Primăria a tras linia şi s-a prezentat în faţa orădenilor cu realizările. S-au băgat în oraş 250 milioane de euro, adică de 25 de ori peste suma alocată într-un an pentru investiţii din banii proprii. Dar chiar a făcut Oradea un salt de 25 de ani?

Din start nu sunt de acord cu cei care fac din aceste realizări o nuntă şi ne văd undeva cu trei clase deasupra tuturor oraşelor din ţară. La fel cum nu pun preţ pe părerile celor care văd doar înmormântări, pe motive de ură faţă de Bolojan sau pentru că aşa le cere partidul.

Oradea trece doar printr-o etapă, e drept efervescentă, dar o etapă care generează noi probleme. Trebuie să ne decidem dacă în Piaţa Unirii vrem un spaţiu pietonal, cu copii alergând după porumbei, sau dăm o şansă şi şoferilor să-şi etaleze bolizii la câţiva metri de terase. Drumul expres e util, dar fără parcări pentru riverani şi fără trotuare care să confere siguranţă pietonilor pare neterminat. Bulucul de popor care asaltează Ciuperca are nevoie - atât în vârf, cât şi la baza dealului - de locuri de parcare. Cetatea şi aquapark-ul trebuie date pe mâna unor profesionişti pentru a fi puse cu adevărat în valoare, şi nici mobilarea Pieţei Unirii cu terase nu e un lucru de lăsat în seama amatorilor...

Va mai trece, deci, ceva timp până ce aceste mari investiţii ne vor face viaţa mai bună şi mai frumoasă. Când malul Crişului va fi amenajat, parcarea subterană finalizată, Pasajul dat în folosinţă şi strada Alecsandri transformată în pietonală. Abia atunci vom putea ieşi pe Centru cu pantofi de lac, ca nişte domni adevăraţi ce ne pretindem.