Mă opresc unii să-mi spună: "Dom'le, da' ce campanie liniştită! Ca niciodată, parcă nici n-ar veni alegeri!"... Vezi figurile politicienilor abia prin intersecţii, pe garduri şi tramvaie. Nu tu fluturaşe ori pliante care să umple cutiile poştale ori să fie rostogolite de vânt pe străzi, nu tu postere lipite noaptea pe vitrine, aşa cum se întâmpla în 2008, 2004, 2000 şi - de fapt - cam totdeauna de când am redescoperit democraţia şi avem din nou alegeri libere. Nu tu găleţi şi pungi de mălai pentru pensionari, ba chiar nici măcar o brichetă sau un pix, acolo...

Alţii mă trag de mânecă, puşi pe comentarii: "Ai auzit ce zice candidatu' X? Cică dacă-l alegem ne anvelopează blocurile şi casele, o să fie gigacaloria la jumate şi parcările gratuite! Ba cred că, dacă iese el primar, când o să parcăm în centru o să primim taloane-cadou de la Poliţia Locală şi vaucere de cumpărături de la Primărie! Da' ce-a zis contracandidatu' Y ai aflat? Cică ne face statuie în buricu' oraşului, să năvălească japonejii să se pozeze mai ceva ca la turnul din Pisa!"...

Campanie mai liniştită n-am văzut în Oradea. Bine, mă prefac că n-am auzit cum mă trezeşte dimineaţa o portavoce care mă îndeamnă pe nemâncate şi nebăute să-l votez pe candidatul Boborului, ca să ajungă Boboru' la putere, să nu mai fie niciun rău în urbe, în judeţ şi-n patrie, ci toate vor fi bune şi vom prospera cu toţii... La fel, ignor şi viermuiala de pe forumuri, unde postacii portocalii se înjură cu cei roşii şi galbeni, părând fiecare că în mediul virtual au câştigat "alegerile" detaşat şi amăgindu-se că la fel e şi-n viaţa reală.

Să recunoaştem, însă, că la trei sferturi din campanie deja dusă, prin Oradea şi Bihor e linişte şi decenţă. Nu avem nici porcăielile de prin sudul ţării, nici bătăile de prin Moldova. De-aceea mă şi întreb: să fim noi, oare, mai civilizaţi decât ei, luaţi la grămadă? Se poate, însă eu am senzaţia că - mult mai important - suntem mai civilizaţi şi mai raţionali decât eram chiar noi înşine cu patru ani în urmă. Nu mai pierdem vremea cu papagali aterizaţi de nicăieri şi gata să promită marea cu sarea doar fiindcă oricum nu vor fi obligaţi să se ţină de cuvânt de vreme ce nu vor fi votaţi, dar nici cu "salvatori" care se trezesc dintr-o hibernare în care se culcuşiseră imediat după alegerile precedente. Iar la fistichiii capabili să vorbească în fel şi chip până şi despre inversarea sensului rotaţiei pământului, dar nu sunt capabili să administreze nişte cartiere, nici atât nu ne uităm.

Letargia în care se desfăşoară campania în Oradea şi în Bihor este greu de suportat de către un jurnalist, gata oricând să consemneze sudalmele şi acuzele pe care candidaţii şi le-ar putea aduce unii altora. Din perspectiva cetăţeanului, însă, calmul este - neîndoios - de salutat: înseamnă că ne-am maturizat şi ştim că ceea ce e mai important se petrece nu într-o campanie de o lună. Ci zi de zi, de-a lungul celor patru ani care îi urmează.