Majoritatea maghiarilor din Transilvania au o atitudine pro-Vladimir Putin, arată o cercetare făcută de sociologii maghiari și prezentată cu prilejul marcării unui an de la debutul invaziei în Ucraina.

„Românii au încredere în UE, în Occident, în Statele Unite; maghiarii transilvăneni în Viktor Orbán și în guvernul Fidesz”, a rezumat publicația de știri maghiare Transtelex, citată de g4media.ro.

În prezentarea sa intitulată „Dacă Orbán este cu noi...”, politologul Tibor Toró a explicat că, după declanșarea atacului rusesc de anul trecut, a început un sondaj împreună cu sociologul Tamás Kiss, în care au urmărit modul în care minoritatea maghiară din România și românii din România văd războiul. Cercetarea a inclus și monitorizarea unor conturi de Facebook.

Una din întrebările adresate în timpul studiului a fost cine este responsabil pentru izbucnirea războiului: 25% din cetățenii din Ținutul Secuiesc au răspuns Putin și Rusia, iar 53% au dat vina pe Ucraina și NATO.

Rezultatele sunt în totală contradicție cu opinia publică românească: 74% dintre români consideră Rusia responsabilă pentru război și doar 16% dau vina pe Ucraina și NATO.

Întrebați ce poziție ar trebui să ia România față de conflictul din țara vecină, 90% dintre respondenții din Ținutul Secuiesc și 86% dintre maghiarii transilvăneni au răspuns că trebuie păstrată o distanță egală de ambele părți, iar doar 4-5% au considerat că Ucraina ar trebui sprijinită mai mult.

Concluzia specialiștilor este că opinia maghiarilor transilvăneni este în concordanță cu poziția Guvernului de la Budapesta.

Tibor Toró a mai precizat că UDMR nu știe cum și pare că nici nu vrea să controleze discursul despre război. După ce a condamnat agresiunea rusească, mesaj cu care comunitatea maghiarilor transilvăneni nu a rezonat, formațiunea politică a făcut apel la solidaritate cu maghiarii transcarpatini, un mesaj care a avut mai mult succes. 

Politologul a subliniat și că UDMR folosește parțial narațiunea construită de Guvernul lui Viktor Orbán. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!