Profesorul universitar Adrian Maghiar, fondator şi director al Spitalului privat Pelican, a declarat, marţi, pentru BIHOREANUL, că decizia ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, de a sista finanţarea unităţilor spitaliceşti private din fondurile Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate este "una comunistă" şi la care nu s-a aşteptat din partea unui ministru liberal.

Hotărâre scumpă

"Nu e normal ce se întâmplă. Mi se pare că ne-am întors înainte de 1989. Este o decizie comunistă la care nu m-aş fi aşteptat din partea unui ministru care se declară de dreapta. Dacă ar fi fost social-democrat, aş fi înţeles", a comentat Maghiar, referindu-se la faptul că Spitalul Pelican, este în competiţie directă cu unităţile de stat.

Acesta a punctate că măsura e nedreaptă întrucât îi va afecta pe toţi pacienţii care vor să se trateete într-un spital privat, indiferent de venit. "La noi nu veneau doar pacienţi cu venituri mari, avem din toate catogoriile sociale şi, cu o coplată rezonabilă, beneficiau de condiţii şi servicii decente, chiar de lux. Noi nu ne-am limitat la investigaţii clinice, noi avem 300 de intervenţii chirurgicale pe zi, tratăm aproape orice afecţiune", a explicat medicul.

Maghiar consideră, de asemenea, că măsura este discriminatorie şi va crea o concurenţă neloială între sistemul public de sănătate şi cel privat. "Am fost primul spital acreditat din Bihor, avem nivelul 2, ceea ce înseamnă standarde înalte. Ca urmare, atâta vreme cât nu există asigurări private de sănătate, iar contribuţiile se varsă în întregime într-o singură puşculiţă mi se pare că se va crea o concurenţă neloială. Pentru că dacă măsura va intra în vigoare, prima repercursiune e că vom fi obligaţi să dublăm preţurile, iar pacienţii asiguraţi vor fi primii dezavantajaţi deoarce nu vor putea să se bucure de drepturile lor", a declarat Maghiar.

Medicul este de părere că decizia ministrului va "dilua" şi calitatea actului medical, având în vedere că va "tăia" o treime din veniturile spitalului Pelican. "O treime din veniturile spitalului veneau din fondurile CNAS, iar coplata care era achitată de pacient se întorcea în mare parte, prin profit, în echipamente, consumabile, investiţii. Avem în construcţie un spital cu 350 de paturi în Cluj, aici avem, pe lângă clinica universitară şi spital, o Maternitate. Dacă lucrurile rămân aşa, vom fi obligaţi şi la restructurări", a mai arătat Maghiar.

În aceste condiţii universitarul a anunţat că, împreună cu reprezentanţii altor unităţi private de sănătate, va crea o organizaţie care să le reprezinte drepturile şi să poată ataca legal măsura. "Urmează să avem o şedinţă de constituire, să alegem un preşedinte de organizaţie şi să stabilim paşii care urmează să îi facem", a declarat reprezentantul Spitalului Pelican.

Măsură discutabilă

Foncea_1.jpgPe de altă parte, managerul Clinicii New Medics din Oradea, economistul Dacian Foncea (foto), este mai rezervat, dar pare mai optimist, afirmând că, şi dacă acest contract cadru va fi în final adoptat, spitalul îşi va adapta oferta aşa încât să reziste pe piaţă.

"Eu nu cred, n-am crezut niciodată şi nu voi crede în declaraţiile politice de sâmbăta şi duminica, indiferent de cine le face şi, în mod deosebit, când e vorba de domeniul Sănătăţii. În ce priveşte unitatea noastră, va supravieţui", s-a rezumat să spună managerul.

Pacienţii care aleg să se trateze în unităţi spitaliceşti private ar putea plăti integral costul consultaţiilor şi al tratamentelor, după ce ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat, sâmbătă, că, prin contractul-cadru care va intra în vigoare de la 1 martie va fi sistată finanţarea din fondurile CNAS a unităţilor spitaliceşti private. Prin această măsură se urmăreşte ca spitalele publice să aibă un buget cu aproximativ 10% mai mare.

Nicolăescu susţine că cei care doresc să beneficieze de servicii medicale private fie le vor plăti, fie îşi vor face o asigurare privată de sănătate, odată cu intrarea în vigoare a Contractului Cadru propus. Ministrul a afirmat că la spitalele private pot ajunge bani din asigurări de sănătate private, arătând că asigurările sociale de sănătate sunt obligatorii, pentru că reprezintă sisteme de solidaritate şi că cetăţenii româniei sunt în proporţie de 90% săraci şi trăiesc din asigurări sociale de sănătate.

Decizia, care nu este încă definitivă, a creat multă vâlvă printre operatorii privaţi, dar şi printre cetăţeni. Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a anunţat decizia finală, în acest caz, urmează să fie politică. "Vom lua o decizie politică. Însă, într-adevăr, erau lucruri anormale care ţineau de modul în care finanţăm şi sistemul public şi sistemul private", a spus premierul.