Trei judecătoare de la Tribunalul Bihor sunt în atenţia secţiei disciplinare pentru judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii: Adina Cioflan, Dana Erdei şi Angela Tod, din cadrul secţiei contencios administrativ, sunt cercetate pentru gravă neglijenţă, nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor şi ignorarea regulamentelor interne.

Ancheta a pornit de la cazul celor peste 1.000 de maşini second-hand scutite de plata taxei de poluare în baza unor sentinţe falsificate, una dintre judecătoarele investigate, Adina Cioflan, fiind - culmea - chiar cea care reclamase manevra la DNA!

Percheziţii la Tribunal

Astă-primăvară, în aprilie, procurorii şi poliţiştii anticorupţie luau cu asalt Tribunalul Bihor. Aveau mandat să percheziţioneze birourile magistraţilor şi a două grefiere de la secţia contencios administrativ, Doina Cotor şi Nicoleta Botău. Acţiunea, fără precedent, a continuat la locuinţele grefierelor, la domiciliul şi la cabinetul avocatului Călin Moisi, şi la un birou de copiat acte din vecinătatea Serviciului Permise şi Înmatriculări, patronat de o fostă clientă a DNA, Margareta Ţecu, angajată la ARR şi trimisă în judecată alături de alţi şase colegi pentru corupţie.

Peste tot, poliţiştii au căutat documente şi au ridicat unităţi de calculator într-o anchetă care viza fapte şocante: falsificarea a zeci de sentinţe, în beneficiul unor posesori de maşini care voiau să fie scutiţi de la plata taxei de poluare şi care, contra cost, au fost "serviţi" cu hotărâri judecătoreşti peste rând.

Filiera

Ancheta procurorilor, încă în derulare, a dezvăluit până acum că peste 1.000 de maşini second hand au fost înmatriculate în Bihor pe baza unor sentinţe falsificate. Metoda era ingenioasă: clienţii erau racolaţi de samsari care cereau între 150-500 euro pentru "un autoturism". Apoi, prin intermediari, întocmeau contracte false de vânzare-cumpărare între clienţi şi persoane care aveau deja deschise procese şi urmau să primească verdicte pentru înmatricularea maşinilor fără plata taxei.

Titularii de dosare erau identificaţi de grefiere, spun surse din anchetă. Acestea introduceau contractele de vânzare-cumpărare false în dosare, iar apoi înserau cu de la sine putere seriile de şasiu ale maşinilor în hotărârile judecătoreşti pe care le redactau, profitând de neatenţia judecătorilor care astfel pronunţau, fără să-şi dea seama, sentinţe de scutire de taxe şi pentru maşinile pentru care se încheiaseră contractele false.

Până acum, poliţiştii şi procurorii anticorupţie au audiat peste 800 de beneficiari şi au conturat o reţea de 15 suspecţi, inclusiv grefieri, avocaţi şi samsari de maşini.

Să vină inspecţia!

În paralel cu ancheta procurorilor, cazul a declanşat şi o investigaţie internă la Tribunal. În urma verificărilor, pe 20 mai, preşedintele instanţei, Constantin Manoliu, a dispus concedierea grefierelor bănuite că au falsificat sentinţele, Doina Cotor şi Nicoleta Botău.

Totodată, pentru că s-au constatat nereguli şi în activitatea judecătorilor cu care cele două lucraseră, Dana Erdei, Angela Tod şi Adina Cioflan - cea din urmă chiar magistratul care descoperise falsurile - Manoliu a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii.

Verificările au fost efectuate de inspectorii judiciari ai CSM care, luna trecută, au înaintat concluziile secţiei de judecători, propunând sancţionarea judecătoarelor care, în opinia lor, au dat dovadă de "gravă neglijenţă".

Vinovate fără vină

03 Cristian Monenci.jpgPotrivit purtătorului de cuvânt al Tribunalului, Cristian Monenci (foto), principala acuză la adresa judecătoarelor este că nu au supravegheat activitatea grefierelor. Dar, adaugă el, magistratele nu aveau de unde să ştie ce se întâmplă. "În sistemul electronic, hotărârile pe care le pronunţau erau înregistrate corect. Se falsificau doar exemplarele comunicate părţilor", explică Monenci.

Celelalte reproşuri vizează erori generate de volumul mare de dosare pe care magistraţii le au în lucru. "Judecătoarei Angela Tod i se impută că nu a observat că în 4 dintre cele aproape 2.000 de dosare soluţionate anul trecut nu existau delegaţii avocaţiale. Asta, deşi se ceruse judecarea cauzelor în lipsă, deci nu se impunea prezenţa părţilor ori avocaţilor", arată Monenci.

Culpa lor, gafa altora

Tot pe seama aglomeraţiei e pusă şi abaterea reţinută în seama judecătoarei Dana Erdei, acuzată că a soluţionat cereri pentru preschimbarea primului termen de judecată în 5 dosare ce fuseseră repartizate iniţial unui alt complet de judecători.

Circuitul actelor şi solicitărilor depuse de părţi în dosarele instanţelor e strict reglementat.  Actele sunt depuse la Registratură, de unde le preia grefierul arhivar, care verifică în evidenţa electronică completul căruia i-a fost repartizat dosarul, notează pe document numele preşedintelui de complet şi îl predă grefierului de şedinţă. La rându-i, acesta trebuie să-l înmâneze judecătorului împreună cu dosarul cauzei, iar dacă e vorba de o cerere pentru preschimbarea primului termen de judecată magistratul fixează data la care o va soluţiona.

"În acest caz a fost o eroare neintenţionată a grefierului arhivar, care a trecut pe cereri numele judecătoarei Erdei în locul magistratului desemnat cu soluţionarea dosarului. Dar când un judecător are de soluţionat într-o şedinţă 120 de solicitări, e imposibil să verifice şi activitatea grefierului", o apără Monenci pe judecătoarea Erdei.

Dacă tăcea...

Cea de a treia magistrată aflată în vizorul CSM, Adina Cioflan, va trebui să răspundă pentru o abatere pe care - ce ironie! - a sesizat-o chiar ea. În timp ce îşi verifica soluţiile date în dosarele cu taxe auto, imediat după descoperirea primului fals, Cioflan a descoperit că are o sentinţă dată în dosarul unui fin de cununie de-al ei. De bună credinţă, judecătoarea a semnalat problema inspectorilor, care însă au taxat-o!

"Era vorba despre o persoană cu care nu mai ţinea legătura de peste 6 ani. Aceasta făcuse anul trecut o cerere pentru preschimbarea primului termen de judecată dat în dosar, stabilit pentru 2014, dar solicitarea i-a fost respinsă, deci nici nu se punea problema că ar fi favorizat-o", explică purtătorul de cuvânt al Tribunalului.

La judecată

Scăpări justificate sau nu, inspectorii CSM au considerat faptele celor trei judecătoare drept abateri disciplinare, acuzându-le de nerespectarea obligaţiilor cu caracter administrativ, de ignorarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor şi de exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă, toate acestea fiind sancţionate de Legea 303/2004 privind Statutul magistraţilor.

Săptămâna viitoare, concluziile anchetei vor fi luate în discuţie de secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM, chemată să dispună sancţiuni ce pot merge de la simplul avertisment până la excluderea din magistratură. Cea mai supărată este Adina Cioflan, pe bună dreptate, din moment ce a ajuns "inculpată" în urma propriului ei "denunţ"...


CU TUPEU
Grefierele s-au vrut înapoi

Ancheta internă demarată de conducerea Tribunalului Bihor în cazul sentinţelor false a dezvăluit că, în unele cazuri, acestea erau emise cu numere de dosar ce priveau alte cauze ori în urma unor dezbateri care nici măcar nu au avut loc.

Doina Cotor şi Nicoleta Botău, cele două grefiere bănuite că făceau negoţ cu verdicte false, au fost concediate, însă s-au considerat nedreptăţite şi au atacat decizia în instanţă. "Apreciez că nu am cauzat niciun prejudiciu, nici imaginii instanţei şi nici justiţiabililor", se arată în acţiunea femeilor, care se consideră victimele volumului mare de lucru. "După o asemenea muncă asiduă, a fi «răsplătită» cu eliberarea din funcţie pe motive disciplinare reprezintă cel puţin o batjocură la adresa mea", a invocat una dintre ele.

Cererea grefierelor a fost analizată de Curtea de Apel Timişoara, care însă a respins-o ca neîntemeiată.