Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bihor a actualizat luni lista oraşelor şi comunelor cu restricţii şi interdicţii de activităţi în funcţie de incidenţa Covid-19 în funcţie de cazurile cumulate în ultimele 14 zile.

Numărul oraşelor şi comunelor aflate în aşa numitul "scenariu roşu" (unde sunt peste 3 asemenea cazuri la mia de locuitori) s-a redus cu 10 faţă de săptămâna trecută, de la 64 la 54.

Hotărârea nr 54 din 23 noiembrie a CJSU constată, practic, că în Bihor incidenţa cazurilor Covid active a scăzut faţă de acum două săptămâni, când s-a instituit obligativitatea purtării măştii de protecţie şi în spaţiile deschise.

Top 54, cu interdicţii

La fel ca săptămâna trecută, în topul localităţilor din Bihor cu multe cazuri Covid active se află comuna Câmpani, cu o incidenţă de 17,70 cazuri active la mia de locuitori, această comună având de altfel două sate în carantină de săptămâna trecută, şi anume Fânaţe şi Câmpani.

"Podiumul" este completat de comunele Tărcaia, cu 10,22 (mai puţin decât avea săptămâna trecută ocupanta locului secund, Boianu Mare, care avea 10,99 cazuri la mia de locuitori) şi Sântandrei, cu 9,03 (care şi săptămâna trecută era pe locul al treilea, cu 9,66 cazuri la mia de locuitori).

Spre deosebire de săptămâna trecută, pe locul patru este comuna Oşorhei (cu 7,37), iar Oradea, care era pe acest loc, se află acum pe locul cinci, cu 7 cazuri la mia de locuitori (o scădere faţă de săptămâna precendentă, când avea 7,49).

Potrivit Hotărârii CJSU Bihor nr 54 din 23 noiembrie, în Bihor sunt 54 de unităţi administrativ-teritoriale în aşa numitul scenariu roşu: Câmpani, Tărcaia, Sântandrei, Oşorhei, Oradea, Tulca, Cărpinet, Marghita, Sălard, Sâmbăta, Cefa, Paleu, Nucet, Suplacu de Barcău, Curtuişeni, Salonta, Borş, Ştei, Viişoara, Chişlaz, Săcădat, Sânmartin, Lunca, Pietroasa, Nojorid, Abrămuţ, Beiuş, Căpâlna, Boianu Mare, Abram, Ceica, Girişu de Criş, Tăuteu, Brusturi, Cetariu, Măgeşti, Tileagd, Vaşcău, Derna, Cociuba Mare, Bunteşti, Curăţele, Auşeu, Batăr, Balc, Sârbi, Gepiu, Răbăgani, Biharea, Copăcel, Vadu Crişului, Tinca, Criştioru de Jos şi Roşiori.

În toate aceste localităţi este interzisă activitatea cu publicul a restaurantelor şi cafenelelor în interior (dar e permisă livrarea la domiciliu), activităţile cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, precum şi activitatea operatorilor economici desfăşurată în spaţii închise în următoarele domenii: activităţi în piscine, locuri de joacă, săli de jocuri.

34 UAT, cu restricţii

În alte 34 UAT-uri, incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor depăşeşte 1,5 la mia de locuitori, dar este sub 3: Popeşti, Sâniob, Olcea, Ineu, Rieni, Bratca, Avram Iancu, Ciumeghiu, Şimian, Aleşd, Mădăras, Săcueni, Spinuş, Şoimi, Pomezeu, Tarcea, Holod, Aştileu, Căbeşti, Budureasa, Valea lui Mihai, Ţeţchea, Pocola, Uileacu de Beiuş, Diosig, Bulz, Tămăşeu, Finiş, Lazuri de Beiuş, Lăzăreni, Drăgăneşti, Dobreşti, Vârciorog şi Borod.

În aceste comune şi oraşe, activitatea cu publicul a restaurantelor şi cafenelelor în interior este permisă cu restricţii, fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului, şi este limitată la intervalul orar 06.00-23.00, activitatea cu publicul a cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, precum şi a operatorilor licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului, iar organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale este interzisă.