Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.

Din păcate, mina respectivă va asigura bihorenilor doar privilegiul de a băga oamenii în șut și de a-i îmbolnăvi de silicoză. Bunurile subsolului au fost înstrăinate de mulți ani, iar acum sunt în posesia unei firme care a preluat activele de la preacinstiții afaceriști Sorin Ovidiu Vântu și Liviu Luca. Redevențele primite de stat sunt infinit mai mici decât dacă acesta gestiona zăcământul ca proprietar.

Este incredibil cum absolut toate domeniile strategice ale României au fost scoase la mezat. Care n-au fost vândute au fost lăsate de izbeliște, în speranța că până la urmă tot se va găsi un mușteriu care să pună gheara pe ele.

Nu mai avem un gram de petrol în patrimoniul țării, gazele încă neextrase deja sunt arvunite, avem o companie aviatică în faliment de 30 de ani care trăiește din mila publică, CFR-ul, „cea de-a doua armată a țării”, este în faliment nedeclarat. Povestea cu Roșia Montană a demonstrat că Statul Român este incapabil să deruleze o afacere, în schimb e oaia de muls pentru toate companiile dubioase.

În județul Bihor, pe la Băița, în zona folclorică a Beiușului, solul e plin de minerale extrem de prețioase. Pentru asta trebuie să mulțumim nu doar lui Dumnezeu, ci și rușilor, că n-au apucat să le fure pe toate. Mergeți acolo să vedeți dacă statul mai gestionează un gram din valoroasele elemente. Fel de fel de firme cu încrengături în serviciile secrete au intrat în posesia bogățiilor subsolului într-un mod netransparent și păgubos pentru România.

În schimb, dacă resursele minerale nu ne mai aparțin, ne bucurăm de ”binefacerile” poluării produse prin extragerea lor. Adică alții cu mineralele și banii la teșcherea, iar noi cu batalurile și iazurile pline de cianuri, pe care trebuie să le asanăm, ați ghicit, pe banii românilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!