Ministerul Educaţiei a aprobat disciplina opţională "Educaţie ecologică şi pentru protecţia mediului", elaborată de mai multe profesoare din Bihor.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, prin ordinul ME nr. 3446 din 18 martie, a fost aprobată programa şcolară pentru disciplina opţională "Educaţie ecologică şi pentru protecţia mediului", care se va preda începând din anul următor, în clasele V-VII.

Programa şcolară a acestei discipline are un caracter interdisciplinar şi prevede alocarea unei ore pe săptămână, pe durata a trei ani şcolari.

"Profesorii, împreună cu elevii, vor putea cerceta mediul în mijlocul naturii, prin realizarea unor activităţi de învăţare ce presupun organizarea unor excursii / drumeţii / vizite în orizontul local, realizate în lungul râului care traversează localitatea, la pădure, pe ţărmul mării, la o carieră de piatră, la o fabrică de îngrăşăminte chimice, termocentrală sau hidrocentrală etc. Astfel, elevii vor lua contact direct cu realitatea înconjurătoare, vor analiza impactul antropic pozitiv sau negativ asupra mediului din orizontul local, vor identifica principalele surse de poluare şi efectele lor pentru calitatea mediului din spaţiul observat", se arată în comunicatul IŞJ Bihor.

"Este o reuşită"

Echipa care, din 2018, a lucrat la această programă, este formată din Steluţa Dan (inspector general Ministerul Educaţiei), Elisabeta Ana Naghi (consilier superior Ministerul Educaţiei, originară din Bihor), Elisabeta Roşu, Luminiţa Citrea şi Mihaela Simona Biriş (inspectoare în cadrul IŞJ Bihor), Liliana Bocoi şi Claudia Zbârcea (Şcoala Gimnazială "Oltea Doamna" Oradea) şi Florina Bîdiliţă (Şcoala Gimnazială nr. 16 Oradea).

Autoarele au elaborat, pe lângă programă, manualul şi caietul elevului de clasa a V-a, urmând să realizeze materialele şi pentru clasele a VI-a şi a VII-a.

Potrivit inspectorului şcolar general, Horea Abrudan, această disciplină va putea fi aleasă de elevi de gimnaziu din toată ţara, însă este greu de spus câţi o vor şi alege, dat fiind că există o tendinţă a părinţilor să îşi îndrume copii spre discipline opţionale care completează predarea materiilor de bază, precum matematica ori limba română.

"Este o reuşită să elaborezi o disciplină opţională care să fie aprobată de Ministerul Educaţiei. Mi-aş dori să elaborăm un set de opţionale care să se implementeze la nivelul judeţului Bihor. Mă gândesc aici, de exemplu, la istorie locală, care există ca opţional, dar nu este aprobat de Ministerul Educaţiei", a declarat Abrudan pentru BIHOREANUL

Ora de Oradea

În 2018, Primăria Oradea a finanţat realizarea şi tipărirea unui manual cu istoria Oradiei, care a fost distribuit şcolilor din oraş, pentru a fi folosit la clasa a VII-a, la o disciplină opţională. Până acum, nu au fost făcute publice date despre numărul elevilor care au optat pentru această materie.

Pe de altă parte, la Cluj Napoca a fost scris primul manual de sustenabilitate din România, de o echipă de autori din care a făcut parte şi Camelia Gui, născută la Oradea, dar stabilită în Cluj. Foarte bine structurat şi elaborat, acest manual poate fi folosit de profesori care predau la gimnaziu sau la liceu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!