Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Marghita au trimis în judecată, vineri, un bărbat de 65 ani din localitatea Popeşti, pentru denunţare calomnioasă.

Cel în cauză, Gavril Ferche, este un procesoman notoriu în Marghita, el având, în ultimii cinci ani, peste 60 de dosare pe rolul instanţei locale iar "victima" calomniată este unul din magistraţii care i-au soluţionat dosarele, Vlad Marian, fost consilier juridic al Poliţiei iar din 2009 magistrat în cadrul Judecătoriei Marghita.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, anul trecut, pe 4 august, după ce judecătorul a pronunţat o sentinţă nefavorabilă pentru Ferche într-un dosar civil, acesta din urmă l-a denunţat la DNA - Serviciul Teritorial Oradea, acuzându-l de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

Plângerea, trimisă spre soluţionare la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, a fost clasată în final pe considerentul că fapta nu există, dar judecătorul a decis să se răzbune pe reclamagiu: a depus la rândul său o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Marghita, solicitând tragerea acestuia la răspundere penală, deoarece acuzele pe care i le-a adus s-au dovedit mincinoase.

În timpul anchetei, procurorii au descoperit că judecătorul nu a fost singura victimă a procesomanului. "În timpul cercetărilor s-a constatat că inculpatul a depus plângeri penale şi împotriva altor magistraţi, funcţionari publici şi poliţişti", a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Marghita, Dorel Moţiu.

Acesta este motivul pentru care, deşi astfel de cazuri ajung rar în instanţă, vinovaţii fiind sancţionaţi de regulă cu amenzi contravenţionale, Ferche a fost trimis în judecată. "În sarcina acestuia nu s-a putut reţine ca circumstanţă atenuantă nici măcar necunoaşterea prevederilor legale întrucât este student în anul III la o Facultate de Ştiinţe Juridice particulară", a mai spus prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Marghita.