Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bihor a făcut vineri o nouă analiză a situaţiei epidemiologice din judeţ, revizuind lista localităţilor pentru care se impun măsuri de limitare, prin interdicţii şi restricţii, a unor activităţi, în funcţie de numărul cazurilor Covid active raportat la totalul populaţiei.

Faţă de ultima analiză, de luni, 30 noiembrie, în Oradea rata incidenţei a scăzut de la 5,68 la 5,05 cazuri Covid la mia de locuitori în ultimele 14 zile.

În reuniunea de vineri, membrii CJSU au adoptat Hotărârea nr. 63, care practic scurtează de la 80 la 67 lista unităţilor administrativ-teritoriale în care se impun restricţii şi interdicţii în activitatea HoReCa, precum şi în activităţile culturale şi de divertisment.

Potrivit datelor cuprinse în Hotărâre, în Bihor mai sunt doar două UAT-uri unde incidenţa cazurilor Covid la raportat la numărul de locuitori în ultimele 14 zile este mai mare de 6 la mie, prag peste care poate fi decisă plasarea acestora în carantină. În această situaţie mai sunt comuna Câmpani (6,71) şi oraşul Nucet (6,56), ambele în carantină, Câmpani de trei săptămâni, iar Nucetul de la începutul acesteia.

În clasamentul UAT-urilor cu multe cazuri Covid active urmează, pe locul trei, comuna Borş (5,17), pe patru comuna Vârciorog (5,14), iar pe cinci Curtuişeni (5,07). Municipiul reşedinţă de judeţ, Oradea, este pe locul al şaselea (5,05), urmat de Sântandrei (4,83), Rieni (4,45), Oşorhei (4,08), Sâmbăta (4,03), Beiuş (3,97), Pomezeu (3,76), Ştei (3,72), Sânmartin (3,71), Nojorid (3,62), Sârbi (3,48), Uileacu de Beiuş (3,45), Căpâlna (3,44), Răbăgani (3,42), Chişlaz (3,41), Balc (3,36), Marghita (3,35), Cociuba Mare (3,32), Pocola (3,29), Biharia (3,19) şi Ineu (3,08).

În toate aceste UAT-uri, activitatea cu publicul în domeniul HoReCa este interzisă în spaţiile interioare, la fel cum este interzisă şi activitatea cinematografelor şi desfăşurarea de concerte şi spectacole.

În alte 42 unităţi administrativ-teritoriale, unde incidenţa cazurilor Covid active este între 1,5 şi 3 la mia de locuitori, activitatea HoReCa este permisă, dar cu restricţii, putând fi desfăşurată în spaţii interioare la limita a 30% din capacitatea maximă a acestora.

În această situaţie sunt Abrămuţ, Tulca, Vaşcău, Săcădat, Husasău de Tinca, Vadu Crişului, Măgeşti, Sălard, Tileagd, Cefa, Paleu, Girişu de Criş, Holod, Lazuri de Beiuş, Sânnicolau Român, Tărcaia, Roşiori, Cetariu, Lăzăreni, Săcueni, Popeşti, Cărpinet, Ceica, Gepiu, Mădăras, Drăgăneşti, Abram, Şoimi, Brusturi, Aleşd, Tămăşeu, Ţeţchea, Salonta, Tinca, Ciumeghiu, Pietroasa, Suplacu de Barcău, Boianu Mare, Criştioru de Jos, Bunteşti, Tăuteu şi Diosig.