"Luna trecută am dispus efectuarea unor acţiuni de control la magazinele de etnobotanice, în care au fost implicate mai multe instituţii, Poliţia judeţului Bihor, Poliţia municipiului Oradea, Garda Financiară, Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, Inspectoratul Teritorial de Muncă", a declarat prefectul judeţului Bihor, Gavrilă Ghilea, într-o conferinţă de presă desfăşurată miercuri.

"În cadrul acţiunii au fost legitimate 718 persoane care au cumpărat substanţe etnobotanice, dintre care 48 au fost minori. Poliţia a început activitatea de consiliere cu aceştia, fiind invitaţi la sediul Poliţiei împreună cu părinţii", a mai spus prefectul.

Ghilea a afirmat că, în urma controalelor, instituţiile implicate au emis procese-verbale de sancţionare a celor trei "magazine de vise" din Oradea, cuantumul amenzilor fiind de 67.000 lei. "Au fost sancţionate cu 67.000 lei toate cele trei magazine din Oradea, care aparţin Asociaţiei Familiale Iova Ionuţ din comuna Râpa, cu punct de lucru la Oradea, societăţii Sweet Brooklyn din Braşov şi Monidan Tinca", a precizat prefectul.

Întrebat dacă magazinele nu au fost şi închise sau suspendate, Ghilea a spus că două magazine "s-au închis", adăugând că "vom continua acţiunea şi în afara magazinelor, în perioada următoare".

De asemenea, întrebat pentru ce anume încălcări ale legii au fost decise sancţiunile, prefectul a răspuns că "neregulile au constat în faptul că în pacheţelele cu produse figura un anumit produs, dar pe etichetă era trecut un alt produs, etichetele nu erau inscripţionate în limba română, iar unii angajaţi nu aveau forme legale de muncă". Prefectul a mai precizat că "pentru magazinul care nu s-a închis nu s-a dispus suspendarea activităţii".

Coincidenţă sau nu, magazinul care "nu s-a închis" aparţine Asociaţiei Familiale Iova, adică celor doi fraţi care l-au denunţat la DNA, pentru luare de mită, pe comisarul şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului, Sebastian Secoşan.