Încasările bugetului local orădean până la primul termen de plată din 30 aprilie s-au ridicat la 114,2 milioane lei, echivalentul a 23,2 milioane euro, şi au fost cu aproape 39% mai mari decât cele din aceeaşi perioadă a anului trecut. Concret, Primăria a încasat anul acesta de la orădeni cu 9 milioane euro mai mult decât în primele patru luni din 2020.
"Potrivit evidenţelor fiscale ale Direcţiei Economice din Primăria Oradea, în intervalul 1 ianuarie - 30 aprilie 2021 şi-au achitat taxele şi impozitele la bugetul local, un număr de 93.853 persoane fizice şi 9.193 persoane juridice. Cuantumul sumelor încasate aferente impozitelor şi taxelor locale este de 114.178.638 lei", a transmis miercuri Primăria.
Potrivit comunicatului, în acelaşi interval de timp din 2020 şi-au achitat obligaţiile fiscale 79.484 persoane fizice şi respectiv 8.102 persoane juridice, cuantumul încasărilor fiind anul tredcut de 69.926.180 lei.
Un cumul de factori
Directorul adjunct al direcţiei economice, Sorin Iacob, pune creşterea încasărilor la buget pe seama mai multor cauze.
"A fost un cumul de factori. Pe de o parte este vorba de creştea cu aproximativ 20% a valorii impozabile în cazul clădirilor nerezidenţiale care au fost supuse evaluării şi de încadrarea începând din acest an a terenurilor pe care sunt edificate construcţii în zona A şi B din categorii folosinţă agricole în categoria curţi - construcţii care se impozitează de 5 ori mai mult", a declarat directorul adjunct.
Potrivit lui Iacob, creșterea încasărilor la buget ar mai putea fi explicată prin lărgirea masei impozabile, având în vedere că sutele de apartamente nou construite şi recepţionate anul trecut au intrat din 1 ianuarie 2020 la impozitare, dar şi prin apetitul firmelor orădene pentru plata impozitului în avans pentru a beneficia de bonificaţia de 8% în condiţiile în care, dacă şi-ar ţine banii în bancă, dobânzile ar fi mult inferioare.