Puţini, dar reformişti

În timpul prezentării moţiunii cu care Monica Macovei aspiră să câştige şefia PDL, la care au participat marţi circa 40 de persoane, între care şi preşedintele organizaţiei judeţene Bihor, Gavrilă Ghilea, care declarase încă din ianuarie că îl susţine pe Vasile Blaga, europarlamentarul a cerut să ridice mâna persoanele care vor fi delegate la Convenţia din 23 martie. "Vă rog să ridicaţi mâna cei care veţi fi delegaţi", a spus ea, după care a constatat: "Mai puţin de zece".

De altfel, Macovei s-a declarat nemulţumită şi de faptul că nimeni dintre cei prezenţi nu avea textul moţiunii "Reformiştii", despre care a afirmat că l-a distribuit prin e-mail tuturor filialelor din ţară.

Pentru un PDL pur şi dur

În discursul ţinut în faţa pedeliştilor bihoreni, Macovei a criticat modul moale de a face opoziţie pe care partidul l-a adoptat în ultimul an.

"A fi în opoziţie nu înseamnă că stăm şi nu facem nimic aşteptând să ajungem la guvernare cândva, sau să ajungem un partid-balama, cum şi eu cred şi văd că se întâmplă. Eu vă propun că facem această opoziţie activă şi reală", a spus Macovei, referindu-se apoi la bihoreanul Vasile Blaga, pe care l-a învinuit că inclusiv în campanie "a cântat cântece de sirenă" către adversarii liberali, iar luna trecută, deşi preşedintele Traian Băsescu "a obţinut cea mai mare creştere a alocărilor pentru România din bugetul european", a apărut cu comentarii pe această temă "după trei zile, când deja temele de discuţie erau altele".

Atenţie: "Estul veghează!"

Macovei a afirmat că nu-şi doreşte "un partid-balama", ci unul "mare şi modern", care "să privească spre viitor", pentru că cei care conduc acum România o împing spre Răsărit.

"Trebuie să ne uităm şi să vedem ce vrem să facem în viitor? Vrem să facem o opoziţie puternică şi constructivă în primul rând pentru binele ţării. Pentru că este evident, cel puţin pentru mine, că direcţia treptat-treptat nu mai este Vest, ci se îndreaptă spre Est. Să ştiţi că nu-i o glumă. Să ştiţi că pentru a rămâne în UE şi pentru a rămâne în democraţie trebuie să te lupţi zi de zi. Nu e un dat. Aşa cum ne-am trezit cu comunismul peste noi într-un anumit an, aşa se poate întâmpla din nou. Uitaţi-vă ce s-a întâmplat în Georgia în alegeri, uitaţi-vă ce s-a întâmplat în Republica Moldova, uitaţi-vă ce se întâmplă în Bulgaria! Pentru că Estul veghează şi are strategii pe termen lung. N-a fost fericit nici când s-a decis să fie aici scutul antirachetă, nici când am intrat în Uniunea Europeană. Nu a renunţat la spaţiul de influenţă. Deci trebuie să avem în vedere că trebuie să luptăm pentru a rămâne în spaţiul de Vest, unde aparţinem cu mintea şi cu valorile", a spus Macovei.

Ţinte apropiate

Europarlamentarul l-a criticat încă o dată, fără a-i pomeni numele, pe Vasile Blaga, adept al reconstruirii partidului "de la firul ierbii" în vederea întăririi lui pentru alegerile legislative din 2016, spunând că PDL trebuie să câştige până atunci şi alegerile prezidenţiale şi cele pentru Parlamentul European.

"Momentele foarte importante care urmează sunt 2014. Eu îl aud tot timpul pe preşedintele partidului vorbind de 2016. Sigur, în 2016 vrem să ajungem la guvernare pe uşa din faţă, dar până în 2016 avem un moment foarte important în 2014, pe care nu ştiu de ce îl trecem cu vederea. Avem alegerile europarlamentare, unde există riscul, după cum aţi auzit declaraţiile celor de la PNL, şi vă spun că există contacte informale cu PPE şi vă confirm asta, că vor să ocupe dreapta şi acasă, şi pe plan european. Dreapta înseamnă PPE în plan european, nu liberalii, liberalii sunt mai de stânga în Parlamentul European. Deci este bătălia pentru ocuparea culoarului de dreapta, care este al nostru, şi în jurul nostru trebuie să se creeze această dreaptă unită, va fi în 2014. Şi tot în 2014 va fi marea bătălie pentru Preşedinţia României. Ei, eu aş vrea imediat după Convenţia din 2013 să pornim o procedură pentru desemnarea candidatului partidului la Preşedinţie", a declarat Monica Macovei.

Antonescu, lăsat singur de Blaga

Tot în contul lui Blaga a pus Macovei şi greşeala de a nu exista un candidat la Preşedinţie al partidului, ceea ce face ca liderul PNL, Crin Antonescu, să "alerge de unul singur".

"Crin Antonescu tot aleargă singur de doi ani de zile. Nu e rău că aleargă singur, că-l vede lumea ce face şi cum îşi dă ochii peste cap, cum vorbeşte, ce decizii ia, cum ţipă, se zborşeşte la Germania şi la alţii, deci n-a fost rău să-l vadă lumea, dar trebuia să vadă şi pe unul de la noi, ca să facă comparaţie din timp. Deci trebuie să ne grăbim cu candidatul la Preşedinţie, nu poţi să vii cu candidatul la Preşedinţie pe ultima sută de metri, asta înseamnă că nici tu nu crezi că sunt şanse", a arătat autoarea moţiunii "Reformiştii".

În final, Monica Macovei a concluzionat că "partidului îi lipseşte entuziasmul şi perspectiva", iar ea se consideră cel mai bun candidat la şefia PDL tocmai pentru că "eu asta vă dau, perspective.