Într-o conferinţă de presă atipică, ţinută în campusul Universităţii din Oradea, în aer liber, rectorul Constantin Bungău, preşedintele Senatului academic, Aurel Căuş, şi trei prorectori ai instituţiei – Anca Dodescu, Gabriel Bendea şi Sorin Borza – au prezentat detalii despre sesiunea de admitere pentru următorul an universitar.
Datele sunt provizorii, deoarece admiterea s-a încheiat doar pentru şase facultăţi orădene, din totalul de 15. De altfel, Bungău a precizat că nu va mai exista sesiune de admitere de vară şi alta de toamnă. „Procesul este continuu, nu mai avem sesiune de vară şi de toamnă. Facultăţile care doresc prelungirea perioadei de admitere o pot obţine. Sunt facultăţi care închid la această săptămână, sunt altele care vor face înscrieri şi în august”, a declarat rectorul.
Fireşte, încheie perioada de admitere facultăţile care și-au ocupat o mare parte din locurile disponibile, în timp ce specializările unde tinerii nu s-au înghesuit ţin ofertele pe mese.
Mai mulţi ca anul trecut
Potrivit lui Aurel Căuş, care este şi preşedintele comisiei de admitere din Universitate, până joi s-au înscris, la studii de licenţă, peste 3.200 de candidaţi, iar la masterat aproximativ 1.000. „Mai sunt candidaţi care s-au înscris online şi ai căror dosare nu au fost încă procesate”, a declarat Căuş.
În premieră, din cauza pandemiei de Covid-19, Universitatea a pus la dispoziţia viitorilor studenţi o platformă online, unde pot să-şi încarce cererea de înscriere şi actele necesare. Majoritatea tinerilor au preferat, însă, tot varianta tradiţională, adică să meargă la secretariatele facultăţilor, cu dosarele în mâini.
Numărul înscrişilor la facultăţile orădene este mai mare decât anul trecut. „Chiar dacă numărul candidaţilor înscrişi pare mai mic (n.r. anul trecut au fost circa 5.000 de candidaţi înscrişi), în acest an Facultatea de Medicină nu a organizat admitere în luna iulie, aşa că numărul candidaţilor este, de fapt, mai mare”, a declarat Căuş.
În 2019, de exemplu, la Medicină s-au înscris 1.900 de candidaţi. Anul acesta, examenul de admitere la FMF Oradea va avea loc pe 2 septembrie.
Griji pentru viitor
Constantin Bungău a precizat că nu poate oferi niciun detaliu privind felul în care se vor desfăşura cursurile şi seminariile din toamnă. „Vor fi prioritare sănătatea şi securitatea colegilor, angajaţilor Universităţii şi studenţilor. Nu avem o regulă cum se va întâmpla acest lucru, nu pot să vă spun nimic cu privire la ce va fi de la 1 octombrie. Probabil vom şti la jumătatea lunii septembrie”, a spus rectorul.
Cu prilejul conferinţei de presă, cei trei prorectori, aflaţi pentru prima oară în faţa jurnaliştilor de când au preluat mandatele, au menţionat succint câteva obiective. Responsabil de managementul academic, prorectorul Gabriel Bendea a spus că îşi propune să îmbunătăţească performanţele academice ale Universităţii, în timp ce colegul său Sorin Borza (responsabil de relaţiile internaţionale şi vizibilitatea Universităţii) are în vedere o deschidere mai mare a facultăţilor orădene spre mediul social şi regional.
Prorector pentru probleme economice şi administrative, Anca Dodescu a declarat că va face o evaluare a serviciilor suport din Universitate, va încerca să le îmbunătăţească, inclusiv prin modificări de organigrame, şi îşi doreşte valorificarea patrimoniului instituţiei şi atragerea de finanţări suplimentare.