Magistratul orădean Sebastian Vălean, procurorul general al Parchetului Curţii de Apel Oradea, a promovat proba interviului pentru funcţia de prim-adjunct al procurorului general al României.

Anunţul a fost făcut luni, de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, care a arătat că, în urma analizei candidaturii procurorului orădean, Vălean a fost selectat şi propus pentru a ocupa funcţia.

În cadrul procedurii de selecţie, magistratul orădean a avut de parcurs mai multe etape, cea mai grea fiind a interviului, unde şi-a susţinut proiectul de management şi a răspuns la întrebări menite să-i verifice aptitudinile manageriale, de comunicare şi modul în care se raportează la valorile profesiei, respectiv ale funcţiei pentru care candidează.

Interviul s-a desfăşurat pe 7 iunie, în fața unei comisii compuse din ministrul Justiției, secretari de stat, procurori, un profesor de management şi un psiholog, în aceeaşi perioadă în care comisia analiza candidaturi şi pentru alte trei funcţii de conducere din Parchetul General, DNA şi DIICOT.

Astfel, pentru funcția de adjunct al procurorului general al României a fost propus procurorul Nicolae Andrei Solomon, pentru funcţiile de adjuncţi ai procurorului şef al DNA - procurorii Tatiana Toader şi Silviu Paul Dumitriu-, iar pentru funcţia de adjunct al procurorului şef al DIICOT - procuroarea Claudia Ionela Curelaru.

"Propunerile vor fi transmise Secției pentru procurori a CSM, luni, pentru obținerea avizului în conformitate Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor", scrie în informarea semnată de ministrul Justiţiei.

Potrivit legii, Secţia pentru procurori a CSM emite avizul în termen de 30 zile de la primirea solicitării, însă neemiterea avizului nu opreşte continuarea procedurii. După emiterea avizului pozitiv ori la expirarea termenului de 30 zile, ministrul Justiţiei va transmite către Preşedintele României propunerile de numire în funcţiile de conducere. Numirea se face pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

În vârstă de 51 ani, Sebastian Vălean a făcut parte din prima generaţie de absolvenţi ai Facultăţii de Drept din Oradea, în 1996. Şi-a început cariera de magistrat - procuror pe 14 aprilie 1997, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, iar din 2006 lucrează la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea unde, între 2016 și 2018, a condus Secția de urmărire penală şi, din 2018, ocupă funcția de procuror general, fiind la al doilea mandat.

Urmăriţi mai jos interviul procurorului Sebastian Vălean în faţa comisiei conduse de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!