Mai mulți angajați ai Penitenciarului de maximă siguranță Oradea nu au intrat miercuri dimineața în tură, refuzând practic să efectueze ore suplimentare și blocând o parte a activităților specifice. Protestul durează patru ore și are loc în toate închisorile din țară. 

Înaintea orei 8, nemulțumiții s-au adunat în fața unității de detenție, dar nu au intrat la muncă. „Este un refuz de a presta ore suplimentare. Este o măsură luată la nivel național. Am ales strategic ziua de 31 a lunii, căci toți colegii din sectorul operativ și-au depășit norma obișnuită de muncă”, a precizat pentru BIHOREANUL Cristian Mărcuș, liderul filialei locale a Sindicatului Național al Polițiștilor din Penitenciare. Și celălalt sindicat, Sindicatul Independent al Polițiștilor din Penitenciare, s-a alăturat acțiunii de protest. 

Potrivit lui Mărcuș, în cadrul acțiunii, s-a asigurat norma de hrană pentru deținuți, s-au asigurat vizitele medicale și supravegherea pe secțiile de deținere, însă s-au blocat vreme de patru ore alte activități. „Nu se pot desfășura activități pe sectorul de vizite pentru deținuți, de prezentare în sălile de judecată sau la anumite comisii, cum ar fi cea de eliberare condiționată sau cea de regim”, a precizat Cristian Mărcuș. 

Angajații din penitenciarele din țară și inclusiv cei din Oradea au mai multe nemulțumiri legate de neprimirea anumitor sporuri, efectuarea a numeroase ore suplimentare, normă de hrană prea mică, precum și de proiectul de lege privind creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani, inclusiv pentru polițiști. „La 65 de ani cum mai poți să interacționezi cu un deținut care a comis infracțiuni cu violență? Cum poți să intervii într-o situație când trebuie să folosești forța?”, a subliniat Mărcuș. 

Video: Dan Bureția

Sindicaliștii din penitenciarele din țară sunt nemulțumiți și de intenția coaliției de guvernare de a schimba legea pensiilor speciale, ei precizând că pensiile militare nu pot fi considerate pensii speciale. Potrivit unui comunicat al Sindicatului Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare (SNPP), în prezent sunt ocupate 12.500 de posturi dintre cele 16.050 prevăzute pentru unitățile de detenție din toată țara.

Protestele ar putea continua, vreme de patru zile, nu de patru ore, în perioada următoare, dacă angajaților din penitenciare nu le sunt ascultate doleanțele. 

Pe de altă parte, miercuri dimineața, purtătoarea de cuvânt a Penitenciarului Oradea, comisarul Adina Bîrda, a transmis la solicitarea BIHOREANULUI că se iau măsuri pentru asigurarea activității, în ciuda protestului. „Conducerea unității a luat act de acțiunile de protest, manifestă deschidere pentru dialog și comunicare față de colegii care protestează și se preocupă să adopte toate măsurile necesare în vederea asigurării continuității activității pe linia siguranței locului de deținere și preîntâmpinarea unor evenimente negative”, a precizat aceasta. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!