Consiliul Local Oradea a hotărât marţi interzicerea funcţionării "magazinelor de vise" la o distanţă mai mică de un kilometru faţă de unităţile de învăţământ şi educaţie de toate gradele, cămine şi locuri de cazare pentru elevi şi studenţi, cantine, instituţii de cultură, tabere şcolare, baze şi complexe cultural-sportive, palate şi cluburi ale copiilor şi elevilor, parcuri publice, lăcaşe de cult, instituţii publice, locuri de agrement şi distracţii, gări şi autogări.

Practic, restricţiile impuse de legislativul local vor scoate la periferia oraşului acest tip de comerţ. Hotărârea Consiliului Local mai interzice de asemenea, orice tip de reclamă pe spaţiul public la plantele şi substanţele comercializate prin "magazinele de vise".

Greu de interzis

Hotărârea adoptată marţi are la bază un proiect mult mai restrictiv iniţiat în noiembrie de tinerii consilieri locali Bogdan Hossu (PSD) şi Szabo Jozsef (UDMR), care au cerut interzicerea comercializării de plante etnobotanice "în orice stare şi orice proporţie" pe raza municipiului. Ulterior, cei doi consilieri au revenit asupra textului proiectului de hotărâre.

"Ne-am mai informat şi am înţeles că nu putem să interzicem de tot magazinele de vise, datorită unei scăpări a legii. Au încercat şi alte consilii locale din ţară, dar au fost acţionate în instanţă de către patroni, iar peste trei sau şase luni magazinele au fost deschise la loc", a declarat consilierul local Bogdan Hossu, în plenul Consiliului Local.

Regulament restrictiv

Pentru aceasta, Consiliul Local va adopta în una din şedinţele următoare un regulament potrivit căruia, pe raza oraşului, producerea, cultivarea, fabricarea, extragerea, prepararea, transformarea, comercializarea sau distribuţia plantelor, substanţelor, preparatelor cu caracter halucinogen, euforic, stupefiant, psihotrop sau a altor compuşi derivaţi se va putea face doar în baza unei autorizaţii speciale emise de Primărie.

Pentru ca magazinele de vise să nu aibă nicio scăpare, noul regulament va fi elaborat de o comisie de specialişti formată din reprezentanţi ai municipalităţii, Poliţiei Comunitare, Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, Direcţiei Sanitar Veterinare, Direcţiei de Sănătate Publică, Poliţiei şi a Serviciului Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate.

Să fie lege!

În paralel, la propunerea consilierului local Nicuşor Lepădatu (PDL), medic de profesie, Consiliul Local va promova un proiect de lege privind interzicerea "magazinelor de vise". "Înţeleg că aceste magazine nu pot fi închise pentru că nu avem o lege de partea noastră. Propun atunci iniţierea unui proiect de lege în acest sens pe care să îl înaintăm Ministerului Sănătăţii", a spus Lepădatu.

Consiliul Local a adoptat cu unanimitate de voturi atât noile condiţii privind comercializarea produselor etnobotanice pe raza municipiului Oradea, cât şi propunerea consilierului Lepădatu.

Şansele ca proiectul de lege care va fi iniţiat de Consiliul Local să fie preluat şi promovat de către Ministerul Sănătăţii sunt destul de mari având în vedere bunele relaţii cu ministrul Cseke Attila, bihorean de origine.