Românii considerați cetățeni vulnerabili vor fi ajutați, în 2023, să-și plătească facturile la energie, din bani europeni, au anunțat sâmbătă reprezentanții Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Mai multe categorii de persoane vor primi 1.400 de lei, în două tranșe.

Ministrul Marcel Boloș a spus că măsura este propusă „într-un efort al Guvernului de a se asigura că nimeni nu este lăsat în urmă”.

Totodată, în 2023, va continua programul de acordare a voucherelor sociale în valoare de 250 de lei / la două luni, pentru alimente și mese calde.

„Este un moment în care România, ca și multe alte state europene, se confruntă în cu provocări acute, cu multiple crize care se suprapun. Tocmai de aceea este vital să venim în sprijinul persoanelor vulnerabile, pentru ca toți românii să treacă cu bine peste acestă perioadă. Sunt aproximativ 3.000 de lei (n.r. - ajutoarele pentru energie de 1.400 de lei, plus alți 1.500 de lei în tichete pentru alimente pentru tot anul) pe care fiecare beneficiar îi va primi cu siguranță anul viitor, din fonduri europene, într-un efort al Guvernului de a se asigura că nimeni nu este lăsat în urmă”, a transmis Marcel Boloș. 

Reprezentanții MIPE subliniază că proiectul de Ordonanță de Urgență pentru acordarea acestor ajutoare este propus în contexul în care au crescut exponențial prețurile la energia electrică și gazele naturale. 

„În aceste condiții, peste 30% din bugetul unei gospodării cu un venit mediu de 2.000 lei/membru/lună se alocată pentru achitarea facturilor la energie. Concomitent, din cauza creșterii prețurilor la energie s‑au majorat și prețurile bunurilor de consum, iar peste 50% din bugetul unei astfel de familii este alocat pentru asigurarea hranei”, se arată în comunicatul MIPE. 

Ajutorul de 1.400 de lei va fi acordat în două trașe pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă. Concret, 700 lei/semestru se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023, respectiv 700 lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.

Sunt eligibili să primească acest ajutor:

a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

b) persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

c) familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010, cu modificările și completările ulterioare;

d) familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.

MIPE mai arată că pentru acordarea ajutoarelor pentru încălzire au fost alocate fonduri europene în valoare de 4 miliarde lei, din Programul Operațional Capital Uman și Programul Operațional Regional pentru perioada de programare 2014–2020, în limita economiilor identificate la nivelul acestor programe.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!