S-a hotărât, Oradea e miliardară! Consiliul Local a aprobat joi bugetul oraşului pentru anul în curs la un nivel record de 1,4 miliarde lei, cu 77% peste cel din 2014. Hotărârea a fost luată cu 20 de voturi "pentru" din partea noii majorităţi PNL-UDMR în condiţiile în care grupul PSD, scos joi de la guvernarea locală, a ales să se abţină de la vot.

Deşi a participat la toate fazele premergătoare adoptării bugetului, de la discuţiile din cadrul Comisiei de buget din cadrul Consiliului Local până la cele purtate cu reprezentanţii mediului de afaceri sau în cadrul dezbaterii publice organizate miercuri cu orădenii, viceprimarul Ovidiu Mureşan, conştient că va fi înlocuit din funcţie la sfârşitul şedinţei, a anunţat că grupul PSD va intra în opoziţie fără a mai aştepta oficializarea schimbărilor politice.

"Grupul PSD se va abţine la acest punct urmând ca bugetul să şi-l asume cei care vor avea majoritatea în perioada următoare", a spus Mureşan.

Bugetul adoptat joi de Consiliul Local prevede venituri record de 1,4 miliarde lei. Majoritatea acestor fonduri, adică 836,7 milioane lei, va fi folosită pentru cofinanţarea proiectelor europene pe care oraşul le are în implementare şi plata unor lucrări proprii. Diferenţa de 575,4 milioane lei va fi alocată cheltuielilor operaţionale.

Spre exemplu, pentru reparaţii drumuri a fost alocat un buget de 18 milioane lei, pentru iluminat public - 13,8 milioane lei, pentru salubrizare 13,8 milioane lei iar pentru spaţii verzi 4,4 milioane lei.

Cu plus şi cu minus...

În cadrul şedinţei de joi, Consiliul Local a adoptat şi bugetele societăţilor care aparţin oraşului. De această dată aleşii orădenilor au adoptat cu unanimitate de voturi bugetele societăţilor Compania de Apă Oradea, Termoficare, OTL şi Eurobusiness, toate în creştere faţă de anul precedent, respectiv cele ale Electrocentrale şi Administraţia Domeniului Public, prognozate în uşoară scădere.

Astfel Compania de Apă Oradea şi-a propus pentru anul în curs o creştere a veniturilor cu 2,35% şi mizează pe un buget total de 62,6 milioane lei, Termoficare estimează o creştere a încasărilor de 3,10% la 131,1 milioane lei, OTL îşi propune o majorare a veniturilor cu 1,59% la 51,4 milioane lei, iar Eurobusiness Parc anunţă o creştere record a veniturilor proprii cu 20,59% la 5,6 milioane lei.

În schimb, Electrocentrale şi-a estimat un buget în scădere cu 0,6% la 180,4 milioane lei pe fondul ieftinirii de la 1 ianuarie a preţului de producere pentru energia termică livrată sub formă de apă fierbinte la 99,8 lei / Mwh şi a scăderi veniturilor din vânzarea de certificate de emisii CO2.

La fel, ADP mizează pe un buget mai mic cu 4%, bazat pe venituri de numai 13,1 milioane lei ca urmare a diminuării suprafeţei închiriate comercianţilor din Piaţa Rogerius pe fondul lucrărilor de modernizare a acesteia.

Vezi, în galeria de documente, întregul buget local pe anul 2015!