Aproximativ 20 de judecători şi procurori orădeni au ieşit în stradă, vineri, pentru a patra zi în această săptămână, iar de această dată printre protestatari s-a numărat şi un auditor de justiţie care susţine toate nemulţumirile magistraţilor.

"Ne raliem şi noi protestului magistraţilor. Şi auditorii sunt afectaţi de aceste modificări. Un exemplu ar fi legat de modificările privind cariera, faptul că se va mări durata practicii de la 1 an la 3 ani, stagiatura de la 1 an la 2 ani, deci până ce un auditor va apuca să profeseze efectiv vor trece încă 6 ani", a explicat auditorul.

Participanţii la protest au reiterat nemulţumirile legate de modificările aduse Codurilor penal şi de procedură penală, Statutului magistraţilor şi Legii Consiliului Superior al Magistraturii. "Este catastrofal ce se întâmplă, este reprobabilă graba cu care se fac modificările, faptul că nu sunt acceptate punctele de vedere ale specialiştilor din sistem", a spus un judecător.

Magistraţii au criticat faptul că legiuitorii aduc deja schimbări la modificările făcute. Este vorba despre un proiect de lege semnat de 40 de parlamentari PSD  pentru modificarea Legii 303/2004 privind Statutul magistraţilor şi depus la doar două zile după ce Senatul a adoptat proiectul de modificare a acestei legi, prima din pachetul legilor justiţiei.

Ce mai vor parlamentarii PSD? Ca preşedintele, vicepreşedintele şi preşedinţii de secţii ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, procurorii general şi adjuncţii Parchetului de pe lângă Înalta Curte, DIICOT şi DNA să nu mai fie numiţi şi revocaţi de preşedintele României ci de către Senat.

"Noi nu avem o variantă oficială a actelor normative trimise spre promulgare şi deja se schimbă. Nu ştim nimic concret. Stăm pe nisipuri mişcătoare", a declarat un alt judecător.  

Manifestarea de vineri a judecătorilor şi procurorilor a durat aproximativ o oră, însă protestele vor continua şi între Sărbători. Magistraţii nu exclud ca în următoarele zile să treacă la forme mai severe de protest, inclusiv să întrerupă activitatea şi să nu mai intre din sălile de judecată, o decizie în acest sens urmând să se ia în Adunările Generale ale judecătorilor.

Decizii similare s-au luat deja la Judecătoria Sibiu, unde în ultima săptămână judecătorii au suspendat actiuvitatea câte o oră, dar şi la Judecătoria Galaţi, unde Adunarea Generală a Judecătorilor a decis suspendarea activităţii de judecată în perioada 20-29 decembrie, în semn de "protest tacit" faţă de Legile Justiţiei.