Intrarea principală în cimitirul Rulikowski din Oradea va fi rezervată exclusiv pietonilor, iar pentru șoferi se va crea un nou acces dinspre strada Ceyrat.

O nouă poartă

„Administraţia Domeniului Public (ADP) a solicitat avizul arhitectului-şef pentru realizarea de acces şi împrejmuire parţială a cimitirului, în zona străzii Ceyrat, colţul de Nord-Est al cimitirului. Intenţia ADP este de a crea un acces auto unic pentru vizitatori, urmând ca actualul acces auto să fie desfiinţat", a transmis luni Primăria Oradea, în urma unei ședințe a Comisiei Municipale pentru Urbanism şi Amenajarea Teritoriului.

Cu ocazia lucrărilor, gardul cimitirului din strada Ceyrat va fi prelungit cu circa 50 de metri. Acesta va fi construit tot din cărămidă aparentă şi va respecta înălţimea gardului existent.

Pentru deblocarea traficului

Potrivit directorului ADP Oradea, Liviu Andrica, schimbările sunt făcute pentru facilitarea accesului pietonal în cimitir şi fluidizarea circulaţiei prin sensul giratoriu de la intrare.

„Vrem să deblocăm sensul giratoriu din faţa cimitirului. De Paştele Morţilor şi de 1 noiembrie aici se formează ambuteiaje pentru că maşinile care intră în sens trebuie să aştepte după cele care intră în cimitir. În plus, vrem ca pietonii să aibă un acces mai facil pe poarta principală, iar pe alee să amenajăm standuri cu flori şi coroane", a declarat Andrica pentru BIHOREANUL.

Lucrările, la toamnă

Viitoarea cale de acces auto va fi amenajată după cantina cimitirului și va avea două benzi, una de intrare şi una ieşire. „Accesul auto în cimitir se va face spre cimitirul ortodox evreiesc. Pentru realizarea lui, am fost nevoiţi să mutăm câteva morminte cu acceptul aparţinătorilor", a spus Andrica.

Lucrările la noua intrare vor începe în toamna acestui an. „Înainte de toate trebuie să avem proiectul lucrărilor şi să obţinem toate avizele. În principiu, şantierul nu ar trebui să dureze foarte mult, pentru că vorbim de o poartă cu barieră şi o alee de circa 50 de metri", a spus Andrica.

La ieşirea din cimitir, şoferii vor putea folosi noua poartă pentru a merge spre Nufărul, vor putea ocoli până în sensul giratoriu de la strada Ceyrat, unde vor întoarce pentru a merge spre Rogerius sau, mai simplu, vor ieşi pe poarta dinspre cartierul Europa.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!