Chirurgul Adrian Maghiar, patron al spitalului privat Pelican şi decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului Oradea, pentru ucidere din culpă.

Medicului i se impută o conduită necorespunzătoare în cazul unei paciente din Marghita, pe care a operat-o la Spitalul Pelican şi care, la o săptămână după intervenţie, a ajuns în comă la Spitalul Judeţean, unde a murit.

Anchetă la secret

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori şi transmis în formă cenzurată BIHOREANULUI, tragedia s-a produs în toamna lui 2013, când pacienta a fost internată de Maghiar la Spitalul Pelican din Oradea, pentru o operaţie de hernie, îngreunată de o ruptură a peretelui abdominal.

Medicul, susţin anchetatorii, nu a respectat standardele obligatorii pentru prevenirea unor complicaţii generate de intervenţie şi nu i-a prescris pacientei antibiotice ori tratament anticoagulant, obligatorii pentru prevenirea infecţiilor ori apariţia unor cheaguri de sânge. "S-a reţinut în sarcina inculpatului că, prin nerespectarea standardelor medicale cu privire la profilaxia antibiotică şi profilaxia antitrombotică, cu ocazia intervenţiei chirurgicale efectuate asupra pacientei la data de 29 octombrie 2013, a omis efectuarea antibioprofilaxiei preoperator şi postoperator", se arată în actul de acuzare.

După operaţie, pacientei i-a fost administrat tratament anticoagulant doar pentru 6 zile. "A fost o perioadă insuficientă de timp pentru a reduce riscul trombembolismului venos", se precizează în rechizitoriu.

În comă

Urmările au fost tragice. Externată la scurt timp după operaţie, femeia a ajuns înapoi la Spitalul Pelican cu complicaţii, dar care nu au fost tratate aşa cum ar trebui.  "În perioada 7-11 noiembrie 2013, cu ocazia celei de-a doua internări a pacientei, deşi a constatat formarea unui serom (acumulare de lichid, n.r.) la nivelul operaţiei, inculpatul a omis recoltarea lichidului pentru cultură şi antibiogramă", acuză procurorii, susţinând că, potrivit experţilor consultaţi, examenul bacteriologic cu antibiogramă era unul recomandat.

"Astfel nu a instituit antibioterapie pentru a preveni suprainfecţia seromului şi a complicaţiilor de plagă operatorie, manifestând prin acţiunile şi inacţiunile descrise o conduită medicală deficitară în ceea ce priveşte prevenţia complicaţiilor postoperatorii, care a contribuit la evoluţia nefavorabilă a stării de sănătate a victimei", spune rechizitoriul.

Tratată cu neglijenţă, femeia a intrat în şoc septic şi a ajuns în comă la Spitalul Clinic Judeţean, unde a şi murit, pe 15 noiembrie 2013, "ca urmare a insuficienţei cardio-respiratorii acute consecutivă unei trombolii pulmonare" .

No comment

Carmen Pantiș, șefa Colegiului Medicilor BihorExtrasul de rechizitoriu nu oferă vreo explicaţie pentru durata extrem de lungă a anchetei şi nici nu lămureşte dacă, înainte să se adreseze procurorilor, rudele victimei au reclamat cazul vreunei comisii medicale de specialitate. Crina Mărcuţ, preşedintele Comisiei de malpraxis de la nivelul Direcţiei Judeţene de Sănătate, nu îşi aduce aminte, iar doctoriţa Carmen Pantiş (foto), preşedintele Colegiului Medicilor Bihor, susţine că nu a existat nicio reclamaţie legată de acest caz. "Nu s-a făcut vreo anchetă, cel puţin nu la Colegiul Medicilor", a declarat Pantiş.

Cert este că, pe 23 februarie, în acest an, Adrian Maghiar a fost inculpat şi trimis în judecată pentru ucidere din culpă, "ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii", faptă pedepsită cu închisoare de la 2 la 7 ani, dosarul fiind în prezent în Camera Preliminară a Judecătoriei Oradea, unde a avut prima dezbatere pe 19 aprilie.

La solicitarea BIHOREANULUI, nici rudele victimei, constituite ca părţi civile în dosar, nici decanul FMF nu au dorit să facă vreo declaraţie publică. "Aştept ca instanţa să îşi spună cuvântul. În perioada următoare, dosarul va putea fi consultat. Acolo veţi găsi toate probele", a spus Maghiar. Adică atât ale acuzării, cât şi cele depuse în apărarea sa. Rămâne de văzut care vor cântări mai greu în balanţa Justiţiei...