un avocat plătit tot de Jurcuţ, a intentat un proces Gizellei, pentru a fi recunoscută ca proprietară, urmând ca la final să cedeze terenul unei persoane indicate de Jurcuţ.

În timpul procesului, însă, în ianuarie 2009, Szeghalmi Gizella a murit, fiind găsită la o săptămână după deces. "Eu cred că moartea a fost suspectă, pentru că a fost găsită sub pat şi muşcată de şobolani, deşi avea câini în casă", spune italianul. Suspectă sau nu, moartea a fost cu noroc pentru cei interesaţi de teren, întrucât în doar două zile de la găsirea cadavrului Szeghalmi Jozsef a fost declarat moştenitor şi a vândut partea ei de teren lui Matiuţă.

Suveică notar-Cadastru...

Insinna afirmă că, în paralel, Jurcuţ pusese ochii şi pe terenul său. "I-a spus lui Attila că mi-a vândut prea ieftin şi că i-ar da mai mult dacă i-ar vinde terenul, încă o dată, lui. Când Attila i-a spus că nu-i legal, Jurcuţ l-a liniştit că rezolvă la OCPI să iasă totul legal". Povestea italianului n-ar valora nici cât apa de ploaie dacă în 2009, după ce a depus împotriva lui Attila o plângere penală, acesta n-ar fi recunoscut combinaţia în faţa procurorilor.

El a declarat, de asemenea, că Matiuţă l-a pus să scrie în numele tatălui său o cerere pentru ca OCPI să-i elibereze copii ale titlurilor de proprietate, originalele fiind din 2005 la Insinna. Scopul era ca aceste hârtii să fie legalizate de notar, iar apoi, în baza lor, Szeghalmi Jozsef să fie intabulat pe toate terenurile, pentru ca în final să încheie un contract de vânzare inatacabil cu asociatul lui Jurcuţ, Petru Vidican.

Copiile au fost obţinute fraudulos, din cercetările procurorilor reieşind că funcţionarul Ciprian Doble a scos cotoarele titlurilor de proprietate din instituţie pentru a le duce la un notar care să le legalizeze. Cu ele şi cu schiţele cadastrale semnate de un alt funcţionar, Claudiu Secară, a fost formulată la notarul Aurel Petriş o cerere de intabulare către OCPI, în numele lui Szeghalmi Jozsef. "Operaţiunea de intabulare pe terenuri deja vândute primea astfel o aparenţă de legalitate", spune italianul, precizând însă că funcţionarii de la Cadastru sunt culpabili.

Doble nu avea voie să scoată din instituţie cotoarele titlurilor de proprietate, la Parchet declarând că a făcut-o la rugămintea colegului Liviu Perţ, fratele lui Radu Perţ (asociatul lui Jurcuţ şi Vidican în firma Tera Imobiliare). La rându-i, Secară "le-a eliberat schiţele făcute pentru mine în 2005, când am partajat terenul cumpărat de la Jozsef de cel al Gizellei, deci ştia că o parte din pământ nu-i mai aparţinea lui Jozsef, care ceruse intabularea, ci mie", zice italianul.

... Cadastru-notar

"Rotativa" a continuat până la capăt, o altă funcţionară, Adriana Chirodea, înregistrând cererea prin care notarul solicita intabularea lui Szeghalmi Jozsef. Şi această operaţiune a fost nelegală, întrucât cererea nu conţinea toate elementele impuse de lege (neavând, de pildă, semnătura notarului), iar actul de indisponibilizare a terenului a fost ridicat de la OCPI pe 24 decembrie, adică în ajunul Crăciunului, zi nelucrătoare.

Mai mult, contractul de vânzare a terenului între Szeghalmi şi Vidican fusese deja înregistrat anterior, pe 21 decembrie. Or, spune italianul, notarul nu avea cum să autentifice contractul dacă nu avea extrasele CF pentru terenuri. "Totul era aranjat dinainte, doar graba şi neglijenţa i-a făcut pe cei implicaţi să nu fie atenţi la date", zice Insinna. Rezultatul scontat fusese totuşi atins, astfel că pe 8 ianuarie 2008, în colile CF Vidican apărea ca proprietar tabular pe toate terenurile familiei Szaghalmi.

03 Szeghalmi Attila.jpgLa întors 

BIHOREANUL a încercat să afle şi versiunea celorlalţi protagonişti, dar timp de două săptămâni Jurcuţ, pe care italianul îl consideră capul şi finanţatorul afacerii, a refuzat orice discuţie. Ba, la un moment dat, susţinând că ar fi fost "presat şi şantajat", l-a anunţat pe reporter că-i face plângere la Parchet fiindcă îi ceruse o întâlnire.

Pe de altă parte, Szeghalmi Attila (foto) îl consideră vinovat pe italian, care l-a făcut să vândă şi a doua oară terenul fiindcă din cei 20.000 euro promişi i-a dat doar 3.750. "Dacă îmi dădea toţi banii, nu mai vindeam şi a doua oară", a spus bărbatul, fără a explica de ce în actul de vânzare declarase la notar că a primit de la Insinna toţi banii. Attila spune că şi declaraţiile de la Parchet le-a schimbat. "Nu mai recunosc ce-am spus la început, fiindcă acolo am zis ce m-a învăţat avocatul".

Szeghalmi a mai avut grijă să-i scoată din culpă pe Matiuţă şi Jurcuţ, afirmând că primul "n-a făcut nimic ilegal, ci a cumpărat terenul mătuşii, care nu mai fusese vândut", iar Jurcuţ doar i-a găsit un cumpărător pentru casa bătrânei. În rest, cine l-a învăţat s-o pună sub interdicţie pe bătrână, în casa cui s-a semnat în 2007 hârtia de mână datată 2004 pentru vânzarea către Racz Elisabeta, n-a vrut să mai spună.

03 Matiuta.jpgHalucinaţii 

Mircea Matiuţă (foto) s-a dovedit mai volubil, numai că, în loc să spună cum s-au petrecut lucrurile, l-a pictat pe italian pentru alte păcate. "Nici n-ar trebui să ascultaţi ce zice ăla, că-i un mafiot din Sicilia. Şi-a lăsat acolo nevasta cu copiii, iar aici cred că face şi trafic de droguri şi că-i pe-o mână cu SRI, cu DNA şi cu Jurcuţ, ca să-mi ia mie pământul", a spus, halucinant, Matiuţă.

Ulterior, în alte discuţii, a insistat că "nu trebuie scris nimic", argumentând ba că "italianul e nebun", ba că "Vidican şi italianul se vor împăca". În final, i-a cerut reporterului un singur lucru: "Dacă italianul zice ceva rău de mine, fă-mă terci pe mine, dar nu băga nimic de Jurcuţ şi de ăia de la Cadastru". De ce? Poate fiindcă fără funcţionari nu ar mai fi posibile, pe viitor, alte afaceri pe acelaşi calapod...

Justiţie lentă 

03 Vig Hajnalka_1.jpgConvins că a fost victima unei grupări de infractori organizate, Insinna a cerut anularea operaţiunilor CF prin procese civile, dar a depus şi plângeri penale împotriva lui Jurcuţ, Matiuţă, Szeghalmi Jozsef şi Attila, precum şi a funcţionarilor OCPI Ciprian Doble, Claudiu Secară, Liviu Perţ şi Adriana Chirodea. Într-o primă fază, la Judecătorie, a câştigat procesul civil. Şi în ce priveşte plângerile penale Insinna a avut o victorie parţială, Parchetul Oradea aplicându-le celor doi Szeghalmi câte o amendă administrativă şi dispunând disjungerea dosarului, pentru ca Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliţiei Bihor şi Direcţia Generală Anticorupţie să continue cercetările.

Chestionată, la rându-i, despre neregulile comise de cei patru funcţionari, conducerea OCPI a confirmat că unele proceduri au fost încălcate, fiind interzisă, de pildă, scoaterea cotoarelor titlurilor de proprietate din sediul instituţiei ori înregistrarea unor cereri incomplete. Dar "se vor lua măsurile ce se impun numai după încheierea anchetei penale aflate în derulare", a spus Vig Hajnalka (foto), şefa Serviciului de Carte Funciară. Când anume nu se ştie, numai să nu fie la paştele cailor...


"MOGUL" ASCUNS
Regele imobiliarelor

Florian Jurcuţ este cotat drept unul din cei mai mari speculanţi imobiliari din Oradea, atât prin suprafeţele deţinute, cât şi prin metodele practicate. Fost mecanic auto, Jurcuţ cumpără de la bătrâni, pe bani mărunţi, drepturile litigioase asupra terenurilor pe care respectivii trebuie să le primească pe Legea 18, le transformă apoi în acte de proprietate efectivă, iar în final vinde terenurile la preţuri înzecite. Adesea, Jurcuţ a încurcat inclusiv municipalitatea, pretinzând să fie pus în posesie în zone, precum Lotus, unde Primăria avea proiecte de interes public.

În urmă cu doi ani, Jurcuţ a intrat şi în atenţia procurorilor, împreună cu Matiuţă, căruia i-a plasat un teren de 5 hectare în vecinătatea magazinului Real II, dar ajuns în cele din urmă în proprietatea unei unguroaice. La vremea respectivă, Matiuţă se plângea BIHOREANULUI că în spatele femeii ar fi stat notarul Irinel Dimitriu, ginerele deputatului PDL Ştefan Seremi, şi un ofiţer DNA, Mihai Ogbarschi, a cărui nevastă face şi ea afaceri cu terenuri. De altfel, bărbatul a şi depus împotriva lor o plângere penală, încă nerezolvată, pe motiv că - spune el - ar fi protejaţi de fostul şef al Parchetului Oradea, Vasile Popa, naşul lui Ogbarschi. Dat în judecată de notar, pentru calomnie, Matiuţă afirmă acum că Nunzio Insinna "este omul lui Ogbarschi", care "l-a trimis la ziar să se răzbune" pentru plângerea penală de acum doi ani.