Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor a fost marcată şi la Oradea. Organizația de femei a filialei locale UDMR a organizat, joi după amiaza, un flashmob în cadrul căruia circa 40 de femei de toate vârstele au dansat timp de câteva minute pe piesa "Jerusalema", spre mirarea trecătorilor.

Dansul anti-violență

Circa 40 de femei de toate vârstele au dansat timp de câteva minute pe piesa "Jerusalema", care a devenit populară încă din 2020, alături de o coregrafie, reprodusă de diferite grupuri din mai toată lumea. Flashmob-ul a fost coordonat de multipla campioană naţională la dans, în prezent antrenoare și co-fondatoare a academiei de dans Stephany, Noémi Tóth.

„Organizația de femei UDMR a pornit campania «Neeem!» (n.r. Nuuu!) de combatere a violenței împotriva femeilor în anul 2017. De atunci, filiala Oradea organizează în fiecare an un flashmob pentru a atrage atenția asupra acestui fenomen și a căuta pârghiii de combatere a lui”, a declarat pentru BIHOREANUL, consilierul local Pető Dalma Csilla, unul dintre organizatorii flashmob-ului.

Printre dansatoarele anti-violență s-au numărat eleve ale liceelor Ady Endre și Szacsvay Imre, dar și udemeriste cu funcții publice, care au ținut să dea exemplu, precum directoarea Teatrului Szigligeti, Czvikker Katalin, sau directoarele adjuncte ale DGASPC și DJTS Bihor, Szántó Ildikó și Bokor Ágota.

„Violența împotriva femeilor este una dintre cele mai răspândite forme de încălcare a drepturilor omului și afectează femei din toată lumea indiferent de rasă, avere sau nivel de instruire”, a spus Pető.

Acasă, în pericol

Ziua pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor a fost stabilită în anul 2000 de Organizația Națiunilor Unite pentru data de 25 noiembrie.

Potrivit statisticilor oficiale, în contextul izolării impuse de pandemia de COVID-19, tot mai multe femei au devenit în ultimii doi ani victime ale violenței în familie, propria locuință devenind pentru ele unul dintre cele mai periculoase locuri.

În primele cinci luni ale anului 2021, în România s-au înregistrat 5.150 de cazuri de violență domestică în urma cărora peste 600 de femei și copii s-au ales cu sechele fizice și psihice.

Datele colectate de Centrul Filia, organizație non-guvernamentală care militează pentru drepturile femeilor, arată că numai în primele opt luni ale anului acesta în România au fost ucise de către unul dintre membrii familiei 33 de femei, numărul victimelor urcând la 400 în ultimii opt ani.

Numărul ordinelor de protecție a crescut, în același interval, pentru al treilea an consecutiv la peste 7.000 din care circa o treime au fost încălcate de agresori.

La fel, un raport al Comisiei Europene publicat în martie 2021 arăta că începând cu primăvara anului 2020 numărul actelor de violență domestică a crescut simțitor cu procente între 20% în Lituania și cu 32% în Franța.