Noul drum spre Sântandrei care va face legătura între sensul giratoriu din strada Cazaban şi strada Râturi din comuna limitrofă ar putea fi dat în folosinţă în luna noiembrie, cu patru luni înainte de termenul limită.
Până în prezent, angajaţii Drumuri Bihor au amenajat drumul la nivel de săpătură şi strat de balastru, iar joi executau forajele pentru pilonii viitorului pod.
"Dacă nu plouă şi totul merge bine, podul, cu tot cu drum, ar putea fi dat în folosinţă la sfârşitul lunii noiembrie", au declarat reprezentanţii Drumuri Bihor, joi, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la faţa locului.
Potrivit directorului Zonei Metropolitane Oradea, Adrian Foghiş, care gestionează investiţia, viitorul pod, lung de 28 metri şi cu o deschidere de 20 metri, va fi construit oblic peste cursul pârâului şi va avea la bază 10 piloni de susţinere.
Investiţia de 6,8 milioane lei va mai cuprinde construirea a 3,5 kilometri de drum cu pistă pentru biciclete, reţea de iluminat public şi de canalizare pluvială.
Un drum necesar...
Noul drum de legătură vizează decongestionarea ambuteiajelor care, la ore de vârf, blochează sensul giratoriu de la intersecţia şoselei de centură cu Calea Sântandreiului.
"Acest drum va fi foarte folositor. Astăzi, toţi locuitorii zonei, începând din Sântandrei până la Girişul de Criş, Toboliu şi chiar mai departe au la dispoziţie doar drumul judeţean", a declarat primarul de Sântandrei, Ioan Mărcuş.
Potrivit primarului, noul drum este cu atât mai necesar cu cât populaţia comunei Sântandrei a crescut de la 3.650 de locuitori în 1990 la circa 10.000 de locuitori în 2018. "Numărul locuitorilor ar fi chiar mai mare, dar mulţi nu şi-au făcut încă actele de domiciliu pe Sântandrei", a declarat Mărcuş.
Cea mai mare parte a populaţiei face naveta la Oradea la locul de muncă, şcoală sau facultate.
Prezent la conferința de presă, primarul de Oradea, Ilie Bolojan, i-a mulțumit lui Mărcuș pentru colaborarea în acest proiect. „Este primul drum de legătură a municipiului cu comunele învecinate”, a spus Bolojan.
De precizat că drumul care va face legătura între Oradea și Oșorhei, prin cartierul Podgoria, este în fază de proiectare și urmează să fie scos la licitație în toamnă, iar proiectul drumului de legătură cu comuna Sânmartin a fost abandonat, pe fondul opoziției proprietarilor de pensiuni.