Apartamentele vechi din Oradea se scumpesc încet dar sigur. Potrivit unui studiu al agenţiei imobiliare Darian DRS din Cluj Napoca, preţul de vânzare al apartamentelor vechi din Oradea se situează la o medie de 836 euro pe metrul pătrat, în creştere cu 1,5% faţă de primul semestru al anului trecut şi 1,7% faţă de cel de-al doilea semestru al anului 2013.

În ciuda trendului ascendent, preţurile rămân în continuare cu circa 22% mai mici faţă de perioada de început a crizei imobiliare.

"În zona centrală, apartamentele cu două camere, de exemplu, s-au vândut cu preţuri cuprinse între 27.000 şi 46.000 euro, în timp ce pentru acelaşi tip de apartamente din zonele mai slab cotate, cum ar fi Velenţa, acestea au avut preţuri cuprinse între 22.000 şi 32.000 euro. În zona Ioşia apartamentele cu două camere se tranzacţionează cu la o medie de 833 euro pe metrul pătrat, iar în zona Rogerius cu 871 euro pe metrul pătrat", se menţionează într-un comunicat al agenţiei.

În mod paradoxal, potrivit analizei pieţei imobiliare realizate de biroul din Oradea al companiei clujene, apartamentele vechi ridicate din vremea comunismului sunt chiar mai scumpe decât cele nou construite în ultimii ani.

"Cât priveşte apartamentele noi, preţurile acestora au crescut cu 1%, până la aproximativ 832 euro pe metrul pătrat", susţin imobiliarii.

Prin comparaţie, asta înseamnă că un apartament vechi din Ioşia poate fi mai scump cu un euro pe metrul pătrat decât o locuinţă nouă din altă zonă, diferenţă care poate urca la 39 euro pe metrul pătrat în cazul unui apartament din Rogerius.

Comparaţia are însă un grad ridicat de relativitate în contextul în care în cazul apartamentelor noi studiul precizează doar preţul mediu, fără a exemplifica în funcţie de amplasarea apartamentului sau numărul de camere. Oricum însă, potrivit analizei, preţul mediu al apartamentelor noi este mai mic cu 4 euro pe metrul pătrat faţă de cel al celor vechi.

În ceea ce priveşte preţul terenurilor destinate dezvoltărilor imobiliare, acesta s-a redus cu 2% faţă de semestrul I din 2014, respectiv 8% faţă de semestrul II din 2013. În schimb, chiriile spaţiilor pentru birouri s-a menţinut la acelaşi nivel ca în primul semestru, respectiv între 6 şi 9 euro pe metrul pătrat.

Potrivit studiului făcut de compania clujeană, cele mai scumpe apartamente rămân, în continuare, rămân cele din Bucureşti, unde preţul mediu a fost de 965 euro pe metrul pătrat, urmate de Cluj Napoca şi Timişoara cu 932 euro pe metrul pătrat şi 871 euro pe metrul pătrat.