Atât "sorboneii", cât şi universitarii autentici au avut impresia că la alegerea rectorului vor tăia nodul gordian precum Alexandru cel Mare în marşul spre capitala Frigiei. Că după votul fie pentru Constantin Bungău, fie pentru Florian Bodog, apele se vor limpezi în Universitate cum n-au fost nicicând în albia Peţei. Eu cred, însă, că s-au aflat şi continuă să se afle mai aproape de situaţia măgarului lui Buridan, care a murit de inaniţie între două căpiţe de fân, nehotărându-se pe care s-o aleagă, dovadă fiind chiar alegerea unui rector considerat (fără temei, din păcate) "reformator", dar şi a unui Senat apreciat drept "conservator".

Unii zic că victoria lui Bungău a ferit Universitatea de pericolul pesedizării, şi e posibil să aibă dreptate. Eu unul nu cred că senatorul PSD Bodog nu s-ar fi înconjurat de tovarăşi de partid, cu şi fără carnet de membru. De altfel, riscul a fost confirmat chiar de şeful PSD Oradea, Liviu Sabău Popa, care între cele două tururi de scrutin, crezând că-i sare în ajutor, i-a făcut un deserviciu politizând confruntarea.

Sigur, s-ar putea înţelege şi viceversa. Că, reconfirmat rector, Bungău ar face jocurile liberalilor, deşi liderul acestora, primarul Ilie Bolojan, nu i-a cerut "liberalizarea" Universităţii decât într-o accepţiune de bun-simţ: adecvarea ofertei educaţionale la cererea pentru forţă de muncă a pieţei. Altfel spus, să nu mai scoată "filozofi" cu inutile diplome în Relaţii Internaţionale ci, dacă vreţi termenii lui Băsescu, "tinichigii", adică ingineri bine pregătiţi, de care industria locală chiar are mare nevoie.

Alegerea rectorului n-a tranşat, deci, lucrurile în Universitate. Faptul că Bungău a câştigat rectoratul nu înseamnă automat că va reforma instituţia, mai ales că în cel dintâi mandat n-a dat semne că şi-ar dori aşa ceva. Cu toată evidenţa că numărul facultăţilor e excedentar, că prea multe specializări sunt inutile, că aşezământul colcăie de plagiatori şi de profesori agramaţi, angajaţi pe pile, n-a făcut nimic pentru a o curăţa.

Când a spus că Universitatea "bălteşte", Bodog i-a pus un diagnostic corect, atâta doar că nu el era curantul. Căţărat fulgerător în ierarhie de clanul Maghiar, şi-a consolidat cariera pe linia partidului care a parazitat Universitatea încă de la facerea ei. Bodog nu poate face un lucru simplu, şi anume să ne arate propria lucrare de doctorat, bănuită de redactare prin metoda copy-Mang. Ca să vezi, nici măcar el n-o are, de parcă ar fi fost cine ştie ce best-seller! Să mai amintim că nici el n-a mişcat vreun deget când a venit vorba de plagiatorii de la Medicină ar fi deja superfluu.

E adevărat, dacă în primul mandat s-a temut să înceapă salubrizarea Universităţii ca să nu-şi taie craca de sub cel de-al doilea, Bungău abia de-acum poate să încerce declanşarea operaţiunii. Cum, însă, Senatul - judecând după alegerea lui Sorin Curilă în fruntea sa - pare să-i fie potrivnic, mă tem că rectorul va fi în situaţia unui primar căruia Consiliul Local îi refuză orice iniţiativă. Nu înseamnă, însă, că lipsa acesteia îi va fi scuzabilă!