Tot a treia stradă din Oradea este desfundată. Conform evidenţelor municipalităţii, din cele 789 străzi orădene, cu o lungime totală de 427 kilometri, 262 de străzi, lungi de 140 kilometri, sunt în continuare nemodernizate.

"Pentru modernizarea celor 140 kilometri de stradă, inclusiv cu infrastructura de reţele, ar fi nevoie de 45 milioane euro. Evident că nu avem aceşti bani", a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, viceprimarul Mircea Mălan.

Mălan a mai spus că în 2013 municipalitatea va moderniza 33 de străzi, dintre care 18 au intrat în lucru încă de anul trecut. Pe lista lucrărilor deja începute se numără străzi precum Olteniei, Măgheranului, Zărandului, Zambilelor, Arinului, Marin Preda, Negoiului, Vasile Cârlova, Gheorghe Pop de Băseşti, Sălajului, Tăbăcarilor, Năsăudului, Zalăului, Juhasz Gyula, Frunzei, Eforiei, reabilitarea Drumului Uzinal 2 şi realizarea unui acces din strada Ogorului la Parcul Industrial Eurobusiness 2.

Se modernizează!

Printre lucrările de investiţii propuse la realizare anul acesta se numără modernizarea străzilor Cimbrului, Drăgăşanilor, Grâului, Ioan Păun Pincio, Thomas Morus, Valea Drăganului, Secarei, Frăsinului, Vişeului, Siretului, Moliere şi Alexandru Haşaş.

De asemenea, va fi modernizată strada Dobreştilor, inclusiv cu amenajarea unui sens giratoriu pe strada Sfântul Apostol Andrei şi va amenaja o alee carosabilă peste întubarea pârâului Adona, unde va amenaja şi 356 locuri de parcare.

Se înlocuiesc 17,5 kilometri de conducte

Viceprimarul a precizat că la stabilirea străzilor care intră în modernizare s-a luat în calcul existenţa infrastructurii de reţele, iar lista a fost pusă în prealabil de accord cu celelalte investiţii ale municipalităţii.

"În primăvara acestui an vom începe înlocuirea a 17,5 kilometri de reţeaua de conducte magistrale aparţinând Electrocentrale. Nu era gospodăresc să amenajăm parcări şi să modernizăm străzi unde se vor face lucrări de înlocuire a reţelelor în următorii doi ani", a spus Mălan.

Pentru adjudecarea lucrărilor de modernizare a magistralelor 1 şi 3, care fac legătura între CET-ul din Şoseaua Borşului, cartierul Rogerius, zona Louis Pasteur şi zona centrală, concurează şase asocieri de firme. Investiţia a fost estimată la 16 milioane euro.