"În perioada 18 ianuarie-8 februarie, inspectorii Direcţiei Agricole au verificat toate cele 101 primării ale judeţului şi au constatat că la foarte multe din acestea numeroase certificate de producător au fost eliberate în mod nelegal", a declarat, miercuri, pentru BIHOREANUL, directorul DADR Bihor, Nicolae Hodişan.

Hodişan a declarat că "mulţi primari au transformat aceste certificate de producător agricol în recompense politice, pentru persoanele care i-au votat la alegerile locale sau care au votat conform indicaţiilor lor la alegerile generale".

"S-a ajuns în situaţia ca persoane care nu au în ogradă niciun măr să obţină certificate de producător care atestă că sunt producători de mere, dar, în realitate, aceste persoane revând, de exemplu, mere cumpărate din Ungaria, la un preţ, evident, mai mare", a explicat Hodişan.

Potrivit şefului DADR Bihor, inspectorii instituţiei au constatat în timpul verificărilor desfăşurate la primăriile din judeţ că "au fost eliberate certificate de producător fără a exista vreo cerere din partea beneficiarilor şi fără a se fi întocmit procese-verbale de constatare a conformităţii în teren", ceea ce înseamnă că funcţionarii de la primării nu au verificat dacă persoanele cărora le-au eliberat certificatele deţin în proprietate sau în folosinţă terenuri agricole.

De asemenea, a spus şeful DADR Bihor, "au fost identificate situaţii în care persoane care nu au domiciliul în gospodăria solicitantului au fost trecute ca şi cum ar fi membri ai acelei gospodării".

Pe de altă parte, a adăugat Hodişan, au fost descoperite situaţii când certificatele de producător erau întocmite "în alb", în sensul că "au fost eliberate certificate de producător în baza unor cereri şi procese-verbale de constatare a conformităţii în teren întocmite fără precizarea datei, a suprafeţelor deţinute de solicitanţi şi a culturilor acestora". De asemenea, "certificatele de producător menţionau pe verso grupe de produse, ca de exemplu fructe ori legume, deşi legislaţia impune specificarea fiecărui produs în parte, adică mere, pere, tomate, cartofi şi aşa mai departe".

Totodată, a mai spus şeful DADR, inspectorii instituţiei au descoperit că unele certificate de producător au fost acordate pe două - trei trimestre în avans, deşi în mod legal viza nu se poate acorda decât trimestrial.

Şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Bihor nu a precizat câte primării au eliberat în mod nelegal certificate de producător agricol şi câte asemenea certificate au fost acordate fraudulos, spunând doar că "este vorba de foarte multe" şi că "toate primăriile verificate au fost avertizate în scris că trebuie să respecte legislaţia privind procedura de eliberare a certificatelor de producător agricol".

De asemenea, Nicolae Hodişan a afirmat că în perioada următoare inspectorii DADR vor desfăşura controale în pieţele agroalimentare din judeţ şi, în cazul constatării unor nereguli, se vor aplica sancţiuni cuprinse între 500 şi 10.000 de lei atât primarilor, cât şi administratorilor de pieţe care nu respectă obligaţiile privind evidenţa producătorilor şi comercianţilor.