După calculele edililor, iarna asta vom plăti mai mult la încălzire în sistem cetralizat, cu 40%. Iar Primăria va compensa creșterea gazului cu 25%. Problema nu e nici la Birta, nici la orădeni, nici măcar la Uniunea Europeană. Scumpirea gazului și a curentului se manifestă la nivel mondial, așa că nici Joe Biden nu ne-ar scuti de aceste măriri.

E drept că Guvernul ne-a dat niște bani de toată jena, spre deosebire de localitățile care erau înglodate în datorii. Revolta noastră este justificată doar în măsura în care adoptăm poziția asistatului social care bea pe caiet, iar la final de lună nu-și bate capul să-și găsească un servici, ci cum să facă să dispară caietul.

Cei care tânjesc după subvenționări la maximum ar trebui să găndească de două ori înainte de a face scandal. În primul rând, chiar dacă Primăria subvenționează cu 100% creșterea prețului gazului, tot din banii noștri o face. Numai că diferența este că o face din banii tuturor orădenilor pentru cei care stau la bloc. Deci cei de la case îi subvenționează pe cei de la bloc.

La felul cum a crescut prețul gazului, mă tem că și cei de la case, care nu sunt în sistem centralizat vor plăti de se usucă. Atunci ce facem? Punem problema să subvenționăm pe cei care au centrale proprii? Care va fi reacția celor din sistemul centralizat când vor auzi că pe lângă cât au ei de plătit mai trebuie niște bani și pentru ajutorarea celor cu centrale proprii?

La iarnă vor fi oameni care efectiv vor trebui să-și ia de la gură ca să poată plăti facturile. Prin urmare ar  trebui imaginat un sistem mai echitabil de ajutorare, chiar dacă este destul de complicat de aplicat. Compensarea dată de Primărie ar trebui făcută funcție de venituri. Sunt destui oameni cu bani care stau la bloc și care încă mai pot suporta aceste creșteri la fel cum sunt unii în imposibiliattea de a plăti.

Vine o iarnă grea, cu prețuri mari și singura noastră consolare este că după ce vom da o grămadă de bani pentru căldură, măcar o să o avem în case.