Deşi pot plăti şi online sau prin virament bancar, luni la prânz sute de tineri admişi la facultăţile Universităţii din Oradea stăteau la o coadă uriaşă, întinsă în campusul studenţesc, pentru a-şi plăti la ghişee taxele de confirmare a locului pe care au intrat.

Înainte de a deveni studenţi cu acte în regulă, ei trebuie să plătească o taxă de înmatriculare (100 de lei), dar şi prima tranşă a taxei de şcolarizare, dacă au fost admişi pe un loc cu taxă. Chiar dacă au cunoştinţe digitale, când vine vorba de plăţi, se vede că viitorii studenţi preferă modul „tradiţional”, adică banii cash.

În timp ce aşteaptă încolonaţi în campusul Universităţii, tinerii mai uită şi de regulile obligatorii pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu Covid-19: distanţarea fizică şi purtarea măştii.

Imagini transmise de o cititoare a BIHOREANULUI arată că viitorii studenţi stau răbdători, unii lângă alţii, începând din faţa pavilionului I, unde este Biroul Taxe, până lângă sediul Facultăţii de Litere. Mulţi dintre ei şi-au tras măştile în barbă, chit că regulamentele Universităţii prevăd că toţi cei care intră în campus trebuie să poarte mască de protecţie. Ei vorbesc între ei, cei mai mulţi fără să ţină cont de cât de apropiaţi sunt.

Unul dintre portarii Universităţii patrulează pe lângă ei, le cere să-şi pună măştile şi să stea la distanţă mai mare, dar fără prea mult succes. Totodată, bărbatul le reaminteşte că pot plăti taxele de la distanţă, însă, din nou, fără folos.

Cel mai probabil, mulţi dintre viitorii studenţi ai Universităţii nu au încă un card propriu, cu care să facă plăţi online şi, dacă nici părinţii lor nu se descurcă cu plăţile prin internet, preferă să achite taxele direct la ghişeele din campus. Mai ales că, oricum, au de făcut un drum spre facultăţi!

„Conform metodologiei Ministerului Educaţiei, pentru ca studenţii să confirme locul pe care au fost admişi, este necesară diploma de Bacalaureat în original, care trebuie depusă la facultate sau transmisă prin Poştă. Prea mulţi tineri admişi aduc diploma la secretariate şi, cu această ocazie, plătesc şi taxa de confirmare”, a declarat luni, pentru BIHOREANUL, Vasile Aurel Căuş, preşedintele comisiei de admitere din Universitate.

Pentru a reduce timpii de aşteptare, toate cele patru ghişee de plată ale Universităţii funcţionează.